ZAJEDNO NA PUTU PREMA USKRSU – 3. korizmena nedjelja

ZAJEDNO NA PUTU PREMA USKRSU – 3. korizmena nedjelja

 

Riječ za navigaciju

„Bog sve zna. Zna za moje misli, moje osjećaje, moje potrebe, moje poteškoće, moje brige o mojoj budućnosti.“ (J. Kentenich)


„Proljetno čišćenje“

Iz današnjeg Evanđelja

“Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.” (Iv 2, 16)

Misli na putu

Isus se ponaša vrlo energičan u čišćenju hrama.

Napor i odlučnost su i nama potrebni kada je riječ o sređivanju onoga što je dugo ostalo neobavljeno: izvana i iznutra. Prije svega potrebna je temeljita inventura, ponekad s olovkom u ruci tako da se nešto ne preskoči ili zaboravi.

  • Što je pohranjeno nesređeno, nesortirano i teško u mom srcu, u mom sjećanju?
  • Koji me neriješeni problemi opterećuju, crpe snagu?
  • Postoje li neke prijeporne točke koje su još uvijek otvorene između mene i drugih? Je li potrebno razjašnjenje?
  • Koje rane još nisam nadvladao?
  • Kojim ljudima želim oprostiti za ono što su mi učinili (svjesno ili nesvjesno) da bih se vratio u pozitivan odnos prema njima?
  • U čemu patim od krivnje ili osjećaja krivnje i želim očistiti stvari u kojima sam pogriješio?
  • Od koga bih trebao tražiti oproštenje – od određenih ljudi i / ili od dragog Boga?

„Tvoje je pamćenje najveći dar tvojeg Stvoritelja. Važno je što činiš od svog pamćenja: ropotarnicu, punu neuređenih i neprerađenih iskustava, dojmova i informacija ili odlagalište otrovnog otpada na koje gomilaš stare rane, pretrpljene nepravde, ono ‘što ne mogu zaboraviti’ što truje osjećaje? Ili hram Božji u kojem se osjećaju iskustava Božje ljubavi i njegovih darova i gdje se diže tamjan zahvalnosti i hvale.“ (Dr. Bernhard Häring)

Glede čišćenja pamćenja i srca, o. Kentenich savjetuje večernji pregled dana. Navečer napraviti inventuru: Bogu i Majci Božjoj donijeti SVE (usmeno ili pisano) što me pokreće, osvijetliti iskustva ljubavi minulog dana, a također i ono negativno. To SVE predati, staviti u vrč, otpustiti. I pozitivna i negativna iskustva dana donosimo dragom Bogu (Ocu, Sinu i Duhu Svetomu) i Majci kao svoj „večernji dar“, u zahvalnosti za lijepo i teško.

Riječ za navigaciju

„Bog sve zna. Zna za moje misli, moje osjećaje, moje potrebe, moje poteškoće, moje brige o mojoj budućnosti.“ (J. Kentenich)

(Izvor: 7-Wochen-Navigator, Schönstattbewegung Frauen und Mütter, Vallendar)

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.