SCHÖNSTATSKA DUHOVNOST

SCHÖNSTATSKA DUHOVNOST

 

Važan sadržaj schönstattske duhovnosti

7 oznaka schönstattske duhovnosti
Slika schönstattske Gospe: porijeklo i naziv
Savez ljubavi
Kućno svetište

7  oznaka schönstattske duhovnosti

 1. Marija. Svugdje gdje je pokret prisutan vidi se slika schönstattske Gospe. Ona nosi naziv: Majka Triput Divna, Kraljica i Pobjednica Schönstattska. (Za naziv i porijeklo slike vidi zasebni članak).
  U Schönstattskom pokretu lokalna povezanost s Marijom igra važnu ulogu. Cijela mreža različitih Marijinih svetišta povezuje članove pokreta s Majkom Triput Divnom i međusobno. To su: Filialna svetišta (identične kopije Prasvetišta u Schönstattu), Kućna svetišta (vidi zasebni članak), Hodočasnička svetišta (Akcija hodočasničke Gospe) i Svetišta srca.
 2. S Marijom članovi sklapaju Savez ljubavi. Taj Savez ljubavi je jezgro cijele schönstattske duhovnosti (vidi zasebni članak). U Savezu ljubavi Marija nas vodi do Presvetog Trojstva i povezuje članove međusobno. Savez znači: „Ništa bez Tebe (draga nebeska Majko) – ništa bez nas!“
 3. Odgoj. Schönstattski pokret smatra Mariju u posebnom smislu odgojiteljicom. Marija nam pomaže rasti na putu do osobnog ideala (cilja života) i podupire naš samoodgoj. Schönstatt naglašava ozbiljan trud oko samoodgoja kao pretpostavku za plodonosan apostolat.
 4. Marija nas vodi do Oca. Bog je naš nebeski Otac koji nas neizmjerno ljubi i koji vodi svijet kroz temeljni zakon ljubavi. Mi smo njegova ljubljena djeca. Pokret vidi u utemeljitelju ocu Josephu Kentenichu živu sliku nebeskog Oca.
 5. Praktična vjera u Božju providnost pokazuje nam u svakidašnjici tragove i znakove mudrog i ljubaznog Očevog vodstva našega života. Pokušavamo dati odgovor na najsitnije želje i na svetu volju dobrog Oca.
 6. Obitelj. Gdje su majka (Marija) i otac (nebeski Otac, otac Kentenich) , tamo nastaje obitelj. Želimo živjeti u pokretu povezani kao prava braća i sestre.
 7. Apostolat. Bog nas treba. Mi smo njegova oruđa i apostoli. Njegujemo u sebi svijest i zahvaćenost poslanjem. Svaki član pokušava apostolski djelovati na svome mjestu: u obitelji i na poslu, u Crkvi i u društvu.

Schönstattski pokret želi pomoći sa svojom karizmom Saveza ljubavi i osobne povezanosti izgraditi novu kulturu saveza i ljubavi. Osobito se angažira na obnovi vjere u obiteljima i na izgradnji kućne Crkve.

Slika Schönstattske Gospe: porijeklo i naziv

Članovi Marijanske kongregacije, studenti Zavoda palotinaca u Schönstattu sa svojim odgojiteljem, osnivačem Schönstattskog pokreta, ocem Josephom Kentenihom, sastajali su se od listopada 1914. u kapelici sv. Mihaela koja je kasnije postala svetištem i pravim hodočasničkim mjestom. Gospinu sliku su dobili godinu dana kasnije na dar od jednog profesora njihove škole koji ju je kupio na nekom trgu u južnoj Njemačkoj. Ona je rad talijanskog slikara Luigia Crosia s kraja XIX. stoljeća, točnije 1893. Nosila je naziv “Utočište grešnika”.

Kongregacija nije preuzela taj naziv, nego je slici dala drugo ime. 1916. studenti su otkrili primjer i uzor u jednoj uglednoj Marijinoj kongregaciji. To je bila, tri stoljeća ranije, zajednica u Ingolstadtu,  u Bavarskoj. Pod vodstvom isusovaca tamo su razvijali vrlo živu duhovnu obnovu kao borbu protiv utjecaja reformacije. Od njih su schönstattovci preuzeli naziv “Majka Triput Divna za sliku Schönstattske Gospe.

