Europski forum obiteljskog pokreta u Schönstattu

Europski forum obiteljskog pokreta u Schönstattu

 

Bračni parovi iz devet europskih zemalja, kao i članovi zajednica schönstattskih Marijinih sestara i schönstattskih patera, koji u svojim zemljama rade i surađuju s obiteljima, susreli  su se od 12. do 15. travnja u Kući obitelji u Vallendaru za „Europski forum“ Schönstattskog obiteljskog pokreta.

Sudionici Europskog foruma 2018., Schönstatt/Vallendar. (Fotografija: Neiser)

Velika vizija ujedinjene Europe može funkcionirati –

Europski forum obiteljskog pokreta u Schönstattu

Bračni parovi iz devet europskih zemalja, kao i članovi zajednica schönstattskih Marijinih sestara i schönstattskih patera, koji u svojim zemljama rade i surađuju s obiteljima, susreli  su se od 12. do 15. travnja u Kući obitelji u Vallendaru za „Europski forum“ Schönstattskog obiteljskog pokreta.

Europski susret, koji se održava redovito jednom godišnje, služi razmjeni iskustava u razvoju Schönstattskog obiteljskog pokreta u zemljama. Osim toga, ove je godine to bilo i zajedničko vrijeme školovanja za tematiku braka u različitim životnim fazama te obiteljska podrška. Posebni fokus bio je na pripremi za brak i što trebaju mladi brakovi.

Toni i Maria Lilek (Austria) predstavljaju model pripreme za brak Schönstattskog obiteljskog  pokreta u Austriji. (Fotografija: Brehm)

 

ž

Simone i Urban Gehring (Švicarska) nakon službe Božje u Svetištu obitelji. (Fotografija: Gehring)

 

Karin i Kuno Leibold prilikom pozdravljanja sudionika. (Fotografija: Lilek)

 

Jutarnji hvalospjev na otvorenom u prirodi. (Fotografija: Gehring)

„Susret smo doživjeli s angažiranom razmjenom u dobroj i skladnoj atmosferi. Tema Od srca srcu da brak uspije obrađena je s mnogo praktičnih primjera“, izjavili su Simone i Urban Gehring odmah nakon susreta. Njima se prije svega svidjela vidljiva međusobna ocjena vrijednosti  „zahvaljujući sjajnoj tehnici“ obostranog razumijevanja iznad svih jezičnih granica. „Upamtili smo kako može funkcionirati velika vizija ujedinjene Europe sa zajedničkim ciljem, zajedničkim poslanjem i u radosti zbog raznolikosti koju smijemo doživjeti.“ Za bračni par Karin i Kuno Leibold, koji su kao članovi voditeljskog  tima značajno suoblikovali Europski forum, susret 2018. omogućio je sjajnu razmjenu iskustava preko državnih granica kao i doživljaje zajedništva iznad državnih omeđenosti te međusobno učenje, što je pak sudionike i sudionice susreta još više zbližilo.

Međusobno poticajna razmjena

Uistinu je već Večer otvorenja bila međusobno poticajna razmjena. „Kafić razgovora udvoje“ u Poljskoj. „Bračni kasni doručak“ u Austriji. Dvogodišnji „Obiteljski seminar“ kao pretpostavka za ulaz  u bračnu akademiju u Švicarskoj. Mnogostrano oblikovani i medijalno poštujući „Doprinosi za tjedan braka“ u Mađarskoj. „Obiteljski tjedan“ u Engleskoj koji se svake dvije godine održava u Schönstattu/Valendar i na koji su pozvani i samci. „Festival obitelji“ u Njemačkoj krajem svibnja. Animirajući bračni put u Češkoj. Kreativno oblikovani obiteljski susreti u Hrvatskoj.

Za sve životne dobi, u starosti između bebe – do starca /starice, postoje u svim zemljama mnogostrukim idejama bogate ponude Schönstattskog pokreta za obitelj.

