Schönstattske korizmene e-duhovne vježbe – Dani Velikog tjedna

Schönstattske korizmene e-duhovne vježbe – Dani Velikog tjedna

 

Svakog dana objavljuemo duhovni tekst za pojedini dan, a Vi ga možete PROČITATI I PREUZETI u rubrici PREUZIMANJA – OSTALI DOKUMENTI. Dokument Schönstattske korizmene e-duhovne vježbe svaki dan nadopunjujemo tekstovima za pojedini dan. Pratite nas svakog dana.

 • Tekstove i razmatranja za dane poslije Pepelnice možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 1. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 2. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 3. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 4. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 5. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.

VELIKA/SVETA SRIJEDA, 28.03.2018.
Završetak korizmenog hoda

Danas završavamo korizmeni hod. Naša srca sada su već pripravljena za otajstvo Kristove proslave. Od sutra počinjemo slaviti pashalni misterij: sveto trodnevlje s danom Uskrsa čini jednu cjelinu i ne možemo te svete dane slaviti razdvojeno, nego zajedno. U ovim danima slavimo Isusovu ljubav.

Molitva Duhu Svetom

O Duše Sveti, siđi!
Rođenja svoja sva ja znam.
I smrti sve. I sve mi Uskrse.
Al nikad još ne dočekah
i praznik svojih Duhova.
A ja sam željan tvoga plama:
Pa da krv nova sve mi žile napuni.
I jezik moj progovori.
I stvara moje riječi.
A, Duha puni, odsad nam je živjeti
u vječnom miru Gospodnjem.
O Duše Sveti, siđi!

                                               Vladimir Nazor

Odlomak Evanđelja po Ivanu (12, 1-8)

Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. Tada Marija uzme libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti.

Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: »Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?« To ne reče zbog toga što mu bijaše do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. Nato Isus odvrati: »Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa! Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek!«

Silno mnoštvo Židova dozna da je Isus ondje pa se okupi, ne samo zbog Isusa već i zato da vide Lazara kojega on bijaše uskrisio od mrtvih. A glavari svećenički odlučiše i Lazara ubiti jer su zbog njega mnogi Židovi odlazili i vjerovali u Isusa.

Komentar

Ovo smo Evanđelje čuli u ponedjeljak na sv. Misi. Željeli smo ga danas kao završetak korizmenog hoda i početak slavlja pashalnog misterija ponuditi Vama.

Ovo je priča o ekstravaganciji. Žena je izabrala vrlo skup parfem koji je došao čak iz Indije i izlio se na glavu putujućeg rabina iz Nazareta. Zašto?

Isus nam daje trag: očekivalo se pomazanje njegova tijela za ukop. Nekako je ova žena znala što je Isus trebao proći i zašto je prolazio kroz to te ga je zato htjela počastiti na najveći mogući način. Bila je toliko dirnuta žrtvom koju će učiniti za nju i za cijeli svijet da se osjećala primoranom da na njega izlije najdragocjenije što j posjedovala u činu zahvalnosti i štovanja.

Razmislite o onome od čega je Isus odustao kad je postao čovjek: od slave neba, štovanja anđela, od mjesta z desna Bogu. Mislite također i o onome što je podnio dok je poučavao i služio: skepticizam vjerskih vođa, sumnje Rimljana, nevjeru svojih sljedbenika, noći probdjevene moleći, beskrajne dane propovijedanja i ozdravljenje, udobnost nazaretskog doma i obitelji… Napokon, razmislite o onome što je pretrpio u svojoj muci: odbijanje svoga naroda, trnje, osudu, stravičnu bol, goruća žeđ… I on je to učinio za Vas. On je to učinio da bi Vam se moglo oprostiti i otvoriti nebo. Nije tražio ništa za sebe – to je sve za Vas.

Isus je ekstravagantan. On nam daje darove daleko izvan onoga što zaslužujemo. On je taj koji neprestano voli i pretjerano voli. U svjetlu takve ljubavi ponudimo i mi Isusu svoj dar poput žene iz Evanđelja. Koji bi dar mogao biti prikladniji u svetom trodnevlju od onog koji mu je najdragocjeniji dar koji možemo dati – naša srca?

