Božji plan o našem životu – plan mudrosti

Božji plan o našem životu – plan mudrosti

 

Ovaj duhovni poticaj kao i sve ostale duhovne poticaje možete pročitati na našoj schönstattskoj web stranici u rubrici U školi oca Kentenicha, kliknite OVDJE.


U školi oca Kentenich …

učimo i poučavamo.

Božji plan o našem životu – plan mudrosti

… Ja sam, dakle, produkt Božje ljubavi i zbog toga moram također postati produkt uzajamne Božje ljubavi. Ljubav za ljubav.

Ali drugo, ja sam također produkt Božje mudrosti. Božja mudrost. Moj vlastiti život – ah, toliko toga uopće ne razumijem što je ušlo u moj život. Kolike nesreće. Ne razumijem. To su tajne za mene. Božja mudrost se nalazi iza toga. Božja ljubav napravila je zadnji plan za mene i to plan koji se završava tek u vječnosti. Ja, dakle, ne znam točno kako on izgleda; to je tajna, zamotana u tamu tajne. Ali vječna mudrost zna odabrati putove tako da na kraju krajeva stignem na cilj koji je Bog od vječnosti predvidio za mene. Također i križ i patnju i neuspjehe svake vrste, također grijehe i sramotu u mom životu. Božja mudrost zna sve na kraju krajeva izvrednovati, iskoristiti kako bih postigao cilj koji je živi Bog predvidio za mene. On doista poznaje moju narav; on poznaje tajanstvene strasti moje prirode kao nitko drugi. I sve što on pošalje prilagodba je na te strasti da bi se one pokrenule kako bih ja na kraju krajeva postao takav kakav živim u njegovim planovima.

Svjetlo odozgo trebamo mi koji danas tako jako živimo u vremenu tame. Mi trebamo samo – da navedemo barem jedan praktični primjer – pomisliti na svetog Josipa, na egipatskog Josipa (Post 37-50). Na jedinstven način dragi mu je Bog u snu otkrio sliku koju je nosio u svom srcu. U snu, dakle, slika: Sunce, mjesec i zvijezde trebaju mu se klanjati. To je bio veliki cilj koji je očito dragi Bog stavio u njega. A kako je dragi Bog koristio puteve? Mi znamo kako su ga zbog toga njegova braća mrzila. Da, oni mu nisu htjeli biti podložnici, zbog toga je trebao biti ubijen. Ali posrećilo se tako da ga se nije ubilo, da je bio prodan. Tu je on prodan, on je rob. A oko njega se treba vrtjeti dio svijeta, a on se ipak nalazi u takvoj tami. On je postao rob, da, bačen je u tamnicu – jedinstveni putevi. Tu je ljudsko razmišljanje: nebo, što je to, što to znači? Kako se takav Božji plan treba ispuniti? On se ispunio. Znamo kako se to dogodilo.

Klasični primjer za to kako dragi Boga svakog od nas prima za ruku. Iako to ne izgleda tako drastično, ali na kraju krajeva u vječnosti ćemo jednom moći dokazati i moći doživjeti kako je mudri Bog upravljao našim životom i vodio ga. (…)

Ali jedno trebamo upamtiti: to su dvije misli: nikada ne želimo biti na ratnoj nozi s Božjom providnošću. Općenito današnji čovjek se skoro stalno nalazi na ratnoj nozi s Božjom providnošću. Mi to ne želimo više.

otac Josef Kentenich, u: Živjeti iz vjere, svezak 4., str. 94. dalje, Patris Verlag, Vallendar-Schönstatt

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.