SCHÖNSTATSKA DUHOVNOST (SAVEZ LJUBAVI)

SCHÖNSTATSKA DUHOVNOST (SAVEZ LJUBAVI)

 

Savez ljubavi

 

Savez ljubavi s Marijom je jezgro i temelj cijele schönstattske duhovnosti.

Prije svega je Savez ljubavi dar Isusa Krista koji je, u posljednjim riječima s križa, rekao svoju oporuku: „Evo Tebi Majke!“ i tako nam dao Mariju za našu osobna Majka (Ivan 19, 25-27). To je ponuda koju smijemo slobodno – iz ljubavi – prihvatiti i uzeti Mariju k sebi: u svoj dom i u svoje srce.

Schönstattski pokret je za tu datost našao određenu formu i obred. Prvi Savez ljubavi dogodio se u Schönstattu kada je utemeljitelj, otac Joseph Kentenich, zajedno s mladim sjemeništarcima, 18. 10. 1914., sklopio Savez ljubavi s Marijom. Sadržaj tog Saveza ljubavi je molba Majci Božjoj da se nastani u schönstattskoj kapeli i djeluje u srcima mladih. Kao uzvrat Majci Božjoj za njene milosti, o. Kentenich je mladićima preporučio da donose svaki dan svojoj nebeskoj Majci svoje molitve i žrtve, svoje ispunjene odluke i obaveze, a osobito svoj trud oko samoodgoja u njezino Svetište. Ta razmjena je vidljiva u geslu Saveza ljubavi: „Ništa bez Tebe (draga Majko) – ništa bez nas!“ Savez pretpostavlja dva partnera. Oba su važna. Mi trebamo Mariju („ništa bez Tebe“) kao Majku i odgojiteljicu, a ona treba nas kao svoja oruđa u Kristovom kraljevstvu. Mi smo njezini apostoli.

Naša marijanska pobožnost uključuje, dakle, i naše nastojanje: naš samoodgoj i naš apostolat.

Sve to nije pravni savez, nego dragovoljni savez, savez iz ljubavi.

Naša povezanost s Marijom ima svoje posebno mjesto u schönstattskom Svetištu. Tamo se osjećamo prihvaćeni kao kod kuće. Tamo nas čeka Marija puna ljubavi. Tamo smo dobrodošli. Tamo je naš zavičaj. U Svetištu Marija želi oblikovati i preobraziti naša srca da budemo njezini hrabri i radosni apostoli. Naš Savez ljubavi ima, dakle, i jednu lokalnu (mjesnu) dimenziju.

Marija nas vodi dalje u visinu do Presvetog Trojstva: do Boga Oca, do Isusa Krista i Duha Svetoga. Marija nas povezuje i međusobno kao svoju djecu da budemo prava braća i sestre. To nije teorija nego se događa sasvim prirodno. Zato se zovemo Hrvatska schönstattska obitelj (HŠO).

Za one koji žele sklopati Savez ljubavi s Majkom Triput Divnom, trebaju proći svojevrsnu pripremu kroz pouke i nakon toga slijedi obred sklapanja Saveza ljubavi. Ako ste zainteresirani obratite se odgovornima za informacije. Njihove kontakte možete naći na ovim stranicama među kontaktima ili nam se javite mailom u naše poruke i mi ćemo vas uputiti dalje. Hvala!

Opširniji opis Saveza ljubavi naći ćete u našoj literaturi. Preporučamo dvije knjižice:

M.Kley: “S Njom povezani” i Pater Christoph Horn: “Priprema za Savez ljubavi s Majkom Triput Divnom”.