Okrunjena Triput Divna Majka, Kraljica i Pobjednica Schönstattska

Okrunjena Triput Divna Majka, Kraljica i Pobjednica Schönstattska

 

„Marija naviješta Božju veličinu.“ – nadbiskup Đuro Hranić

IMG_20160821_130447 (1)

Dugo smo se radovali 20. kolovozu, s nestrpljenjem  iščekivali trenutak kad ćemo svoja srca potpuno predati Kraljici neba i zemlje, dajući joj poseban kraljevski naziv: Kraljica srca.

Uoči velikog dana, cjelonoćno bdijenje pred Presvetim odvijalo se s molbom da nam Sin Kralja kraljeva daruje mnoge milosti uz dan krunjenja njegove Majke kako bi i naše glave bile  okrunjene nevidljivom krunom dostojanstva kraljevske djece.

Ranojutarnja magla nagoviještala je sunčan i topao dan. U 8 sati ispred svetišta okupili su se Kraljičini volonteri zamolivši blagoslov p. Christopha za „djela ruku svojih“. Sigurni u vodstvo Kraljice, radosno su prionuli uz svoje dužnosti, sve jednako važne, kako bi se hodočasnici osjećali ugodno, sigurno te u radosti proveli dan uz Svetište.

U 10 sati započela je proslava pozdravima i dobrodošlicom upućenima svim hodočasnicima te uz pjevani pozdrav našoj Majci i Kraljici svih prisutnih.

U 11 sati svečanu svetu Misu je započeo i propovijedao nadbiskup Đuro Hranić uz koncelebraciju domaćeg biskupa Josipa Mrzljaka i tridesetak svećenika.

Nadahnutom propovijedi nadbiskup Đuro potaknuo je srca prisutnih hodočasnika na smisao slavlja. U propovijedi je istaknuo da „kraljevsko dostojanstvo Blažene Djevice Marije pripada otajstvu njezine potpune proslave u nebu i njezine savršene sličnosti s njezinim Sinom Isusom Kristom koji je kao pobjednik nad grijehom i smrću ustao od mrtvih te je u svojoj uskrsloj slavi postavljen s desne Ocu. Marija je prava među nama ljudima pridružena uskrsnoj proslavi svoga Sina i uzvišena „nad korove anđeoske“. Kao Majka Isusova i Majka Crkve ona je odvjetnica milosti i Kraljica svega stvorenoga. No, kao što Kristovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, tako ni kraljevska vlast BDM ne pripada redu naravi, nego milosti. Ona nam kao Kraljica svjedoči da će se nebeska proslava i dioništvo na Kristovoj slavi dogoditi i svima nama članovima Isusova otajstvenog tijela, koje je Crkva. Ona nam pokazuje koja je i naša budućnost.“

Ono što smo svi mi toga dana osjećali bila je „opipljiva“ Marijina prisutnost i njena kraljevska briga o svakoj sitnici koju smo toga dana trebali osigurati svim sudionicima slavlja. Svatko od nas osjećao se toga dana i malenim i velikim baš onako kako je riječima pokušao izreći nadbiskup u propovijedi:

Mariju, našu Majku i Kraljicu, kako je nazivate, najbolje oslikava pjesan koja je provrla iz njezina srca i sišla s njezinih usana: “Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu mome, Spasitelju. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo.”

Riječju “veliča” duša moja Gospodina, Marija naviješta Božju veličinu. Marija tom riječju izriče želju da Bog bude velik u njezinu životu, u svijetu, u životu ljudi, da Bog bude prisutan među nama i na svakom području našega života. U njoj nema straha da Bog bude na stvaran i na konkretan način prisutan u životu. Ona se ne boji da bi Bog mogao dovesti u pitanje našu ljudsku slobodu, nešto joj oduzeti ili smanjiti naš životni prostor. Ne boji se da bi Bog mogao biti čovjekov rival, da bi nas mogao sputavati svojom veličinom. Ona se ne boji Boga niti njegove prisutnosti. Zna da kad je Bog velik, onda smo veliki i mi ljudi…Mi štujemo Isusovu Majku da bismo nadahnuti njezinim primjerom i pomognuti njezinim zagovorom Isusu vjerno poput nje izgovarali svoj „Fiat“ pred poslanjem kojega Božja providnost stavlja pred nas – svjesni da grijeh, da napast izbora onoga što je lakše, jednostavnije i komotnije, kuca i na naše srce.“

Doista, toga kraljevskog dana nije bilo mjesta za komociju i lakoću, liniju manjeg otpora. Svatko od nas dao je maksimum od sebe sa sviješću: „Sluge smo beskorisne.“ Bili smo svjesni da je čast raditi za kraljevstvo Božje, dati sve od sebe za slavu Kraljičinu. Imali smo svijest kako je dobro biti u Svetištu! A nadbiskup je u homiliji istaknuo:

