DOGAĐANJA U SVETIŠTU IVANOVCI

DOGAĐANJA U SVETIŠTU IVANOVCI

 

Svetište u Slavoniji u ovim proljetnim danima 2019. godine živi u svojoj punini. Iako je na početku životnog puta s djetinjim nesavršenostima, duhovni i materijalni rast ovog Svetišta sve više se razvija i nadopunjuje.

Svetište naše drage Majčice svakodnevno je otvoreno u ljetnim mjesecima od 19 do 20 sati uz molitvu, pjesmu te tihu osobnu molitvu.

Krajem veljače, s. Ramona s vodičima Svetišta, te krajem ožujka 2019. godine s. Mariana s voditeljicama Lige žena i majki, održale su izuzetno poticajne i bogate duhovne programe. Hvala im na nesebičnom davanju sebe i svojih intelektualnih potencijala u razvoju i rastu šenštatske duhovnosti na ovom podneblju.

Početkom travnja 2019. godine Liga svećenika imala je svoj prvi susret u župi Harkanovci te u novom Svetištu, gdje je održano svečano Misno slavlje, uz koncelebraciju 10-ak svećenika.

Dan saveza

Svakog 18. u mjesecu slavimo Dan saveza u organizaciji uvijek druge zajednice. Toga je dana u Svetištu sv. Misa. U ožujku 2019. godine Slavlje saveza predvodila je zajednica Valpovo, a sv. Misu župnik iz Duboševice, vlč. Danijel Tigandžin – dosadašnji misionar u misijama u Urugvaju u biskupiji Canelone.

Svakog četvrtka tijekom ljetnih mjeseci od 20 do 21 sat pozvani smo na euharistijsko klanjanje.

Duhovne vježbe

Ovih je dana, točnije od 8. do 12. travnja 2019. godine, naš dragi duhovnik pater Christoph održao petodnevne duhovne vježbe u novoj dvorani, pripremljenoj za misna slavlja i duhovne susrete za veći broj osoba. Prvog dana duhovnih vježbi pater Christoph je posvetio novu dvoranu i u njoj novopostavljeni križni put.

Tema predmetnih duhovnih vježbi bila je „JEDNO SRCE U OCU“ – nastavak od prošle godine. Svakodnevno u ovih pet dana, u 17 sati pater Christoph je ponudio sv. ispovijed, u 17:30 počela je molitva krunice ili križnog puta, a u 18 sati sv. Misa bez nagovora. Nakon sv. Mise, pater Christoph nam je svakog dana uputio bogat duhovni poticaj vezan za dugoročni i zajednički nam cilj – SVETOST U ZAJEDNICI, OSOBNA I ZAJEDNIČKA OBNOVA. S obzirom na bogatu sadržajnost teme ovih duhovnih vježbi, pater Christoph je istu podijelio u osam podtema:

  1. Uvod,
  2. Kraljica srca nas liječi,
  3. Zajedništvo u žrtvi i u patnji,
  4. Osnivačka generacija; „Svetost u zajednici“
  5. Poticaji iz Godine Oca Kentenicha,
  6. Jubilej Hodočasničke Gospe – poticaj da još više s njom živimo!,
  7. Naša temeljna karizma: osobna povezanost u Savezu ljubavi,
  8. „Jedno srce u Ocu“ – kako to živjeti?

Poslije predavanja patera Christopha, svakodnevno smo u kapelici imali euharistijsko klanjanje s molitvama za naše zajedničke i osobne nakane. Puni duhovnih poticaja i darova te okrijepljeni svetom euharistijom, vraćali smo se domovima poslije 20 sati.

Ostaje svima nama, osim teoretskog usvajanja poticajnih i nadahnutih paterovih predavanja, naša srca prilagoditi i djelotvorno živjeti bogatu duhovnost Šenštata.

Završetak duhovnih vježbi u Svetištu MTD u Ivanovcima osobito je bio plodonosan 13. travnja 2019. godine kada je održano sv. Misno slavlje te Slavlje Saveza u okviru kojega su 4 osobe sklopile prvi stupanj Saveza ljubavi s našom zajedničkom Majčicom. Sklapanje Saveza ljubavi s Majkom Triput Divnom bilo je posebice svečano i dojmljivo jer su se tom uzvišenom činu predanja Mariji, hrabro upustile mlađe osobe: Snježana Tolić, Liga majki, koordinatorica suradnika na Svetištu u Ivanovcima; Silvija Lusavec, Liga neudanih žena, iz Jarmine kod Vinkovac te bračni par Hrvoje i Ivana Mecanović, Liga obitelji, iz Vinkovaca.

Sklapanje Saveza ljubavi

Posebna radost za sve je stoga što su ovo prva sklapanja Saveza ljubavi u novoizgrađenom Svetištu.

Čestitamo od srca i želimo ovim mladim ljudima plodonosno življenje Saveza!

Buduća događanja

U skoro vrijeme, buduća događanja na Svetištu su izuzetno vrijedna pozornosti:

Od 24. do 26. travnja 2019. godine s. Ramona održava trodnevni susret s djevojkama iznad 12 godina. Tema susreta: „Potrebna sam“.

Već 12. svibnja 2019. godine održat će se u Svetištu hodočašće žena i majki s inspirativnim naslovom programa „S radošću biti žena“ koji priprema s. Mariana.

Od 27. do 29. svibnja 2019. ponovno nam dolazi pater Christoph s ciljem pozivanja svih slavonskih zajednica na hodočašća u Svetište.

Dana 31. kolovoza 2019. bit će susret mladih na Svetištu s izuzetno bogatim programom prilagođen upravo mladima pod nazivom „Noć svetišta“ s temom – „Vjerodostojni“.

Zaista imamo bogatstvo i raznolikost ponuđene duhovne tematike za sve nas. Radujemo se svemu tome. Veliko hvala našim duhovnim voditeljima – sestrama Ramoni i Mariani te pateru Christoph.

Ako se otvoriš Božjemu svjetlu i živiš ovo Svetište svim svojim srcem uz pomoć naše Majčice i dragog nam Isusa, spoznat ćeš što u svom životu trebaš promijeniti kako bi započeo živjeti život u svoj svojoj punini.

Skinimo sloj prašine nemara iz svojih srca i ohrabrimo se što više dolaziti u ovu pitomu, slavonsku oazu mira. Ona nam pruža duhovno osvježenje sa izvora žive vode za kojim toliko vapimo – u pustinjama ovdašnjeg života.

A. Salajić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.