(izvor: www.wau.org)

Poticaji o. Kentenicha:

»Spasitelj se također jadao na Maslinsko gori kada je unaprijed vidio svoju muku… Možda i mi moramo nositi neki teški križ. Smijemo nebeskom Ocu mirno reći kako je težak taj križ i moliti ga za pomoć. Moramo samo uvijek nadodati: „Ne moja, nego budi volja tvoja.“

Dragi Bog nam šalje samo ono što možemo nositi. Ako teret postane pretežak, tada on nosi s nama taj križ takoreći na svojim vlastitim plećima.“ (J. Kentenich)

Prijedlog za dnevnu odluku:

 •  Danas ću zahvaliti za sve milosti koje sam primio/primila tijekom ovih duhovnih vježbi. Donijet ću plan duhovnog dnevnog reda za sveto trodnevlje i pokušati ga se držati da bi u meni rasla velika ljubav prema Spasitelju kakvu je imala žena koja je svu svoju dragocjenost darovala Isusu. To sve položit ću u vrč kao svoj doprinos milosnom blagu koje počiva na Kristovoj žrtvi.

»Njegov tihi, skroviti život, njegov javni život, bio je velik koliko i njegova patnja jer je to uvijek bio odgovor na Očevu želju.« (J. Kentenich)

Završetak:

Gospodine, u ovom korizmenom hodu htio si mi darovati novo srce za novi život. Hvala ti za svaku milost, za svaki poticaj Duha Svetoga, za sve čime si me htio približiti više k sebi. Dopusti da i dalje svoj život gradim na tvojoj riječi da bi moja ljubav prema tebi i bližnjima sve više rasla. Amen.

ZAKLJUČAK

Hvala Vam što ste ovo korizmeno vrijeme posvetili svojoj duši. Sigurno ste osjetili kako vrijeme provedeno s Gospodino čudesno postaje umnoženo.

Slobodni smo Vas zamoliti da, ukoliko želite, svoje refleksije na duhovne vježbe pošaljete na adresu: duhovnevjezbe.sch@gmail.com

Vaša povratna informacija nam je dragocjena.

Hvala od srca!

Neka Vas naša nebeska Majka prati i odgaja svojom ljubavlju na putu prema Ocu nebeskom, Bogu koji je vječno mlad, vječna ljepota, vječna istina i milosrđe u životu svakog od nas. Neka Vam isprosi Duha Svetoga koji će u Vama mijenjati sliku Boga i pokazati Vam ga u Vašem svetištu srca kakva uistinu jest: Bog dijaloga, radosti, brižnosti i nježnosti i u Vašim najvećim patnjama.

Milosni Vam dani pashalnog misterija!

Vaš tim za web duhovne vježbe:

urednica: Biserka Horvat, HŠO

teološka lektura: dr.s. Bernarda Horvat, FDC

web administratorica: Ivana Gregurić, HŠO

VELIKI/SVETI UTORAK, 27.03.2018.

Molitva Duhu Svetom

Klanjamo ti se, Duše Sveti, i prepoznajemo u nama Božja čudesa, razmišljamo o autoru svih tih čudesa diveći se bez kraja. Klanjamo ti se, Duše Sveti, ti koji dolaziš u naše dubine, koji pokrećeš naše misli, naše ponašanje i naše djelovanje. (J. Galot)

Svetopisamski ulomak liturgije dana – Iz 49, 1-6

Čujte me, otoci, slušajte pomno, narodi daleki! Gospodin me pozvao od krila materina, od utrobe majke moje on me imenovao. Od usta mojih britak je mač načinio, sakrio me u sjeni ruke svoje, od mene je oštru načinio strijelu, sakrio me u svome tobolcu. Rekao mi: »Ti si sluga moj, Izraele, u kom ću se proslaviti!« A ja rekoh: »Zaludu sam se trudio, nizašto naprezao snagu.« Ipak, kod Gospodina je moje pravo, kod mog Boga nagrada je moja.

A sad govori Gospodin, koji me od utrobe Slugom svojini načini, da mu vratim natrag Jakova, da se sabere Izrael. Proslavih se u očima Gospodnjim, Bog moj bijaše mi snaga. I reče mi: »Premalo je da mi budeš Sluga, da podigneš plemena Jakovljeva i vratiš Ostatak Izraelov, nego ću te postaviti za svjetlost narodima, da spas moj budeš do nakraj zemlje.«

Komentar

Ana i Ines bile su članice biblijske skupine u istoj župi. Ana je bila pomalo perfekcionista i odgajala je djecu po strogim pravilima reda, rada i discipline. Ines je bila spontanija. Njezina filozofija odgoja temeljila se na intuiciji i osjećaju. Ove su se dvije žene sumnjičavo promatrale i okarakterizirale. Za Anu je Ines bila neodgovorna osoba, a za Ines je Ana bila prestroga. Zbog njihove napetosti u grupi se osjećala nelagoda, a neki su i odustali od pohađanja biblijske večeri. Nekoliko tjedana kasnije, kad su članovi iznosili svoja svjedočanstva vjere, Ana je razumjela da spontanost Ines na nju blagotvorno utječe, a Ines je počela cijeniti Aninu predanost obitelji. Uskoro su postale dobre prijateljice. Ove dvije žene spoznale su da Bog želi da se izgrađujemo u ljubavi, a ne da postavljamo zidove koji nas dijele.

