INSTITUT SCHÖNSTATTSKIH MARIJINIH SESTARA

INSTITUT SCHÖNSTATTSKIH MARIJINIH SESTARA

 

Svjetovni institut Schönstattskih Marijinih sestara

Ime kao program

Tko želi upoznati nekog čovjeka, pita ga za njegovo ime. U pravilu, ljudi oko nas imaju prezime i ime koje karakterizira jedinstvenu osobnost. Tako je i s našim imenom.

Schönstattske Marijine sestre

Naše prezime – Schönstattske – upućuje na naše podrijetlo: mi pripadamo velikoj Schönstattskoj obitelji i dio smo Schönstattskog djela. Naša zajednica je prvi svjetovni institut u Njemačkoj. Unutar Schönstattskog djela razvili su se daljnji svjetovni instituti, tzv. udruženja. Njihov cilj je oblikovanje osobnosti i zajednica koji bi, što je više moguće, jasno i uzorno, privlačno i uvjerljivo predstavljali kršćansku sliku čovjeka i zajednice.

Signet_MTA Schönstattske Marijine sestre
Naše ime – Marijine sestre – znači nutarnju pripadnost Majci Božjoj. Monogram koji nosimo na našem velu to pokazuje: mi smo Marijine sestre koja u Schönstattskom svetištu, kao Mater Ter Admirabilis (MTA) – kao Majka Triput Divna, djeluje u našem vremenu.

Zajedno biti Marija

Marijine sestre žive životom zajednice koja je potpuno izgrađena na principu obitelji.

Mi težimo za tim da zajedno budemo „Marija“ i da postignemo po mogućnosti savršenu zajednicu koja se zasniva na ljubavi.

Služba iz svetišta po cijelom svijetu

Naša zajednica djeluje na svim kontinentima, u 29 zemalja i ima članice iz 35 nacija. U Hrvatskoj još, nažalost, nemamo svoje sjedište. Dvije sestre iz Schönstatta redovno dolaze u Hrvatsku kako bi pomogle u izgradnji Hrvatske Schönstattske Obitelji.

Naša osnovna zadaća

Radikalni preokret i gubitak vrijednosti koji kršćanstvu sve više i više oduzima snagu za javno djelovanje zahtijevaju nove putove evangelizacije. Naš put je: biti Marija i kao Marija dopustiti da u svemu ljubav postane središte našega života. Taj put želimo ponuditi i mnogim drugima. Stoga je osobiti cilj naše zajednice oblikovanje djevojaka, žena i obitelji prema uzoru Majke Božje. Sr_Ramona

I u Hrvatskoj smo angažirane u ovim područjima:

  • sestra M. Ramona Schneider je odgovorna za izgradnju lige djevojaka, za inspiraciju Akcije Hodočasničke Gospe i surađuje u ligi obitelji.
  • sestra Mariana Hermann ima odgovornost za ligu majki i ligu neudanih žena.
s_Mariana-2 Osim toga, diljem svijeta smo u službi djelovanja Majke Božje iz svetišta. U školama, bolnicama, na društvenim projektima, u pastoralnoj službi i mnogim drugim područjima želimo služiti ljudima i osvajati ih za Boga.

Kristova ljubav
Krist nas poziva na život djevičanstva, siromaštva i poslušnosti. Tim putem idemo Marijinim srcem i Marijinim držanjem:

 

Duša djevičanstva je Marijina snaga u ljubavi. Gdje god se Marija obrati ljudima, moguće je iskusiti dio ljepote Božje ljubavi kojemu potpuno pripada.

Duša siromaštva je Marijina čežnja „da Krista steknem i u njemu se nađem“ (Fil 3, 8-9). Onaj tko sam iskusi preobilno Kraljevstvo Božje, odriče se svega suvišnoga.

Duša poslušnosti je Marijino djetinje povjerenje u Božje mogućnosti.  Ona se stavlja Bogu na raspolaganje tamo gdje On kroz ljude pokazuje svoje želje i naume.

Život prema evanđeoskim načelima je naš put poziva koje sveti Pavao opisuje: „Ljubav nas Kristova obuzima.“ (2 Kor 5, 14).

Put u našu zajednicu

Put kao takav počinje polugodišnjim postulatom, razdobljem u kojem se pojedinac i zajednica uzajamno upoznaju i ispituju odgovara li put Schönstättske Marijine sestre osobnom pozivu.

Ovo probno razdoblje završava svečanim “oblačenjem”: novakinje dobivaju redovničke haljine.

Završetak novicijata obilježava prvi prijem u zajednicu.

Isprva se sestra prima na jednu godinu, potom na dvije, zatim na tri godine. Nakon toga slijedi trajno primanje dotične sestre.

Kao znak konačnog primanja u Institut, sestra dobiva prsten.

Tijekom ovih šest godina predviđena su dva intenzivna razdoblja u trajanju od pet mjeseci (tercijat). U njima se sestre dalje uvode u schönstattsku duhovnost te im se pomaže u razvijanju osobnosti i produbljenju religioznog života.

Kontakt:

web-stranica Schönstattskih Marijinih sestara: www.s-ms.org