Brak usmjeren na životne faze i obiteljska podrška

Pogled na aktualnu situaciju vezanu uz brak i obitelj i na izazove  s kojima su brak i obitelj suočeni, već je na samom početku susreta pokazao, usprkos velikim razlikama u zemljama, na slične probleme; vremenski tjesnac, stalno rastuća očekivanja poslovne uspješnosti, kao i nezaustavljivo rastuća digitalizacija i socijalni mediji kao problematika za odnose i obiteljski život. „Tko se svjesno ne nauči nositi s novim socijalnim medijima, ide ususret opasnosti da se u njihovoj šikari izgubi ili da bude od njih savladan“, istaknuli su između ostalog u svom referatu Claudia i Heinrich Brehm. Nadalje su referenti, slijedeći tezu švicarskog psihoterapeuta C. G. Junga, koji je čovjekove faze života usporedio sa izlazećim i zalazećim suncem, usmjerili pozornost na različite životne faze u dobi odrastanja i  njihov utjecaj na brak.

 

Svjedočenje: Renate i Norbert Martin. (Fotografija: Lilek)

 

Vrijeme molitve u Crkvi klanjanja. (Fotografija: Lilek)

 

 

Bračni par Schultheiss (Njemačka) predstavlja projekt „Vrijeme za udvoje“. (Fotografija: Lilek)

 

 

Agnes i Rupert Rehor (Austrija) izvještavaju o ponudama za mlade bračne parove. (Fotografija: Lilek)

 

Ana i Daniel Candal (Španjolska) predstavljaju prakticirani model priprave za brak u Španjolskoj. (Fotografija: Lilek)

Dublji pogled na posebnosti mladog braka, „rushhour“, brak između djece, poslovnu karijeru, eventualnu gradnju kuće, dostojanstvo roditeljstva,  brak u sredini života, kao i brak u starosti čije se trajanje u današnje vrijeme produžuje, ukazao je na stalno mijenjajuće prilike i izazove kojima se bračni parovi smiju i moraju izložiti. Upoznavanje posebnosti svake ove faze bilo bi upravo u braku i obitelji prateći rad od posebnog značenja. Sudionici Foruma o tome su se mogli izjasniti u razmjeni mišljenja u radu po grupama. „Za nas je bilo enormno važno to što smo saznali o različitim fazama braka, razumjeli  ih,  ali prije svega i nanovo postali svjesni dostojanstva našeg roditeljstva“, izjavio je bračni par Lilek.

Što mladi parovi trebaju

Razmjena iskustava o brakovima usmjerenih na životne faze i obiteljsku podršku održala se je drugi radni dan Foruma s usredotočenošću na pitanje „što trebaju mladi parovi“. Pritom su mladi parovi iz različitih zemalja pričali koju vrstu događaja biraju da bi postali pravi mladi parovi. Tu se radilo, primjerice, o vikendima za parove u dobi od 16 do 25. godina koji su se sprijateljili i traže poticaje kako bi sada mogli oblikovati  svoje prijateljstvo. Nadalje, bili su predstavljeni različiti modeli pripreme za brak (od četverodnevnih kompaktnih seminara do večernjih seminara u šest ili čak deset dijelova) kako bi se parovi uistinu s dobitkom mogli pripremiti na svoj brak. U razmjeni je ubrzo postalo jasno da jedni od drugih ne trebamo samo gledati, već se pojedine situacije jedne zemlje i lokalne crkve  moraju uvažavati. Ponude za parove u prvih pet godina braka bile su posebno uzete u obzir. Upravo u ovom vremenu ulaže se mnogo u zajednički životni put, razvijaju se zajednički rituali, razvijaju se partnerski procesi, posao, djeca i dobrovoljni angažman počinju regulirati svakodnevicu. Zapravo, kreativno vrijeme, ali koje treba posebnu „njegu“ pogotovo kad se zadatci za par povećaju, a vrijeme smanjuje. To divnija je činjenica da se parovi  i u ovako prepunjenom vremenu stavljaju na raspolaganje da bi za mlade parove osmislili susret.

