Novo Marijansko svetište u Ivanovcima

Novo Marijansko svetište u Ivanovcima

 

U subotu 15. rujna 2018. godine, u Ivanovcima pokraj Valpova (filijala župe Gospe Snježne u Harkanovcima), posvećeno je drugo Schönstattsko Svetište u Hrvatskoj. Svetište je posvetio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, u zajedništvu s nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem i u koncelebraciji 20 svećenika.

Na cjelodnevnoj svečanosti okupilo se oko 1500 vjernika iz svih krajeva Hrvatske. Događaj je to koji predstavlja važnost i za međunarodnu zajednicu jer su se među gostima našli vjernici iz Austrije, Švicarske, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Svetište u Ivanovcima je među 200-tinjak potpuno istih hodočasničkih kapelica u svijetu.

(slika: s. Mariana Hermann)

Nakon Male Subotice, niknulo je novo Marijansko svetište u Slavoniji. Biblijske riječi iz Knjige proroka Ezekijela „Sklopit ću s njima Savez i postavit ću svetište svoje među njima“ (Ez 37,26), izgovorene na početku homilije nadbiskupa Đure Hranića, otkrivaju pozadinu dugogodišnjeg iščekivanja članova Hrvatske schönstattske obitelji (HŠO) kada i gdje će biti slavonsko svetište Majke Triput Divne. Počeci govora o Svetištu i traženje zemljišta u Slavoniji idu još u 1997. godinu. Čekalo se dvadeset godina. I dočekan je taj dan, obasjan suncem najtoplijeg ljeta, sredinom rujna 2018. već od 9 sati započeli su pristizati vjernici sa svih strana zauzimajući svoja mjesta ispred bijele kapelice. Nakon prvih sat vremena, program je pratilo više od 500 hodočasnika. Riječju, slikom, pjesmom, glazbom, pokretom i scenskim prizorima uprizoreni su najvažniji trenuci koji su znakovito predstavljali put do današnjeg slavlja i Posvete Svetišta. Redale su se zastave i slike brojnih zajednica HŠO od Dubrovnika preko Neuma i Mostara do zajednica širom Međimurja i Zagorja, te najbrojnijih, zajednica iz cijele Slavonije.

(slika: Ivica Filipović)

Tisuće Gospinih slika, predstavljale su deset puta više vjernika koji Gospu Hodočasnicu primaju u svoje domove. U svom nagovoru, duhovnik HŠO, švicarski pater Christoph Horn ukazao je na veličinu i dragocjenost događaja u Ivanovcima: „Ovo zaista nije ljudsko djelo i ljudska izmišljotina – to nitko nije mogao izmisliti i planirati, nego sam Bog. Zato smijemo i ovdje u Ivanovcima biti sigurni da služimo Božjem djelu i planu.“ Riječi su to svećenika koji je donoseći humanitarnu pomoć u poratnim godinama započeo upoznavati hrvatski narod, nakon toga kao svećenik širio je Radosnu vijest i s Marijom na usnama uvodio je štovanje Gospe u svakodnevicu našeg života u obitelji i župi. Pričao je Hrvatima o Josipu Kentenichu u Srijemu, Crnoj Gori, BiH i naravno u Hrvatskoj. O ulozi oca Kentenicha, osnivača Schönstattskog pokreta, slušali su i supružnici iz miješanih brakova te je uz molitvu Majci krenulo i ekumensko djelovanje iz svakodnevice vjernika. I dvadeset godina poslije sagrađeno je drugo drugo Schönstattsko Svetište u Hrvatskoj.

(slika: Tomislav Šimošić)

Svetište Triput Divne Majke, Kraljice i Pobjednice Schönstattske posvećeno je u svečanoj euharistiji o kojoj je predvoditelj mons. Đuro Hranić uzvišeno govorio:“Mi ovako okupljena vidljiva zajednica koja slavi euharistiju i po pričesti se sjedinjuje s Isusom Kristom kao ljudi i kao zajednica danas sklapa savez ljubavi s Bogom i postaje vidljivo svetište – Kristovo otajstveno tijelo u svijetu. Danas posvećujemo jednu novu zgradu Crkve i novi oltar za slavljenje euharistijskog otajstva s kojeg ćemo se hraniti i ugrađivati u Crkvu, koja je otajstveno tijelo Kristovo i svetište Božje s ljudima.“

(slika: Tomislav Šimošić)

Uz 1500 vjernika i 20 svećenika počasno mjesto u liturgijskom slavlju zauzimao je domaći sin nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. Njemu pripadaju velike zasluge što se inicijativa za gradnju Svetišta u Ivanovcima nije „ugasila“. Najbolju zahvalu mons. Marin Srakić dobio je kroz odličnu organizaciju Ivanovčana i mještana susjednih sela koji su na svakom koraku slušali hvale za svoj trud s kojim su slavlje učinili radosnim doživljajem za sve nazočne.

(slika: Ivica Filipović)

Predsjednik HŠO vlč. Tomislav Ćorluka i domaći župnik vlč. Jozo Martinović bili su više od domaćina brojnim hodočasnicima i puku Belih sela (stari naziv za sela Ivanovce, Marjančace, Zelčin i Harkanovce) ali i predstavnicima lokalne, gradske i županijske vlasti. Među njima vrijedno je istaknuti župana gosp. Ivana Anušića i gradonačelnika Valpova, gosp. Matka Šutala. Njihova nazočnost, kao i dolazak hodočasnika iz Švicarske, Austrije, Njemačke i BiH, predstavlja Svetište u Ivanovcima kao važno međunarodno Marijansko svetište koje će dolazak hodočasnika u Ivanovce i Valpovštinu razvijati novi pristup štovanju Marije Triput Divne u svakodnevici vjernika katolika i drugih kršćana.

(slika: Ivica Filipović)

Sva događanja u Svetištu popraćena su s puno glazbe, pa su svoj nastup u predvečerje Posvete imali VS Matheus iz Bizovca, a cjelodnevni program pjesmom i glazbom pratio je crkveni zbor župe sv. Josipa iz Josipovca. Schönstattska duhovna glazba koja slavi Majku Triput Divnu odlično zvuči na hrvatskom jeziku, a Schönstattske Marijine sestre Ramona i Marijana, poput patera Christopha, odlično su zamijenile svoj njemački govor s hrvatskim jezikom kojim navještaju Marijinu živu nazočnost u današnjem vremenu među kršćanima u Hrvatskoj. Godinama su članovi HŠO izgovarali riječi Marija Triput Divna Kraljica i Pobjednica schönstattska nailazeći na blago odbijanje Gospe iz Njemačke. Međutim, davne 1914. u Schönstattu započela je Marijina misija s kojom želi sve narode svijeta približiti nebeskom Ocu slaveći žrtvu i vazmeno otajstvo Isusa Krista. Kapelica u Ivanovcima kao Svetište potvrđuje da je Marijina misija u Hrvatskoj od velike važnosti za cijelu Europu, jer hrvatski narod Mariju, Isusovu majku stoljećima nosi u srcu. Narodi Europe mogu učiti iz hrvatskog primjera kako se moli, utječe, pjeva i hodočasti Mariji Majci.

Slaven Školka

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.