Što nam se daruje u Svetištu – Tri originalne hodočasničke milosti

Što nam se daruje u Svetištu – Tri originalne hodočasničke milosti

 

U školi oca Kentenicha

učimo i poučavamo.

Otac Kentenich – Čitanje

Tu se prisjećam originalnih trostrukih hodočasničkih milosti koje se dodijeljuju ovdje u Schönstattu prema našoj prostodušnoj vjeri: hodočasnička milost duhovne preobrazbe, duševnog udomljenja, apostolskog duha.

Što nam se daruje u Svetištu

Tri originalne hodočasničke milosti

Tu se prisjećam originalnih trostrukih hodočasničkih milosti koje se dodijeljuju ovdje u Schönstattu prema našoj prostodušnoj vjeri: hodočasnička milost duhovne preobrazbe, duševnog udomljenja, apostolskog duha.

Ako su to hodočasničke milosti koje smijemo ovdje očekivati, kada bivamo na tajanstven način uvučeni u djelo, onda imamo na izniman, istaknut način u prvom redu pravo na milost produbljene, svestrane duševne preobrazbe.

Mislim na svoje nevolje. Nije li to nagonski život koji me tjera tamo i ovamo i koji me dosada činio nesretnim? Nisu li to bolesne karakteristike moje prirode koje mi ne daju da idem prema gore. Dobivam novo pravo na milost preobrazbe. Od koga očekujem tu milost duhovne preobrazbe? Od Majke Božje.

Drugo pravo: Također i tamo gdje nagoni šute, gdje je rana tromosti prema nadnaravnom, koju mi svi nosimo sa sobom po istočnom grijehu, to je ravnodušnost za Božje i snažna otvorenost za prirodno, ovozemaljsko, za blaženstvo svijeta. Što mi, dakle, očekujemo? Jednostavno osobito pravo na zagovor drage Majke Božje. Ona nam mora pomoći da sve više i više savladavamo tu ravnodušnost za nadnaravno, da očuvamo svoj ideal…

Druga milost je duševno udomljenje, hodočasnička milost duševne zaštićenosti: ovdje u Schönstattu pronašli smo u visokoj mjeri svoju zaštićenost. Lokalno ovdje na mjestu, duševnu zaštićenost u srcu drage Majke Božje, u razmišljanjima obitelji. Da, zaštićenost također i u zadnjim crtama osnovne strukture. Započinje strujanje u obitelji koje ima snažnu potrebu ne samo ljubiti, već jasno znati. Mi također trebamo jasno znanje. Snažno nastojanje prema zadnjim idejnim tokovima. Ovdje mislim: Iako je već netko u velikoj obitelji učinio posvetu prijašnjih godina, počinje uviđati čežnju za duševnim udomljenjem pod tim aspektom. Zadnje, glavno je svakako ljubiti, a ne znati. Ali ono naglašeno afektom mora biti ispunjeno idejama.

Udomljenje u obitelji je konačno također udomljenje kod ljudi u obitelji, kod onih koji čine našu obitelj.

Treća hodočasnička milost je apostolski duh i to u povećanom stupnju. Ne samo jednostavan apostolski duh, nego mi trebamo i smijemo izlaziti i kao apostoli Majke Triput Divne.

J. Kentenich, Liturgische Werktagsheiligkeit. Priesterexerzitien 1938.,
Liturgijska svetost svakodnevnice. Duhovne vježbe za svećenike 1938.,
izdao i obradio Rudolf Stein, Vallendar-Schönstatt 1997., str. 199. i dalje

Koraci za osobno vrednovanje
Koja rečenica, koji odlomak mi posebno govori?
Što mi kaže za moje „ovdje i sada“?
Koji poticaj ću ponijeti sa sobom u sljedeće dane?

Koraci za vrednovanje u skupinama
1. Tekst po odlomcima redom glasno pročitati.
2. Tišina u kojoj svaka/svaki može tekst osobno pročitati.
Riječi ili rečenice, koje nam spontano govore, potcrtati.
3. Pročitati naglas potcrtana mjesta.
Jedni drugima reći: Što mi je u toj rečenici/riječi važno?
4. Razmjena mišljenja / Pogled na današnju situaciju: Što ću ponijeti sa sobom kao poticaj?

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.