O SCHÖNSTATTSKOM POKRETU U HRVATSKOJ

O SCHÖNSTATTSKOM POKRETU U HRVATSKOJ

 

svetiste3

O Schönstattskom pokretu u Hrvatskoj (stanje 2021. godine)

Naš pokret u Hrvatskoj nosi ime „Hrvatska schönstattska obitelj“ (HŠO).

Svoje korijene ima u vrijeme sedamdesetih godina. Značajan rast počeo je poslije Domovinskog rata. Danas Hrvatski pokret ima oko 1000 članova.

Do sada se pokret uglavnom proširio u Zagrebu i okolici, u Međimurju, u Bjelovarskoj biskupiji, u Slavoniji i u Dalmaciji (Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik). Dodatno imamo članove u Bosni i Hercegovini i u Srbiji (Srem). To znači da HŠO nije ograničena na područje države Hrvatske, nego uključuje i članove u okolnim državama.

Hodočasnička Gospa (vidi “Akcija Hodočasničke Gospe”) posječuje mjesečno oko 10’000 obitelji i pojedinaca. Imamo dva originalna Schönstattska svetišta: u Maloj Subotici (kod Čakovca, Varaždinska biskupija) i u Ivanovcima (južno od Valpova, sjeverna Slavonija).

Članovi pokreta su organizirani u otprilike 50 lokalnih zajednica, koje održavaju mjesečno pobožnost „Slavlje saveza“, i u 5 grana: liga obitelji, liga žena i majki, liga neudatih žena, liga djevojaka i liga svećenika, koje se redovno sastaju u grupama (vidi „Schönstattske zajednice“).

Druge aktivnosti pokreta su: duhovne vježbe, dani hodočašća, nacionalni susret voditelja, obljetnica svetišta u Maloj Subotici i u Ivanovcima, godišnji susret HŠO i dani Hodočasničke Gospe. Za članove bitno je inače: samoposvećenje u svakidašnjici i apostolat koji svaki član vrši na svome mjestu: u obitelji i na poslu, u Crkvi i u društvu.

Znak pravog članstva je Savez ljubavi s Marijom koji svaki može sklopiti poslije prikladne pripreme (vidi „Savez ljubavi“).

Bilten „Pismo saveza“ povezuje sve članove, daje informacije i duhovne poticaje (6 izdanja godišnje). Lijepi broj knjiga, knjižica i devetnica stoje na raspolaganju (vidi „literatura“).

Na „Radio Mariji“ (Zagreb) imamo mjesečnu emisiju sa schönstattskim temama (svaka treća subota u mjeseci, 9-10 sati).

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.