IVANOVCI – PROSLAVA DANA OSNUTKA SCHÖNSTATTSKOG POKRETA

IVANOVCI – PROSLAVA DANA OSNUTKA SCHÖNSTATTSKOG POKRETA

 

Prošlo je mjesec dana od kako smo imali veliko slavlje u našem Svetištu u Ivanovcima. Mnogi su bili dionici ovog milosnog dana proslave 5. godišnjice kako se MTD nastanila u kapelici na ovim prostorima. Proslavu smo okrunili zajedno kao obitelj prvi puta moleći upravo uz postaje blagoslovljenog novog Križnog puta.

U pripremi novih postaja zajedno smo sudjelovali materijalno i duhovno.

Naš duhovnik, p. Christoph Horn, nakon svog apostolskoga pohoda Jugu, došao je ponovo učvrstiti nas Slavonce u daljnjem vježbanju na našem križnom putu, podsjetiti nas da smo i mi osnivačka generacija te proslaviti s nama Dan osnutka Schönstattskog pokreta.

Pripremao nas je trodnevnicom od 11. do 13. listopada. Svaki dan u 17.00 sati bila je mogućnost sv. ispovijedi, u 17.30 sati molila se krunica, a u 18 sati sv. misa s nagovorom. Na završetku svakog dana trodnevnice uvijek je bilo klanjanjem pred Presvetim oltarskim Sakramentom.

Pater Christoph je u svojim nagovorima govorio o Mariji koja je Majka molitve – Kraljica svete krunice te kako je molitva most do Boga i put do mira. “Veliki lijek našega vremena je Schönstattsko svetište. Marija u Svetištu djeluje, ali traži i naš trud oko samoodgoja i samoposvećenja. Svetište je mjesto milosti, mira, udomljenja, preobrazbe i apostolskog poslanja. Majka želi oblikovati moje srce da bude zdravo. Važno je s Njom se povezati molitvom i svakodnevno živjeti u Svetištu svoga srca. Njezino Bezgrješno Srce zna bez prepreka ljubiti i ljubi, ali i naš trud je važan i zato kažemo „Ništa bez tebe – ništa bez nas“.  Treći dan je pater rekao da poput Ivana uzmemo Mariju k sebi. Zatim je govorio o Pokretu koji je nastao prije 109 godina u maloj grobljanskoj kapelici u Schönstattu. Osnivač, otac Josef Kentenich, je sa svojim odgojencima pozvao Nebesku Majku da se tu nastani i djeluje. Donosili su joj svoje odluke i žrtve i Ona ih je primala. To je bilo vidljivo u napretku u odgoju i samoodgoju mladića.

Naš je pokret pokret odgoja i odgojitelja. Trebamo se samo dati odgajati i poput mladića osnivačke generacije donositi svoje molitve, žrtve, odluke i trud oko vlastite svetosti u milosni kapital. Važno je biti hrabar i preuzimati odgovornost, biti apostol u svom okruženju. S Marijom je sve lakše i ona nas kao Majka Novoga Saveza vodi do Presvetog Trojstva  i prema braći i sestrama. Ona nas vodi na Izvora Božje ljubavi. Na kraju je p. Christoph savjetovao da razmatramo i crpimo duhovnu snagu iz njegove nove knjižice „Neizmjerno te ljubim“.

Jozefina Varžić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.