Život oko Svetišta – Proslava Majčina dana

Život oko Svetišta – Proslava Majčina dana

 

Mnogo toga se događa u našem Svetištu u proljetnim danima, kada nas lijepo vrijeme na neki način „tjera“ na rad i poslove. Naše vrijedne suradnice odvojile su puno vremena i srca na uređenju okoliša Svetišta, na čišćenju i pospremanju Svetišta i pripadajuće infrastrukture.

Uvijek se trudimo da naše Svetište bude lijepo uređeno najprije za dragog Boga i Majku Božju, a samim tim i za sve one koji dolaze u Svetište. Lijepo je čuti  hodočasnika i prolaznika kako je uvijek sve lijepo uređeno.

Kako li se tek naša Majka i Kraljica  raduje svakom cvijetu i svakom poslu kojeg smijemo za Nju učiniti! Zato se u trenutcima klonuća važno sjetiti se za koga radimo i zahvaliti za sve poslove koje stavlja pred nas.

U subotu, 6. svibnja zajednica Totus Tuus imala je svoj susret u dvorani Hodočasničkog doma. Između zajednice Totus Tuus i našeg pokreta razvija se jedan lijepi odnos i povezanost u kojem možemo i zajedno jedni drugima pomagati. Veže nas ista Majka.

14. svibnja u našem Svetištu proslavili smo Majčin dan. Dan je zbilja bio predivan, čudesan!

Okupilo se 100-tinjak hodočasnica. Program je započeo u dvorani Hodočasničkog doma meditacijoom i predavanjem s. Mariane Herman.

U predavanjima i meditaciji vratile smo se na poklon koji je MTD dobila od Lige majki prilikom krunjenja oltarne slike svetišta prošle godine. Podsjetile smo se što je samo krunjenje u svojoj biti i što je sam poklon – žezlo, koje značenje imaju za nas i koje za Majku Božju.

U meditaciji, praćenom prezentacijom, slušale smo o tome kako želimo predati svoja vlastita srca majci Mariji, ali i o tome kako Majka Marija treba i nas. Kakva su naša srca? Ponekad radosna, vesela, ali koliko unutra ima još i onoga što nas opterećuje i čini hladnima i tvrdima. Poslušale smo i jedno svjedočanstvo vezano uz krunjenje MTD Kraljicom Srca.

U predavanju je s. Mariana govorila da smo mi kraljevska djeca i kako svatko od nas nosi nevidljivu krunu. U Njemačkoj je trenutno vrlo popularan slogan: „Padneš, ustaneš, poravnaš krunu i ideš dalje.“

Predavanja s. Mariane nam uvelike pomažu razumjeti  kako s Bogom i uz pomoć Majke Marije možemo mi kao supruge, kao majke unijeti sklad i mir u brak i obitelj.

Nakon predavanja,  u procesiji smo ponijele žezlo i buket predivnih mirisnih ruža, poklon Lige majki i simbol Lige majki. Postoji već dvadesetak  grupa Lige majki u Hrvatskoj, jedna u Mostaru i dvije u Vojvodini. Sve to smo nosile našoj Kraljici u Svetište još jednom zajedno kao Liga majki i žena, ali i u svoje osobno ime.

 

Marija je čista, Ona ima Bezgriješno Srce, Ona nas ljubi i prihvaća nas takve kakvi jesmo. Ona želi našu blizinu. Kao što mi Njoj vapijemo u nevolji, isto tako Ona čezne za nama. Ona nama želi podariti mnoge milosti, želi nas odgajati i preoblikovati u čisto kraljevsko dijete.

U Svetištu su naše majke iz Miholca kod Križevaca izrekle divne litanije našoj Nebeskoj Majci Mariji u kojima su zahvaljivale za mnoge primljene darove te s molbom da nas Majka Marija i dalje prati na našem životnom putu.

Nešto prije 12 sati započelo je Euharistijsko klanjanje. Marija nas vodi do Isusa, Ona želi da se mi također povezujemo i s Njezinim Sinom. On nam je Mariju poklonio, On nam je Mariju dao s križa da bude naša osobna Mama. Želimo Isusu zahvaliti za taj dar, za Njegovu brigu za nas, za Njegovu ljubav koju On ima za nas. Gdje je Marija, tamo je i Isus. Molile smo u Euharistijskom klanjanju da nas Isus Krist oslobađa od mnogih naših zemaljskih želja i težnji, da budemo oslobođene od svega onoga što nas priječi da dođemo bliže Njemu.

U pauzi za ručak mogle smo se okrijepiti kavom i kolačima koje su pripremile naše vrijedne domaćice, uz našu iskrenu zahvalu da ovaj i svaki drugi susret u Svetištu. U pauzi smo imale priliku razmijeniti vlastita iskustva.

U 13 sati je bilo sklapanje Saveza ljubavi gdje je 12 novih članica sklopilo Savez ljubavi. Radujemo im se, također i što sve više osoba spoznaje i otkriva bogatstvo Saveza ljubavi s Marijom. Uvijek smo zahvalni za prvi Savez ljubavi koji je Utemeljitelj sklopio 18. listopada 1914.

 

Nakon toga uslijedila je sv. Misa. Susret smo započele s Bogom zajedničkom molitvom, susret smo završili sa sv. Misom – zahvalom Bogu Ocu!

U nagovoru nas je p. Christoph divno podsjetio kako važnu ulogu ima majka za svoje dijete: majka pokazuje oca, majka ulijeva u dijete povjerenje prema ocu, majka uči dijete kako da ono razgovara sa svojim ocem. Tu ulogu Majka Marija ima i vrši je na najsavršeniji način. Time nam je ostavila živi primjer da je to moguće postići i u našim životima. I da je odnos majke i oca neizmjerno važan! Kada je taj odnos u ljubavi, u zajedništvu, u skladu, u velikom povjerenju, tada i majka može to isto prenijeti na svoje dijete.

 

Trenutno se Svetište priprema za Hodočašće obitelji 11. lipnja, a nakon kratkog odmora prionut ćemo pripremi proslave posvete našeg Prvog hrvatskog svetišta u kolovozu.

Srdačno dobrodošli!

 

Izvijestila: Ivana Mikac-Dodlek

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.