SCHÖNSTATTSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ (LIGA ŽENA)

SCHÖNSTATTSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ (LIGA ŽENA)

 

Liga žena

liga-zena

Samo život s vizijom daje ispunjenje! Radi se o tome da se raspozna i ostvari svoj vlastiti cilj i na taj način doprinese kulturi ljudskog dostojanstva i ljubavi.

Živjeti kao čovjek samac – to je za nas jedna mogućnost kršćanskog oblikovanja života. Naš stil života je: rasti iz života s Bogom, iz Saveza ljubavi s Triput Divnom Majkom, Kraljicom i Pobjednicom Schönstattskom, iz zajedništva s drugima i tako se osposobljavati za preuzimanje odgovornost.

Usuđujemo se nešto suprotstaviti struji vremena – jer se pouzdajemo:

  • Protiv osamljenosti stavljamo mrežu naše zajednice. Iako je svaka od nas na svom vlastitom mjestu, nosi i drži nas mreža zajednice. Znati: ‘Nisam sama’, daje sigurnost.

Život naše zajednice razvija se redovitim susretima, zajedničkim uređivanjem i izvedbom priredaba te aktivnošću i organizacijom slobodnog vremena. Međusobna razmjena je važna za nas i daje poticaje za našu svakodnevicu. Poznajemo se i povezane smo u molitvi.

  • Protiv osjećaja manje vrijednosti stavljamo dragocjenost bisera. Ako želimo kao žene u našem svijetu nešto pokrenuti, nama je potrebna samosvijest koja ne proizlazi samo iz vlastitog rada i vanjskog izgleda. Iskustvo biti dragocjena i voljena – kako to izražava biser – je temelj za zdrav osjećaj vlastite vrijednosti.

Otkrivam Božji bezuvjetni «Da» meni u njegovom sasvim osobnom vodstvu u svom vlastitom životu. Slučajni, pa i mali događaji, mogu postati susretom s ljubljenim Bogom koji mi govori: «Dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim“ (Iz 43,4).

Marija je naš uzor za život pun smisla. Ona je odgovorila na Božji poziv svojim «Da» i na tome gradila svoj život. Pokušavamo i drugima predati ovaj životni osjećaj da svakog čovjeka Bog osobno ljubi.

  • Protiv besmislenosti stavljamo «kredit ljubavi». Krist nam je u svojoj smrti na križu zauvijek poklonio «kredit ljubavi». Povezanost s njim osposobljava nas da se uvijek iznova otvaramo ljubavi i darivamo je drugima.

Moja ljubav treba postati konkretna, vidljiva u djelima, ali smijem i primati znakove ljubavi. Svako djelovanje, svako iskustvo, svaku teškoću, svaku radost mogu pokloniti Kristu kao moj doprinos ljubavi – tako ništa u mom životu nije besmisleno.

Poticaje i pomoć za svladavanje naših radnih dana crpimo iz duhovnih izvora Schönstatta. Ovdje nalazimo jedan konkretan oblik na koji način možemo u našem vremenu živjeti kao kršćanske žene.

Gdje god živjele, želimo pokazati da je i danas aktualno živjeti svoju vjeru. Da ostvarimo Božju poruku, trebamo male konkretne korake. To za nas znači: angažman na obiteljskom, socijalnom, crkvenom i javnom području.

Svoje zanimanje vidimo ne samo kao potrebu zarađivanja novca. Vrijeme na radnom mjestu je za nas šansa kao i izazov da ispunimo svoj rad smislom i stvorimo dobru, kršćansku atmosferu.

U svemu tome naš veliki uzor je Marija. Poput nje kušamo bezuvjetan «Da» Boga našoj vlastitoj osobi i našem životu. Ohrabruje nas što s radošću smijemo razvijati svoju osobu i vidjeti vrijednost u samoj sebi kao i u drugima.

 

Kontakt: sestra Mariana Hermann, sr.mariana@s-ms.org