KAO OBITELJ NA PUTU KROZ KORIZMU 2024.

KAO OBITELJ NA PUTU KROZ KORIZMU 2024.

 

KAO OBITELJ NA PUTU KROZ KORIZMU radni je naslov pod kojim je održan susret bračnih parova i obitelji s djecom, u nedjelju, 10. ožujka 2024. u Svetištu Kraljice srca u Maloj Subotici

Nakon jutarnje molitve i pjesme u Svetištu, iz pera, te uz gitaru s. Ramone, koja je odisala schönstattskim duhom, potom zajedničkog doručka, slijedilo je predavanje „Odgojeni odgojitelj“ iz bogate riznice obiteljske pedagogije o. Kentenicha, koje su pripremili Mirjana i Nikola. Za to vrijeme o djeci su brinuli zaručnici Petra i Eduard.

O. Kentenich je kao odgojitelj i dušobrižnik svojim primjerom pokazao da je odgoj nesebično služenje tuđem životu, dok je samoodgoj cijeloživotni proces rada na sebi. Važno je imati strpljenja jer svatko od nas ima svoje vrijeme i tempo rasta i sazrijevanja. Ukoliko odgojitelj nije autentičan neće imati puno uspjeha.  Kroz život o.Kentenicha i praktične primjere predavači su pokušali osvijetliti što znači biti odgojeni odgojitelj, koliko je važna povezanost samoodgoja i odgoja, Ljubavi i križa te suradnje nadnaravnog i naravnog.  U plenumu je bilo dragocjeno čuti što je dotaknulo srca bračnih parova; otvoreno međusobno podijeliti naša blaga kroz smijeh i suze. Milosno je bilo zajedno razmatrati put križa s Isusom i Marijom, unutar srca od čempresa, gdje je svaki bračni par tj. svaka obitelj molila svoju postaju, s djecom koja su u svojim ručicama nosila cvijeće za Isusa i Mariju. Križni put za obitelji je sastavila s. Ramona.

Zaista, svaki bračni par, svaka obitelj, nosi svoj križ, na svoj način, namijenjen po Ljubavi nebeskog Oca samo njoj, upravo po njenoj mjeri.

*Obitelj današnjice je u krizi. Ovako zamišljen vikend je dar i blagoslov, velika pomoć. Trebamo češće takvih vikenda… Ne samo u Svetištu nego i po našim župama, a za to kao članovi trebamo biti osposobljeni. Temu vikenda „Odgojeni odgojitelj“ moguće je živjeti uz, najbolju odgojiteljicu, Majku Mariju i uz Majku Crkvu jer život u svijetu obitelj vodi nekim drugim putevima… Nas kao obitelj ovaj vikend je obogatio, bio nam poticaj za rad na nama samima i vjetar u leđa za naprijed!        A. i D.

*Bilo je plodonosno. Naši voditelji s. Ramona i bračni par Neralić svojim poticajima su pridonijeli da se otvorimo spontanom zajedničkom razgovoru o svojim poteškoćama i kako ih premostiti. Osjetila se divna atmosfera puna Božje ljubavi u svim prisutnim obiteljima. Bili smo slobodni jer su djeca bila zbrinuta. Uz to zajedno slaviti sv.misu uz nagovor p. Christopha, moliti križni put, zajedno objedovati u opuštenom razgovoru, je ono bitno što nas je ispunilo novom Božjom snagom i ljubavlju. Kući smo išli radosna i ispunjena srca. Svemu je pridonijela radosna vijest da su Jasminka i Vlado postali ponovno baka i djed, rodio im se unuk Oliver!        D. i Ž.

*Na predavanje smo došli prvi puta, na moj nagovor. Moja je čežnja da moj suprug više otvori vrata svoga srca. Ovo je vrijeme gdje zajednički sudjelujemo i radimo. Trebali bi to i dalje prakticirati da nam takvi susreti budu oaza našeg duhovnog i tjelesnog mira. Djeci se svidjelo druženje, hrana i igra, bili su ponosni što je tata nosio križ.       V. i  T.

*Obitelj Plepelić, supružnici Marijo i Jelena sa djecom Pavlom, Martom, Stjepanom, Ritom i bebom Markom koja raste ispod majčinog srca uputila se u Schönstattsko svetište u Maloj Subotici gdje je bio susret obitelji na temu: “Odgojeni odgojitelj”. Nama je ovo bio treći susret u tom Svetištu i svaki put se vratimo kući puna srca i lijepih dojmova. Tako je bilo i ovog puta. Prvo što nam izmami osmijeh na lice su dragi domaćini i topla dobrodošlica. Ova nas je tema obogatila, a susret nam je ukazao na njezinu važnost u svakodnevnom životu. Na povratku kući suprug i ja smo razgovarali o tome kako je bitno da si posvijestimo važnost naše uloge  roditelja, koliki utjecaj ima moj primjer majke i njegov primjer oca u životu i odgoju naše djece. Uvijek nas ohrabri svjedočanstvo voditelja susreta i drugih parova koji su nam na poticaj da se mijenjamo u onome u čemu smo slabi i da rastemo u vjeri koja će nam dati snage za te promjene, a i za križeve koje nosimo. Za kraj želim još istaknuti radost i oduševljenje na licima naše djece, a primjetila sam to i kod druge dječice – budu puni dojmova kada se vraćamo kući, prepričavaju u detalje što su sve radili i koje su igre igrali sa njima, kako oni kažu, prezabavnim animatorima. Hvala Bogu na ovakvim susretima obitelji koji nas ohrabruju i osnažuju. Božji blagoslov svima!

Iznova smo se uvjerili kako nas naša Majka i odgojiteljica čudesno okuplja. Važno je donijeti odluku, doći, biti prisutan u Njenom prečistom srcu, u svetištu pred oltarskim Isusom, u sv.misi, molitvi i zajedništvu. Hvala Ti Kraljice naša, budi i naša Pobjednica! Dok smo uz Tebe ne možemo zalutati!

Pripremili: Mirjana i Nikola Neralić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.