Zajedno na putu prema blagdanu Uskrsa 2022. – 4. korizmena nedjelja

Zajedno na putu prema blagdanu Uskrsa 2022. – 4. korizmena nedjelja

 

4. korizmena nedjelja
(Po)uzdaj se u mene

„Imao sam prilično dobar odnos s Gospodinom. Imao sam običaj moliti ga za stvari i s njim razgovarati, slaviti ga i zahvaljivati mu. Ali imao sam stalno neugodan osjećaj da on želi od mene da ga gledam u oči. A ja nisam htio. Ja sam doduše pričao, ali sam gledao u stranu kada sam osjećao da me on gleda. Uvijek sam gledao u stranu – i znao sam zašto. Bojao sam se da ću tamo naći prigovor zbog nekakvog neokajanog grijeha. Mislio sam da ću naići na kakav zahtjev: on nešto želi od mene …

Jednog dana skupio sam hrabrosti i pogledao ga. Tu nije bilo prigovora. Tu nije bilo nikakvog zahtjeva. Oči su samo govorile: ‚Volim te.‘ Dugo sam gledao u te oči, istraživački sam gledao u njih. Jedina poruka glasila je: ‚Volim te‘.“ (Anthony de Mello)

Iz današnjeg evanđelja
„Ustat ću, poći ću svome ocu.“ (Lk 15,18)

Razmišljanja na putu
Sin u evanđelju ima hrabrosti ustati i poći kući. On je skrivio pred ocem, on ga je razočarao, on ga se odrekao. Nakon toga nije potrajalo dugo dok sve nije nestalo. Što je ostalo, bio je osjećaj da je zakazao, stid i krivnja.

Ipak, da li to mora tako ostati? Da li je to zadnje? On to želi otkriti. S tim čitavim teškim duševnim teretom on ustaje – i pravo kući k ocu! On riskira nešto! Negdje duboko u srcu još čuči: povjerenje u očevu ljubav. Ono mu daje potrebnu hrabrost za naporan put, daruje mu tračak nade. I on ne biva razočaran. Došavši kući ne čeka ga ništa drugo nego ljubav. Nema prigovora, nema zahtjeva. Samo radosna, susretljiva ljubav.

Gdje znači za mene ustati, krenuti na put?
Koju krivnju vučem sa sobom, gdje sam zakazao?
Kamo s tim teškim duševnim teretom?
Kamo s nemoći, obeshrabrenošću, krhkošću?

„Vjeruj mi! Pouzdaj se u mene!“ govori Bog. „Vjeruj u moju ljubav. Skupi hrabrosti. Donesi sve sa sobom i dođi kući. Nećeš se razočarati. Očekujem te. Volim te. Bezuvjetno.“

♥ “Riječ navigacije” za tjedan
„Bog se nalazi iza onoga gdje smo zakazali, on nas želi po tome privući k sebi.“ (J. Kentenich)

Izdavač: Schönstattski pokret žene i majke, Schönstatt/Vallendar

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.