Prva posveta o. Kentenicha Mariji prije 125 godina

Prva posveta o. Kentenicha Mariji prije 125 godina

 

Dne 12. travnja 1894. donijela je Katarina Kentenich svojega sina u Oberhausen u sirotište sv. Vinka. Zašto upravo tamo? Budući da ga nije mogla uvijek imati uza se, zacijelo ju je njezin ispovjednik, župnik August Savels, savjetovao da tako postupi. (Savels je bio osnivač tog sirotišta i tadašnji župnik u sv. Apostolima u Kölnu).U to doba bilo je tamo oko dvije stotine djece. Mjesto je bilo čisto i uredno, unatoč skučenim životnim uvjetima. Cipele su djeca nosila samo nedjeljom i blagdanom. U tjednu su išli bosi. I Misa je bila samo nedjeljom.

Taj 12. travnja bio je zacijelo težak dan za majku. Premda je i znala da je on u dobrim rukama, morala se od njega odvajati. Prije no što se vratila u Köln, otišla je sa svojim dječakom u kućnu kapelicu.

Pred Marijinim kipom povjerila je u svojoj priprostoj vjeri Majci Božjoj odgoj svojega sina. Kao vidljiv znak te posvete uzela je svoj zlatni lančić s križem – poklon njezine kume za Prvu pričest – i objesila ga Majci Božjoj oko vrata. Dječak je sve pratio. Majka je možda to učinila ne govoreći pri tome ni riječi. Ta gesta mora da se ipak malom Josipu, duboko usjekla u srce. I između njega i Majke Božje zbilo se nešto, jer kasnije će on taj 12. travnja 1894. označivati kao jedan od odlučujućih trenutaka u svomu odnosu prema Majci Božjoj u svomu životu uopće. U nagovoru za svoj srebrni svećenički jubilej rekao je: »Moj odgoj je bio samo djelo Majke Božje, bez ikakva dubljeg ljudskog utjecaja. Ona me je osobno oblikovala počevši od moje devete godine života.«

Izvor: Esteban Uriburu, Zovu ga Ocem

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.