ŽIVOT OKO SVETIŠTA U MALOJ SUBOTICI TIJEKOM KORONA KRIZE

ŽIVOT OKO SVETIŠTA U MALOJ SUBOTICI TIJEKOM KORONA KRIZE

 

Pročitajte: Uređivanje Svetišta i okolnih prostora – Bogati duhovni sadržaji – Posjet našeg novog biskupa – Blagoslov novih slika Gospe Hodočasnice


15.03.2020. zbog pandemije korona virusa, prema uputi našeg biskupa Bože Radoša i pisma našeg ravnatelja Svetišta patra Christopha, naše zajedničke molitve u našem Svetištu, preoblikovali smo u pojedinačne molitve. Tako smo ipak, sve ovo vrijeme otvarali vrata našeg Svetišta, s tim da je u Svetištu uvijek bila samo jedna osoba.

Na otvorenom, ponekad se na molitvu kod Bildstocka, ispred Svetišta, te oko Svetišta, okupilo dvoje, troje vjernika. Molili smo često i Križni put na otvorenom u ovom vremenu pandemije, tijekom Korizme.

Svaki dan smo se tako molili za svakoga od vas u našem Svetištu. Ponekad smo ipak otvorili vrata Svetohraništa i bili u tihom klanjanju samo jedna ili dvije osobe.

Uređivanje Svetišta i okolnih prostora

U tom vremenu, ipak smo uređivali i prostore Svetišta i njegov okoliš. Svetište su redovito čistili i brinuli o unutrašnjem uređenju naši vrijedni sakristani Marija i Franjo Držanić. Cvijeće u Svetištu je uređivala naša članica, voditeljica jednog kruga, Nada Kozjak.

Sadili smo cvijeće (zajednica Goričan i zajednica Držimurec, te naše članice iz Čakovca i Male Subotice), obrezivali su ukrasno grmlje (Vlado Horvat, Antun i Vera Mikac i drugi) …  Zahvaljujemo i našoj dragoj Ani koja je predivno uredila cvjetnjak kod našeg Bildstocka u suradnji sa našom Jasminkom Horvat. Doista je kod Majčice pravi mali raj. Trudili smo se, koliko su to uvjeti dozvoljavali, doista brinuti i za duhovni život Svetišta, ali i za njegovo izvanjsko uređenje!

Mnogi danas svjedoče kako smo tijekom ovog vremena doživjeli doista jako puno milosti!

Bogati duhovni sadržaji

U ovom teškom, ali milosnom vremenu, imali smo doista pregršt bogatih duhovnih sadržaja koji su nas poticali i ohrabrivali da ustrajemo vjerno i u našem Savezu ljubavi i u življenju kršćanskog života.

Osjećamo sada kada su ove mjere popustile, toliko lijepoga i vrijednoga što smo mogli doživjeti i iskusiti tijekom vremena pandemije.

Pratili su nas brojni svećenici, mnogi su nam slali svoje propovijedi, mnogi su nam slali svoje blagoslove, neki su služili i svete Mise za nas … Hvala svima vama na svakoj molitvi i na svakom doprinosu!

U krunjenje ili u obnovu krunjenja uključili smo se svi i time dobili isto tako brojne milosti. Čuli smo povratne komentare i neka divna svjedočanstva.

Posjet našeg novog biskupa

01.05.2020. naše Svetište je posjetio naš novi Varaždinski biskup, mons. Bože Radoš. Bilo je to veliko iznenađenje, jer se nije nikome javio i nitko od nas ga nije očekivao. On je najprije posjetio našeg župnika i župnu crkvu, a onda su njih dvojica zajedno posjetili naše Svetište.

U obilazak Svetišta poveli su ih naši sakristani, Marija i Franjo Držanić. Biskup je doista pokazao zanimanje za Svetište i za sve popratne objekte, pogledao je svaku prostoriju i cijeli teren našeg Svetišta. Bio je radostan i kada su mu sakristani ispričali o životu oko Svetišta.

Sam je rekao da je želio započeti Marijin mjesec svibanj, baš u marijanskom svetištu.

Blagoslov novih slika Gospe Hodočasnice

14.05.2020. naše Svetište je posjetio vlč. Josip Đurin. On je taj dan i blagoslovio 14 slika Gospe Hodočasnice.

U blagoslovnoj molitvi vlč. Josip je molio za sve primatelje Gospe Hodočasnice, za obitelji, za pojedince, za mlade, za stare, da im Marija donese svima, sve potrebne milosti. Molio je za one koji izrađuju ove slike, ali i za cijeli put kojim Marija dolazi u domove drugih. Kako je vlč. Josip lijepo rekao: „…da se dolaskom Marije utisne u srcima primatelja lik Majke Božje i Njezinog Sina.“

Kasnije je vel. Josip pokazao i neke svoje „radove“, kako je on proživljavao dane kada se nisu smjele održavati svete Mise s pukom. I sam je rekao da je ovo bilo i milosno vrijeme. Baš poput Dobrog Pastira koji brine o svom stadu, vlč. Josip je svojim dolaskom pokazao brigu i za nas i za naše Svetište – hvala mu na tome!

Ivana Mikac Dodlek