Marija – svibnja Kraljica

Marija – svibnja Kraljica

 

Svibanj, sav osunčan, proljetnom kišom blagoslovljen, mirisom ruža okupan, pjevom ptica očaran…

kraljica_svibnja

Ima li ljepšeg mjeseca u godini? Ima li dostojnijeg Kraljice, mjeseca?

Uskrsno je vrijeme na izmaku, to najjače liturgijsko vrijeme okrunit ćemo svetkovinom Duhova, a Marijin mjesec svetkovinom Presvetog Trojstva.

Kako najbolje častiti Mariju, Kraljicu srdaca, Kraljicu neba i zemlje, Kraljicu svibnja? Kakve joj darove nositi, kakve ruže darovati? Kako je ljubiti?

Potražimo odgovor u  Povelji osnutka i naći ćemo odgovor. U prvom redu: težnja za svetošću “prisilit” će Majku Božju da se spusti na ovo mjesto, govorio je o. Kentenich okupljenim sjemeništarcima, 18. 10. 1914. Dječaci su prihvatili ideju i dali se na posao. No, nije li to bio previsok ideal? Tako su, uza svu svoju spremnost, osjetili svoju nevrijednost i bojazan nepostojanosti. Otac Kentenich je odmah na početku raspršio te misli riječima: “Meni je pri duši kao da nam naša draga Gospa u ovoj kapelici govori: Ne brinite se odviše kako će se ostvariti vaša želja. Ja ljubim one koji mene ljube. Nastojte samo stjecati zasluge svojim vjernim DA, ustrajnim ispunjavanjem svojih svakidašnjih dužnosti i upornim molitvenim životom i sve mi to stavite na raspolaganje. Tada ću rado silaziti do vas i obilno vas obasipati milostima i duhovnim darovima.

Evo kakve dokaze ljubavi Marija želi: vjerno izvršavanje dužnosti u obitelji: kao majka, otac, dijete; na radnom mjestu, na studiju i u školi, u lijepom međusobnom ophođenju… Raditi sve uobičajene dnevne poslove neobično dobro, činiti sve s ljubavlju, trpjeti s ljubavlju i to darivati Mariji kao poklon svagdana. Staviti joj svoje napore, radosti, žalosti, uspjehe, neuspjehe, trpljenja… na raspolaganje. Također joj ponuditi i svoje molitve, koje poput mirisnog cvijeća prožimaju naš svagdan i stavljaju nas u Božju blizinu, natapajući milošću nas same, naše bližnje i tolike ljude kojima je molitva potrebna. Pokažimo Mariji ljubav do te mjere da naša srca (Njezino i moje) kucaju kao jedno.

Vjerna svom obećanju i Ona će nas obdariti, spustiti se do nas, obasutu nas svojom majčinskom brigom u svim našim potrebama: tjelesnim i duhovnim, poput prave Majke.

Zašto su ovi dokazi ljubavi spram Nje toliko važni? Radi Nje same ili? Naime, naše molitve i djela darovana Bogu preko Marije “predstavljaju potresnu tajnu o kojoj se nikada ne može dovoljno razmišljati…”, (“Mystici Corporis“, Pio XII). Papa je u spomenutoj enciklici naglasio kako  spasenje mnogih ovisi o molitvama i svojevoljnim trpljenjima (po žrtvama i svemu što živimo) što ih mi svi kao živi udovi Kristova mističnog Tijela preuzimamo na sebe. Sv. Mala Terezija kaže: “Molitvom i žrtvom spašava se više duša nego najsjajnijim propovijedima.” Tako postaje jasnije zašto Marija treba naše molitve i sav naš život: Ona kao Suotkupiteljica prinosi svome Sinu sve što joj ljudska djeca pružaju za svoju braću. Tako, darujući Nju, obdarujemo sebe i svoju braću Božjim milostima koje nam dolaze po Majčinu zagovoru. Ima li većeg djela za bližnjega nego darovati molitvu, svoje radosti, žrtve i patnje, sav posao, cijeli svoj svagdan? Tako mala, a tako velika djela!

13. svibnja bila je obljetnica prvog Fatimskog ukazanja. Marija je tada preko djece tražila od svih nas da molimo i žrtvujemo za braću. A Gospodin Isus kaže da nema veće ljubavi nego dati život svoj za prijatelje.

Svijest, da zasluge koje kao Kristovi udovi molitvom i životom možemo primijeniti na svoje bližnje i nepoznatu braću, daje našem životu veliku vrijednost. Kao Marijini suradnici sudjelujemo u spašavanju svijeta.

Zato, u ovom Marijinom mjesecu, poklonimo svojoj Majci i Kraljici mnoštvo dokaza ljubavi – za braću…

(Izvor: M. Kley, S Njom povezani)

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.