Osude uvijek uzrokuju napetost. Na njima se ne treba zaustaviti, nego ih razriješiti i tada odnosi postaju duboki u Bogu, djeluju na cijelu zajednicu i postaju svjetlost mnogima. Pomirenje s našim Ocem nebeskim i međusobno jedno je od najsnažnijih plodova križa. Zbog pomirenja smo svjetlo jedni drugima. Isus je zato došao položiti svoj život: da bi nas odveo natrag k našem Ocu.

Poticaji o. Kentenicha:

»Korizma nas želi osnažiti u prinošenju žrtava. Želimo da nas to nešto stoji. I mi bismo, kao s. Emilija, trebali moliti: „Svemogući Bože, ne štedi me i pomozi mi da ne štedim svoju siromašnu, slabu narav.“« (J. Kentenich)

 Prijedlog za dnevnu odluku:

 •  U trenutcima tišine preispitujem svoje odnose. Zahvaljujem za one koji su u Bogu utemeljeni. Molim za one odnose koji su u mojem životu ranjeni. Imam pred očima Kristov križ na kojem je ponio sve naše boli. U toj svijesti tražim snagu za iscjeljenje svojih odnosa.

»U duši omilostivljenog čovjeka Bog djeluje kao otac i prijatelj, kao suradnik i posvetitelj.« (J. Kentenich)

Završetak:

Isuse, svojom ljubavlju omekšaj sva srca. Neka svjetlo tvoje ljubavi rasvijetli sve kutove zemlje. Amen.

VELIKI/SVETI PONEDJELJAK, 26.03.2018.

Molitva Duhu Svetom

Duše Sveti, raspali nas svojim ognjem, učini da gorimo i izgaramo tvojom ljubavlju! Nauči nas da shvatimo da je Bog sve, sva naša sreća i radost, da je samo u njemu naša sadašnjost i budućnost i naša vječnost. Dođi k nama i preobrazi nas, obrati nas, spasi nas, pomiri nas, složi nas, posveti nas! (Izvor: web)

 Svetopisamski ulomak liturgije dana – Ps 27, 1-3.13-14

Gospodin mi je svjetlost i spasenje:
koga da se bojim?
Gospodin je štit života moga:
pred kime da strepim?

Kad navale na me zlotvori
da mi tijelo žderu,
protivnici moji i dušmani,
oni posrću i padaju.

Nek’ se vojska protiv mene utabori,
srce se moje ne boji;
nek’ i rat plane protiv mene,
i tada pun sam pouzdanja.

Vjerujem da ću uživati dobra Gospodnja
u zemlji živih.
U Gospodina se uzdaj, ojunači se,
čvrsto nek’ bude srce tvoje:
u Gospodina se uzdaj!

Komentar

Ovo je tjedan očekivanja. Sjećajući se Isusovih zadnjih dana, očekujemo njegovu pobjedu. Prenesemo li se u njegovu pasiju, vidimo da je sve obojeno pobjedom. Psalmistov usklik: »Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim?« nije samo pobožna misao, nego temelj našega života. Ne trebam se bojati nikoga, osim svojih osjećaja bespomoćnosti. Isus, moj Spasitelj, tada je moje svjetlo. Dan i noć, u dobrim i lošim trenutcima, imam Gospodinovo svjetlo koje mi daje znanje i mudrost koji su mi potrebni.

»Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim?« Ne trebam se bojati životnih okolnosti: noći u tjeskobi probdjevenih, žalosnih noći uz bolesnog bližnjega… Kad se brige učine preteškima, Isus obećava da će biti moja snaga. Obećava mi stalnu nazočnost kao sklonište kada prijete oluje života.

»…nek’ i rat plane protiv mene, i tada pun sam pouzdanja.« Isus je vjerovao da je Otac na njegovoj strani i zato je mogao do kraja izvršiti svoje poslanje, učiniti posljednje korake prema križu. Dobri Otac i na mojoj je strani. Sve konce drži u rukama i onda kad mi se sve oko mene čini zapetljano.

U trenutcima svoje muke i smrti Isus se nije osjećao pobjednički, no čekao je i nadao se – i pobijedio. I ja mogu pobijediti poput Isusa, na njegov način.

Poticaji o. Kentenicha:

»Izričem svoje DA žrtvi, svemu što dođe. Moje DA stajat će me žrtve… Želimo li doista postati sveti, moramo reći DA tome da nas Majka Božja polako povede gore na uzvisinu Golgote.« (J. Kentenich)

Prijedlog za dnevnu odluku:

 •  U teškim trenutcima današnjeg dana prepustit ću se u punom povjerenju Gospodinu jer on je moja snaga. Mislit ću na to da je ljudska podrška i blizina plemenita, ali samo kod Bog je snaga.

