INSTITUT SCHÖNSTATTSKIH PATARA

INSTITUT SCHÖNSTATTSKIH PATARA

 

Institut Schönstattskih patara (stanje 2021. godine)

Nažalost taj institut u Hrvatskoj još nije razvijen. Jedini predstavnik naše međunarodne zajednice je pater Christoph Horn iz Švicarske koji dolazi već od 1997. godine redovno u Hrvatsku i radi (od 2005. godine) 50% za Hrvatski schönstattski pokret.

Jedan mladi pater iz Polske, pater Pržemek Skapski, će početi raditi mjesec dana godišnje u Hrvatskoj, od 2021. godine pa dalje. On će se zauzimati za schönstattsku mušku mladež

Puno molimo za Hrvatska zvanja za schönstattske patre.

Obrazovanje

  • postulatura od 6 mjeseci
  • noviciat od dvije godine (u Schönstattu – kod Koblenza na Rheini)
  • studij filosofije i teologije (zajedno 5 godina)
  • pastoralna praksa u schönstattskom pokretu (9 mjeseci) i kasnije kao đakon i svećenik u jednoj župi (1-2 godine)

Život i rad kao schönstattski pater

Schönstattski patri žive obično u zajednici. Tamo njeguju zajednički duhovni život i bratstvo.

Pastoralni rad je prije svega u službi inspiracije i izgradnje schönstattskog pokreta, posebno u granama muške mladeži i obitelji, ali isto tako u centru cijelog pokreta („pars motrix et centralis“). Schönstattski pater je ujedno i duhovnik i apostol.

Duhovnost

Duhovnost Schönstattskih patara je duhovnost cijelog schönstattskog pokreta (vidi „duhovnost“): duboko povezani s Marijom u Savezu ljubavi i s Trojedinim Bogom, pokušavamo kao Isusovi apostoli i pastiri dati našoj civilizaciji novu dušu: želimo odgojiti „novog čovjeka u novoj zajednici“. Naš stil je kultura i pedagogija saveza. Obično radimo s malim i većim grupama, od srca do srca. Želimo animirati i osposobiti vjernike za apostolski rad i djelovanje.

Kao schönstattski patri organiziramo i ponudimo duhovne vježbe i seminare, hodočašća, susrete u našim svetištima, ljetni tjedan obitelji ili mladeži i pripremu za Savez ljubavi s Marijom. Pratimo duhovno pojedince i naše schönstattske grane.

Zajedno s Ocem Kentenichom

Otac Joseph Kentenich (1885-1968) je naš utemeljitelj i duhovni otac. Poput njega želimo povezati ljude našega vremena s Bogom kao Ocem i njima približavati praktičnu vjeru u Božju providnost. Bog ima plan ljubavi i mudrosti za Tebe i za mene. U njegovu ljubav i vodstvo se smiješ pouzdati!

Otac Kentenich oblikovao je našu svećeničku zajednicu i nama je veliki uzor duhovnog oca i dobrog pastira. Njegovo djelo želimo nastaviti i izgraditi.

Prvi koraci u zajednicu Schönstattskih patara

  • nešto pročitati o životu oca Kentenicha i o schönstattskoj duhovnosti (vidi ovu web-stranicu i schönstattsku literaturu)
  • doći na schönstattske susrete (vidi „kalendar“)
  • pripremiti se i sklapati Savez ljubavi s Marijom (vidi „Savez ljubavi“)
  • razgovor s patrom Christophom (kontakt preko maila: paterch@gmail.com )
  • za početak nije nužno, ali za budućnost korisno: malo znanja njemačkog jezika

Pater Kentenich je rekao da je svakog suradnika od Boga osobno izmolio…

Ne boj se, dođi i vidi – a Bog će Tebi pokazati put…

Dobro došao!!!