SCHÖNSTATTSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ (LIGA SVEĆENIKA)

SCHÖNSTATTSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ (LIGA SVEĆENIKA)

 

Ukratko o Ligi svećenika

Ova liga okuplja nekolicinu svećenika iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Pripadnici lige, svećenici sa sklopljenim Savezom ljubavi, u vjeri su sigurni da je Bog pozvao oca Kentenicha odlučno surađivati na obnovi Crkve i svijeta i u trećem tisućljeću. Za ostvarenje toga naloga računa posebno s dijecezanskim svećenicima. Sam je često kilometrima pješačio kako bi pojedinom svećeniku podario potporu, drugom ohrabrenje, nekom drugom opet inicijativu. Po njegovim riječima počiva Schönstattsko djelo na ramenima biskupskog klera. Njegov uzor očinske dobrote pomaže ovim svećenicima da – u bratskom zajedništvu –  karizma Utemeljitelja djeluje u pastirskom nastojanju svakog pojedinog.

Iako smo jedna zasebna liga u Hrvatskoj šenštatskoj obitelji, (a svaka liga djeluje samostalno) ipak imamo puno toga zajedničkog:

  • osnivača, o J. Kentenicha i njegovu izvorna duhovnost, Dan osnutka: 18. listopad, kao izvor cijelog pokreta, marijansko usmjerenje, ljubav za Crkvu, misionarska predanost obnovi Crkve i nove kršćanske kulture

Želja nam je u svećeničkoj ligi nastojati oblikovati i integrirati razvoj svećeničke osobnosti:

  • Pod zaštitom Marije, nalazimo dom i sigurnost u sukobima u pluralističkom i sekulariziranom svijetu
  • U Savezu s Marijom, radimo na novoj evangelizaciji Crkve na putu do trećeg kršćanskog tisućljeća

Nastojimo živjeti:

  • iz Božje providnosti: tražiti i naći u svim stvarima, događajima i ljudima Boga
  • iz svetosti svakodnevice: živjeti svakodnevni život iz ljubavi prema Bogu i čovjeku
  • iz Saveza ljubavi: živjeti s Marijom konkretan život s Bogom
  • iz duhovnosti o. Kentenicha
  • iz povezanosti s duhovnim središtem: s Prasvetištem
  • iz iskustva zajednice koja je nalik obitelji: ona nam daje krug istomišljenika, ideje za vlastiti osobni razvoj, pastoralne poticaje za pastoralnu službu

Zalažemo se za razvoj zajednica našeg pokreta, za obnovu svećeničke slike u duhu evanđeoskih savjeta, za obnovu Crkve u duhu II Vatikanskog koncila, za kulturu ljubavi.

Kako djelujemo? U grupama za raspravu, u danima razmišljanja i opuštanja, u susretima i duhovnim obnovama.

 

Svećeničko svetište na brdu Moriah dom im je i izvor nade

berg_moriah

Biblijska Planina Moriah povezana je s osobom Abrahama. Abraham dobiva veliko potomstvo po vjeri.  “Brdo Moriah” je prostor za velike vizije. To je kuća kamo rado svrate dijecezanski svećenici koji posjećuju Schoenstatt, ona je kuća dijecezanskih svećenika sa sklopljenim Savezom ljubavi.

U toj svećeničkoj kući je oltar iz kapele svećeničkog bloka logora Dachau. U dubokoj vjeri o. Kentenich živio je ovo iskušenje sa svim prijetnjama i ponižavanjima. Sa zahvalnošću danas možemo reći da je ovo vrijeme patnje bilo ujedno i vrijeme velike milosti  za Oca osobno i za cijelu duhovnu obitelj Schoenstattskog pokreta. U tome leži vjersko i duhovno blago oltara iz kapelice  svećeničkog bloka koncentracijskog logora Dachau.

Bl. Karl Leisner – schönstattski uzor svećeničke lige

Karl_Leisner

26. lipnja 1996., na Olympiastadionu u Berlinu, papa Ivan Pavao II proglasio je blaženim Karla Leisnera. On je prvi schönstattovac dignut na čast oltara. Odlikovao se dubokom ljubavlju prema Mariji i dubokom strašću za Krista i Crkvu. Njegov susret sa Schönstattom, njegova vezanost za svetište Majke Triput Divne i zajednicu davali su mu snagu za patnju u logoru i na kraju za bezrezervno svjedočanstvo za Krista u mučeništvu. U životu ga je vodio osobni ideal izražen riječima: “Krist je moja strast!”

2015. godine obilježavamo njegovu  70. obljetnicu svećeničkog ređenja.

Voditelj svećeničke lige je vlč. Ivan Ravlić: crkvazabljak@hotmail.com

Izvor: www.schoenstatt-priesterlige.de