U njezinom smo svetištu da bismo poput nje Bogu dopuštali da uđe i zahvati u naš život. Tu smo da bismo uvidjeli da smo istinski slobodni tek onda kad smo u zajedništvu s Bogom te da kad se od njega udaljavamo postajemo robovi. Tu smo okupljeni oko nje da bismo slušajući njezin vapaj i molitvu da Bog bude velik, shvatili da u stvari ‘ne postoji ništa ljepše nego (poput nje) biti dotaknut, zatečen Evanđeljem, Kristom; da ne postoji ništa ljepše nego poznavati Isusa i priopćavati drugima prijateljstvo s njime’ (Benedikt XVI.). …Tu smo da bismo bili proročki glas u ljudskoj povijesti i u ovom vremenu da Bog mora imati središnje mjesto ne samo u životu pojedinca, nego i u životu društva jer uvijek iznova prijeti opasnost da kad maknemo Boga, čovjek postane sredstvo u tuđim rukama.

Čekajući poslijepodnevni trenutak krunjenja, u čiju smo bit pokušali ući već  mjesecima ranije uz pomoć našeg p. Christopha, s. Mariane i s. Ramone, bili smo usmjereni i riječima nadbiskupa:

„Kruneći lik BDM mi u stvari kličemo: Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju. Izražavamo svoju želju da posve budemo Božji kao što je i Marija bila Božja. Posvećujemo joj svoje oči, uši, usta i srce, čitavu svoju osobu, sve što imamo i što jesmo. Predajemo joj se kao svojoj Majci, u nju se pouzdajemo te joj na svemu zahvaljujemo…Svoje osjećaje, misli i djela želimo poput nje staviti u službu njezina Sina Isusa Krista. Molimo ju za zanos i polet…mi joj se podlažemo, darujemo joj svoje srce i svoj život, te nju molimo i obvezujemo se na povećani zanos u darovanosti njezinu Sinu…“

Prilikom krunjenja Triput Divne Majke, Kraljice i Pobjednice Schönstattske Kraljicom srca, članovi naših liga, grana i projekata darovali su svoje darove kao izraz spremnosti na veće predanje. Tako su se našli između ostalih ovi darovi (praćeni molitvama zahvale, molbi i obećanja): bijele ruže, žezlo, svijeće, svežanj Pisma saveza, kruna od ruža…

Naš zajednički vidljivi dar – zlatna kruna – bit će za nas i buduće naraštaje vidljivi znak dubokog predanja samih sebe Kraljici srca. Ona će se kraljevski brinuti da svatko od nas potpuno svjesno nosi nevidljivu krunu kraljevskog djeteta Božjeg i da se jedni prema drugima, prema svima s kojima se susrećemo, živimo i radimo odnosimo s dostojanstvom i poštovanjem.

Kruna označava Kraljičino pravo raspolaganja s nama te da nas smije upotrijebiti kao svoje vitezove i oruđa. Kruna je oblikom nalik kruni hrvatskih kraljeva. Time je priznajemo Kraljicom hrvatskog naroda, Kraljicom HŠO, i Kraljicom svakog od nas osobno. Simbol srca u središtu krune uvijek će nas podsjećati da Majka u našem Svetištu djeluje kao Kraljica srca, da nam moli milost duhovne preobrazbe. Pleter na kruni podsjećat će nas da nas ona Savezu ljubavi povezuje s Presvetim Trojstvom i međusobno u mrežu ljubavi, s ljiljani s crvenim rubinima znak su njenog milosnog darivanja. Križ na vrhu krune podsjeća nas da Marija sve čini u dubokoj povezanosti sa svojim sinom Isusom.

Svakako je svatko od nas donio Kraljici i  osobni dar, a isto tako svatko je od nas već doživio da je Kraljica za uzvrat obdarila njega – bilo materijalno, bilo duhovno.

Na 7. obljetnicu posvete našeg Prvog hrvatskog schönstattskog svetišta naša Majka dobila je krunu. Oko 3000 nazočnih hodočasnika iz domovine i susjednih zemalja posvetilo joj je svoje srce. Isto tako, svi mi nazočni, bili smo zastupnici sviju onih koji nisu mogli doći 20. kolovoza u Malu Suboticu. Dijelimo sada zajedno svoje dane s Kraljicom srca, s onom koja želi vladati sa svojim Sinom u svakoj obitelji, svakom narodu, u svakom čovjeku. Nastojat ćemo biti njihovi vjerni vitezovi i oruđa u ostvarenju Božjeg kraljevstva na zemlji.

 

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.