SCHÖNSTATSKA DUHOVNOST (7 OZNAKA)

SCHÖNSTATSKA DUHOVNOST (7 OZNAKA)

 

7 oznaka schönstattske duhovnosti

  1. Marija. Svugdje gdje je pokret prisutan vidi se slika schönstattske Gospe. Ona nosi naziv: Majka Triput Divna, Kraljica i Pobjednica Schönstattska. (Za naziv i porijeklo slike vidi zasebni članak).
    U Schönstattskom pokretu lokalna povezanost s Marijom igra važnu ulogu. Cijela mreža različitih Marijinih svetišta povezuje članove pokreta s Majkom Triput Divnom i međusobno. To su: Filialna svetišta (identične kopije Prasvetišta u Schönstattu), Kućna svetišta (vidi zasebni članak), Hodočasnička svetišta (Akcija hodočasničke Gospe) i Svetišta srca.
  2. S Marijom članovi sklapaju Savez ljubavi. Taj Savez ljubavi je jezgro cijele schönstattske duhovnosti (vidi zasebni članak). U Savezu ljubavi Marija nas vodi do Presvetog Trojstva i povezuje članove međusobno. Savez znači: „Ništa bez Tebe (draga nebeska Majko) – ništa bez nas!“
  3. Odgoj. Schönstattski pokret smatra Mariju u posebnom smislu odgojiteljicom. Marija nam pomaže rasti na putu do osobnog ideala (cilja života) i podupire naš samoodgoj. Schönstatt naglašava ozbiljan trud oko samoodgoja kao pretpostavku za plodonosan apostolat.
  4. Marija nas vodi do Oca. Bog je naš nebeski Otac koji nas neizmjerno ljubi i koji vodi svijet kroz temeljni zakon ljubavi. Mi smo njegova ljubljena djeca. Pokret vidi u utemeljitelju ocu Josephu Kentenichu živu sliku nebeskog Oca.
  5. Praktična vjera u Božju providnost pokazuje nam u svakidašnjici tragove i znakove mudrog i ljubaznog Očevog vodstva našega života. Pokušavamo dati odgovor na najsitnije želje i na svetu volju dobrog Oca.
  6. Obitelj. Gdje su majka (Marija) i otac (nebeski Otac, otac Kentenich) , tamo nastaje obitelj. Želimo živjeti u pokretu povezani kao prava braća i sestre.
  7. Apostolat. Bog nas treba. Mi smo njegova oruđa i apostoli. Njegujemo u sebi svijest i zahvaćenost poslanjem. Svaki član pokušava apostolski djelovati na svome mjestu: u obitelji i na poslu, u Crkvi i u društvu.

Schönstattski pokret želi pomoći sa svojom karizmom Saveza ljubavi i osobne povezanosti izgraditi novu kulturu saveza i ljubavi. Osobito se angažira na obnovi vjere u obiteljima i na izgradnji kućne Crkve.