DUHOVNO BDJENJE U SVETIŠTU

DUHOVNO BDJENJE U SVETIŠTU

 

Moć molitve

„Kako je silna moć molitve! Mogla bi se usporediti s kraljicom koja uvijek ima slobodan pristup kralju i može postići sve za što moli.“ Te riječi sv. Male Terezije oživljavala je u svom životu s. Emilije Engel, Schὅnstattska Marijina sestra. Molitva je otvorila s. Emiliji vrata iz tamnice strahova i briga. Molitva je za nju uvijek bila disanje duše, povratak djeteta u Očevu kuću, sve dublje pronalaženje puta za sjedinjenje s Bogom. Molila se Bogu u svome srcu, ali i u ljudima oko sebe klanjala mu se i napisala: „Vidjeti Boga u omilostivljenim ljudima i klanjati mu se, to je prakršćanski oblik klanjanja. Kako je Bog blizu svakome od nas!“ (R. Schoenebeck, Sestra Emilije Engel, str.48).

Zašto je potrebno biti u Svetištu i bdjeti u molitvi?

Imamo zacijelo svi iskustvo molitve, a također i molitve na pojedinim mjestima: drugačije je moliti na ulici, u kući, a drugačije u posvećenom prostoru, drugačije pred svetohraništem. Naša schὅnstattska kapelica je mjesto gdje prebiva Bog u svetohraništu i dom naše milosne Majke.

Na koji način možete i Vi u bilo koje doba dana ili noći biti u molitvenom bdjenju u Svetištu?

Oba naša Hrvatska schönstattska svetišta nisu otvorena tijekom cijelog dana, ali to nije zaprjeka da se duhom prenesemo u bilo koje od tih Svetišta, da ih posjetimo i da tamo bdijemo u molitvi pred živim Bogom. Na taj način, natapat ćemo molitvom ponajprije svoju dušu kako bi mogla u susretu s Bogom biti sposobna primiti njegovu ljubav i davati je bližnjima.

Molitvu je dobro započeti ispitom savjesti te moliti iz situacije u kojoj se nalazim, u svojoj istini. Dobro je promatrati dragi Božji pogled kako počiva na nama i govoriti mu i slušati ga jer „molitva je prijateljski razgovor s Onim za koga znamo da nas ljubi.“ (Sv. Terezija Avilska)

Možemo moliti i neke svoje drage molitve, molitve na nakane i potrebe HŠO. Također možemo kao molitveni poticaj koristiti tekstove koji se nalaze ili u Pismu saveza (ili ovdje) u rubrici Duhovno bdjenje u Svetištu.

Kako postati član(ic)om Molitvene zajednice HŠO?

Jednostavno izaberete vrijeme: koliko želite odvojiti vremena – 60′, 30′ ili 15′. Naznačite u prijavi koliko često ćete provesti „u Svetištu“. Možete moliti svaki dan, možete moliti jednom tjedno, jednom mjesečno…, kako Vama najviše odgovara. Na taj način stvaramo „vojsku“ molitelja koja ima snagu mijenjati nas same, druge, okolnosti i situacije u našim životima i životima bližnjih.

Prijaviti se možete na mail: ercegmira2@gmail.com

ili poštom uz popunjenu prijavnicu koju možete preuzeti ovdje.

Adresa:
Mira Erceg,
Kneza Trpimira 6,
31400 Đakovo

Svojim prijavama širi se Molitvena zajednica HŠO i uvijek netko u Svetištu zastupa sve nas.

Hvala svima na molitvenom bdjenju!