»Tko se udubi u tajnu križa, s velikim se divljenjem klanja njegovoj mudrosti i snazi.« (J. Kentenich)

Završetak:

Oče moj, dobar si! Danas ću se držati te istine. Vjerujem da si tu za mene što god se dogodilo. Ti mi daješ snagu, ti si moje svjetlo i zaklon. Amen.

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE – CVJETNICA, 25.03.2018.

Danas se čita na euharistijskim slavljima:

Muka Gospodina našega Isusa Krista. (Mk 14, 1 – 15, 47)

Možete u miru iz svoje Biblije pročitati cijeli tekst Muke i uz pomoć komentara pohraniti u srce ovaj veliki govor o Božjoj ljubavi.

Molitva Duhu Svetom:

Duše Sveti, rasvijetli mi srce da upoznam kolika je Isusova ljubav prema meni. Dopusti da osjetim dio njegove patnje koju je podnio za mene i za svakog čovjeka do kraja svijeta. Amen.

Komentar:

Danas ne slavimo samo svoje spasenje, nego započinjemo tjedan Isusove ljubavi. Tijekom cijelog Velikog tjedna prisjećat ćemo se zašto je Isus umro za nas. To nije tjedan žalosti, nego tjedan zahvalnosti, radosti i nade.

Sv. Marko pripovijeda da se hramski zastor razderao u trenutku Isusove smrti. To je bio težak zastor koji je odvajao ljude od svetinje nad svetinjama. Samo Veliki svećenik imao je pravo približiti se svetinji i to jednom godišnje kada je tražio oproštenje grijeha u ime ljudi. Razdiranjem zastora Bog je poslao poruku da između njega i ljudi više nema prepreke.

Do trenutka razdiranja zastora, između Stvoritelja i njegove djece stajala je, teška poput zastora, krivnja i grijeh. U trenutku Isusove smrti zastor se razderao odozgo (od neba) do dolje (do zemlje). Put do neba se otvorio i sišla je Božje ljubav do svakog od nas i ispunila nas. Svatko može osobno čuti Božji glas i iskusiti njegovu prisutnost. U našim se životima često podigne teški zastor grijeha između nas i Boga. Isus na osobiti način želi u ovom svetom tjednu rastrgati svaki zastor koji nam priječi dotok Božje ljubavi. Otvorimo svoja srca Isusu koji nas želi povesti do Oca.

Poticaji o. Kentenicha:

»Krist želi još jednom trpjeti sve što je pretrpio; sada bi htio trpjeti u nama i preko nas… Gospodin je uzeo grijehe cijelog svijeta na sebe. No, on želi još jednom dati zadovoljštinu za nas Ocu nebeskom; sada bi to želio učiniti u nama. Ne zaboravimo da nema sveca svakodnevice bez trpljenja. Želimo svoj križ nositi u sjedinjenju s Kristom.« (J. Kentenich)

Prijedlog za dnevnu odluku:

 •  Danas ću radosno prihvatiti žrtvu koju mi donese dan: neku tešku osobu, glavobolju, hladnoću, vrućinu, glad, žeđ…, bilo koju vrstu neugode. Sjetit ću se da Isus želi u meni trpjeti. Moje trpljenje omogućit će da se u nekome dogodi »razdiranje zastora« da bi Božja milost mogla prodrijeti u tu dušu.

»Želimo u potpunosti postati svjesni naše zadaće supatništva u Kristovu raspeću te ju svom usrdnošću i ljubavlju prihvatiti i ispuniti. Ponosni smo ako s Kristom na križu smijemo doživjeti slom ljudske i pojavu Božje snage radi Očeve proslave i spasa neumrlih duša.« (J. Kentenich)

Završetak:

Isuse, pred tvojim križem ostajem bez riječi. Mogu samo moliti za tvoju ljubav kojom želim da podereš zastor u mojem životu. Gospodine, rado bih vidio/vidjela tvoju slavu i postao/postala ti sličnijim/sličnijom.

Svakog dana objavljuemo duhovni tekst za pojedini dan, a Vi ga možete PROČITATI I PREUZETI u rubrici PREUZIMANJA – OSTALI DOKUMENTI. Dokument Schönstattske korizmene e-duhovne vježbe svaki dan nadopunjujemo tekstovima za pojedini dan. Pratite nas svakog dana.

 • Tekstove i razmatranja za dane poslije Pepelnice možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 1. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 2. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 3. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 4. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.
 • Tekstove i razmatranja za 5. korizmeni tjedan možete pogledati ovdje.

Aktualno i važno