Davno su u Ingolstadtu htjeli znati koji je zaziv iz Lauretanskih litanija Majci Božjoj najdraži. Blaženi o. Jakov Rem dobio je odgovor u jednoj viziji i jasno shvatio da je to zaziv “Majko Divna”. Tada je otac Rem potaknuo kantora da taj zaziv ponovi tri puta te je tako nastao naziv “Majka Triput Divna”. I nama se Majka Božja pokazuje kao Triput Divna Majka koja nam poklanja posebno tri milosti: Milost duševnog udomljenja, milost duhovne preobrazbe i milost apostolskog poslanja.

Na početku Drugog svjetskog rata schönstattovci su okrunili Gospinu sliku u Prasvetištu, 10. prosinca 1939. kao znak zahvalnosti prema Majci Triput Divnoj za 25 godina djelovanja u Schönstattu. Isto tako su molili da se Majka Božja pokaže kao prava Kraljica koja štiti svoje Schönstattsko djelo i svoju djecu u svim opasnostima rata i koja pokazuje svoju kraljevsku moć u borbi protiv svih neprijatelja, posebno protiv đavolskih sila.

Kada danas krunimo Gospu, želimo time reći da Njoj predajemo vodstvo našega života i naše obitelji. Ona neće vladati silom, nego ljubavlju i time postići što silom nije moguće. Ona želi biti kraljicom naših srdaca i voditi nas do vječne sreće. Kad se Njoj predamo (i možda to simbolično izrazimo), doživjet ćemo kako nas mudro vodi i odgaja i poklanja nam znakove svoje kraljevske ljubavi. To je i otac Kentenich doživio u teškim vremenima, posebno u zatvoru i u koncentracijskom logoru Dachau (1942.-1945.).

Naziv “Pobjednica” slika je dobila 1965. godine nakon sretnog povratka oca Kenteniha iz dugogodišnjeg progonstva (1951.-1965.) i rehabilitacije od strane Svete Stolice u Rimu, na kraju II Vatikanskog koncila. Majka Božja se zaista mnogo puta pokazala kao pobjednica u životu oca Kentenicha i u povijesti Schönstattskog djela. Neka se Majka Triput Divna pokaže kao pobjednica u svim kušnjama i utjecajima sotonskih sila u našim osobnim životima, u našim obiteljima i u našem narodu.

Eto vidite kako svaki izraz u tom nazivu slike Schönstattske Gospe ima duboki smisao i želi se ostvariti i u našem životu i u našim obiteljima. Marija se želi pokazati i kod nas kao “Majka Triput Divna, Kraljica i Pobjednica Schönstattska!” Zato redovito molimo:

Majko Triput Divna, Kraljice i Pobjednice Schönstattska: moli za nas!

Majko Triput Divna, Kraljice i Pobjednice Schönstattska: štiti našu domovinu!

Majko Triput Divna, Kraljice i Pobjednice Schönstattska: blagoslovi cijeli svijet!

 

Savez ljubavi

Savez ljubavi s Marijom je jezgro i temelj cijele schönstattske duhovnosti.

Prije svega je Savez ljubavi dar Isusa Krista koji je, u posljednjim riječima s križa, rekao svoju oporuku: „Evo Tebi Majke!“ i tako nam dao Mariju za našu osobna Majka (Ivan 19, 25-27). To je ponuda koju smijemo slobodno – iz ljubavi – prihvatiti i uzeti Mariju k sebi: u svoj dom i u svoje srce.

Schönstattski pokret je za tu datost našao određenu formu i obred. Prvi Savez ljubavi dogodio se u Schönstattu kada je utemeljitelj, otac Joseph Kentenich, zajedno s mladim sjemeništarcima, 18. 10. 1914., sklopio Savez ljubavi s Marijom. Sadržaj tog Saveza ljubavi je molba Majci Božjoj da se nastani u schönstattskoj kapeli i djeluje u srcima mladih. Kao uzvrat Majci Božjoj za njene milosti, o. Kentenich je mladićima preporučio da donose svaki dan svojoj nebeskoj Majci svoje molitve i žrtve, svoje ispunjene odluke i obaveze, a osobito svoj trud oko samoodgoja u njezino Svetište. Ta razmjena je vidljiva u geslu Saveza ljubavi: „Ništa bez Tebe (draga Majko) – ništa bez nas!“ Savez pretpostavlja dva partnera. Oba su važna. Mi trebamo Mariju („ništa bez Tebe“) kao Majku i odgojiteljicu, a ona treba nas kao svoja oruđa u Kristovom kraljevstvu. Mi smo njezini apostoli.

Naša marijanska pobožnost uključuje, dakle, i naše nastojanje: naš samoodgoj i naš apostolat.