„Nama je kod ovog tematskog rada postalo jasno da je jako važno upravo mlade parove već u prvim godinama braka jačati u njihovoj čežnji za vjernošću do kraja života i ohrabriti ih da rade na svojoj vlastitoj  vezi“, kaže bračni par Leibold. Bračni par Gehring dopunjuje da si postavljaju pitanje o tome kako pomoći mladim obiteljima, kako otkriti dragocjenost kršćanskog braka i to također živjeti u jednom jako pluralističkom okruženju.

Otac Kentenich, iskusan čovjek u praćenju braka

Dva poslijepodneva bila su vezana uz osnivača Schönstattskog pokreta koji je prije 50 godina otišao kući Ocu, oca Josepha Kentenicha. Sudionici su upoznati s informacijama o povijesnom nastanku Schönstattskog obiteljskog pokreta, a između ostalog u prvi plan je stavljeno „ Pismo od Santa Marie“ takozvana povelja osnutka obiteljskog pokreta. Bračni par Renate i Norbert Martin (Schönstattski obiteljski savez) ispričali su u Crkvi sv. Trojstva na brdu Schönstatt o svojim susretima s ocem i utemeljiteljem kao i o svom doživljaju njegovog odlaska Ocu 15. rujna 1968. Također,uz vrijeme molitve na njegovom grobu, ali prije svega i jedan uradak sljedećeg poslijepodneva, jasno su pokazali koliko je osnivač Schönstatta bio jako vezan uz obitelji, koliko je visoko cijenio brak i to u vremenu kada je duhovnički stalež imao puno veće značenje nego danas. Dojmljivo je jer se može vidjeti kako je otac Kentenich jasno vidio izazove s kojima se današnji brakovi često sukobljavaju. Doživljava se sa zahvalnošću i to da i danas aktualna pomoć, koju je on u ono vrijeme zamislio za bračnu duhovnost, omogućuje uspješan bračni život.

 

Hrvatska grupa u razgovoru. (Fotografija: Lilek)

 

Hrvatska grupa u Prasvetištu. (Fotografija: s. Ramona)

 

Međunarodne poslastice: „Večer sa srcem“. (Fotografija: Lilek)

Jedni s drugima raditi – slaviti jedni s drugima

Da se, zahvaljujući modernim aparatima za prevođenje, kao i ljudima koji tečno govore dva jezika te to daju na raspolaganje, može uspješno međusobno raditi, doživjeli su sudionici kao ohrabrujuće i obogaćujuće. Večeri su pokazale da se srca ne otvaraju jedna za druge samo u radu, već i prije svega zajedničkim slavljem. Jedno gotovo profesionalno kušanje vina i „Večer sa srcem“ pomogli  su da bude puno radosti i oduševljenja. Šala i smijeh, izmijeniti aspekte drugih kultura, doživjeti i upoznati. „Poljska, Engleska, Mađarska… Nisu to samo zemlje, već su dobile i lice“, misli bračni par Lilek. „Poneki put možemo imati različita mišljenja, biti različito obilježeni, a ipak to ne mora dijeliti, već nas obogatiti i proširiti naš vidik. Susret nas je jako obogatio i potaknuo jedan pravi osjećaj Europe“, kažu Simone i Urban Gehring. Zahvalni su za svjedočenja, proživljena iskustva i projekte.

Europski forum doživio je značajan stupanj rasta „da bi u budućnosti učili jedni od drugih i u svojoj zemlji još intenzivnije davali“, naglasio je bračni par Leibold. A bračni par Lilek nadopunio: „Možda smo mi samo jedan mali krug, mala oruđa, a ipak jako osjećamo nalog Majke Božje zauzeti se za to da mnogi čitav život mogu u radosti živjeti poziv za brak.“ Svaki od nazočnih parova mogao bi različitim sredstvima kreativno i suvremeno pomoći, u svom mjestu i u svojoj zemlji, raspoloživim resursima. To je ovaj forum više puta pojasnio.

Mirjana i Nikola Neralić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.