SCHÖNSTATSKA DUHOVNOST (KUĆNO SVETIŠTE)

SCHÖNSTATSKA DUHOVNOST (KUĆNO SVETIŠTE)

 

Kućno svetište

 

Schönstattska duhovnost nam nudi takozvano „Kućno svetište“. To je sveto mjesto u našem domu gdje se naša obitelj moli Bogu. Na to mjesto smijemo zvati nebesku Majku da se trajno nastani u našem domu.

Schönstattsko Kućno svetište se sastoji od:

A) Bitna načela schönstattskog Kućnog svetišta su:

 1. Isusov križ.
 2. Slika Majke Triput Divne.
 3. Slika ili simbol schönstattskog svetišta.
 4. Slika osnivača oca Josepha Kentenicha.

B) Dodatna ili osobna načela Kućnog svetišta bi bila na primjer:

 1. Slike naših dragih (obitelj, rodbina, prijatelji itd.)
 2. Slike nama dragih svetaca.
 3. Slike Svetog Oca, biskupa, župnika…
 4. Druge slike ili simboli vjere.
 5. Svijeće i ukras itd.

Bitno je Vaša želja i čežnja da pozovete Majku Triput Divnu u svoj dom. Molim Vas da to izrazite pismeno u jednoj molitvi koju ćete na dan posvete svoga Kućnog svetišta u zajedništvu s cijelom obitelji pročitati i moliti.

Ta molitva odgovora pozivu oca Kentenicha od 1914. da Majka Božja prihvati kapelicu mlade Marijanske Kongregacije kao svoje svetište i tamo počne djelovati: isti postupak vrijedi za Vaše Kućno svetište!

Sadržaj molitve:

 1. Vaš poziv Majci Triput Divnoj (otprilike ovako: „Draga Majko Triput Divna! Mi Te pozivamo u naš dom i obitelj. To je naša velika želja i čežnja! Dođi k nama i prihvati naš dom kao svoj dom. Molimo Te: počni kod nas djelovati. Hvala Ti!“)
 2. Naše nakane: teškoće, problemi, pitanja…
 3. Naša ponuda, naše obećanje (jedna odluka, kao na primjer: od danas ćemo se redovno zajedno pomoliti kao obitelj, smanjiti konzumiranje televizije, ne psovati itd.) Razmišljajte o tome – kao cijela obitelj!

Kućno svetište treba blagosloviti svećenik. Postoji posebni formular za to koji ćete dobiti zajedno s knjižicom „Kućno svetište“.

Kućno svetište živi od Vaših duhovnih doprinosa (molitve, žrtve, ispunjene odluke i obaveze, trud oko samoodgoja). Donesite ih svaki dan u Kućno svetište i predajte ih Majci Triput Divnoj. Puno obitelji ima za svoje duhovne doprinose jedan mali vrč u Kućnom svetištu u koji stavljaju svoje pisane molbe, zahvale, nakane, darove samoodgoja…

Kada želite više znati o Kućnom svetištu, naručite knjižicu „Kućno svetište“ !

(vidi „literatura“).