Sve to nije pravni savez, nego dragovoljni savez, savez iz ljubavi.

Naša povezanost s Marijom ima svoje posebno mjesto u schönstattskom Svetištu. Tamo se osjećamo prihvaćeni kao kod kuće. Tamo nas čeka Marija puna ljubavi. Tamo smo dobrodošli. Tamo je naš zavičaj. U Svetištu Marija želi oblikovati i preobraziti naša srca da budemo njezini hrabri i radosni apostoli. Naš Savez ljubavi ima, dakle, i jednu lokalnu (mjesnu) dimenziju.

Marija nas vodi dalje u visinu do Presvetog Trojstva: do Boga Oca, do Isusa Krista i Duha Svetoga. Marija nas povezuje i međusobno kao svoju djecu da budemo prava braća i sestre. To nije teorija nego se događa sasvim prirodno. Zato se zovemo Hrvatska schönstattska obitelj (HŠO).

Za one koji žele sklopati Savez ljubavi s Majkom Triput Divnom, trebaju proći svojevrsnu pripremu kroz pouke i nakon toga slijedi obred sklapanja Saveza ljubavi. Ako ste zainteresirani obratite se odgovornima za informacije. Njihove kontakte možete naći na ovim stranicama među kontaktima ili nam se javite mailom u naše poruke i mi ćemo vas uputiti dalje. Hvala!

Opširniji opis Saveza ljubavi naći ćete u našoj literaturi. Preporučamo dvije knjižice:

M.Kley: “S Njom povezani” i Pater Christoph Horn: “Priprema za Savez ljubavi s Majkom Triput Divnom”.

 

Kućno svetište

Schönstattska duhovnost nam nudi takozvano „Kućno svetište“. To je sveto mjesto u našem domu gdje se naša obitelj moli Bogu. Na to mjesto smijemo zvati nebesku Majku da se trajno nastani u našem domu.

Schönstattsko Kućno svetište se sastoji od:

A) Bitna načela schönstattskog Kućnog svetišta su:

 1. Isusov križ.
 2. Slika Majke Triput Divne.
 3. Slika ili simbol schönstattskog svetišta.
 4. Slika osnivača oca Josepha Kentenicha.

B) Dodatna ili osobna načela Kućnog svetišta bi bila na primjer:

 1. Slike naših dragih (obitelj, rodbina, prijatelji itd.)
 2. Slike nama dragih svetaca.
 3. Slike Svetog Oca, biskupa, župnika…
 4. Druge slike ili simboli vjere.
 5. Svijeće i ukras itd.

Bitno je Vaša želja i čežnja da pozovete Majku Triput Divnu u svoj dom. Molim Vas da to izrazite pismeno u jednoj molitvi koju ćete na dan posvete svoga Kućnog svetišta u zajedništvu s cijelom obitelji pročitati i moliti.

Ta molitva odgovora pozivu oca Kentenicha od 1914. da Majka Božja prihvati kapelicu mlade Marijanske Kongregacije kao svoje svetište i tamo počne djelovati: isti postupak vrijedi za Vaše Kućno svetište!

Sadržaj molitve:

 1. Vaš poziv Majci Triput Divnoj (otprilike ovako: „Draga Majko Triput Divna! Mi Te pozivamo u naš dom i obitelj. To je naša velika želja i čežnja! Dođi k nama i prihvati naš dom kao svoj dom. Molimo Te: počni kod nas djelovati. Hvala Ti!“)
 2. Naše nakane: teškoće, problemi, pitanja…
 3. Naša ponuda, naše obećanje (jedna odluka, kao na primjer: od danas ćemo se redovno zajedno pomoliti kao obitelj, smanjiti konzumiranje televizije, ne psovati itd.) Razmišljajte o tome – kao cijela obitelj!

Kućno svetište treba blagosloviti svećenik. Postoji posebni formular za to koji ćete dobiti zajedno s knjižicom „Kućno svetište“.

Kućno svetište živi od Vaših duhovnih doprinosa (molitve, žrtve, ispunjene odluke i obaveze, trud oko samoodgoja). Donesite ih svaki dan u Kućno svetište i predajte ih Majci Triput Divnoj. Puno obitelji ima za svoje duhovne doprinose jedan mali vrč u Kućnom svetištu u koji stavljaju svoje pisane molbe, zahvale, nakane, darove samoodgoja…

Kada želite više znati o Kućnom svetištu, naručite knjižicu „Kućno svetište“ !

(vidi „literatura“). 

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.