„Jedan sat na izvoru“ u došašću

„Jedan sat na izvoru“ u došašću

 

11. prosinca 2019. susrele su se mlade žene i majke na „Jednom satu na izvoru“. Cilj ovih susreta je da u ovom užurbanom svijetu izdvojimo sat vremena za jedan susret naših duša s Nebeskim Ocem. Za to imamo najpogodnije mjesto – Svetište kraljice srca. Ovdje nalazimo upravo taj mir i spokoj od svega onoga što nas u vanjskome svijetu pritišće ili nam oduzima i remeti naš unutarnji mir.

Mnoge od nas osjećaju i umor od previše briga i poslova koje obavljamo kao žene, kao majke i kao zaposlenice… Mnogi trebaju nas, naše vrijeme i našu pažnju. Stoga je predivno što imamo tu mogućnost uzeti vrijeme i svojoj duši darovati pažnju, uz pomoć Majke Božje i našeg Svetišta.

Ovo je jedna manja grupa (između 8 – 13 osoba). Ovaj je put bilo nas 9 mladih žena i majki. Započele smo naš susret s pozdravom, molitvom i adventskom pjesmom „Sad“ koju je otpjevala i odsvirala gđa. Đurđica Katanec.

Tema našeg susreta je bila: „Svugdje vidimo tvoje tragove“. Uz tekst kojeg su čitale naše sudionice, bilo je vrijeme tišine, te vrijeme s meditativnom glazbom. Sve to nam je  pomoglo da se umirimo, da se naše misli utišaju, da slušamo kucanje svojih srdaca. I tada smo mogle ući kroz ovaj tekst meditacije u susret s Nebeskim Ocem. Tako smo slušale u kojim sve životnim situacijama možemo prepoznati Njegove tragove. Gdje je sve bio Bog? U susretu s drugim osobama, pa čak i tada kada se to isprva uopće nije tako činilo. U trenutku kada smo odlučile uzeti odmora za sebe pa smo upravo u tom trenutku dobile nenajavljenju posjetu – iako se isprva naš plan izjalovio, kasnije se pokazuje da je upravo u toj nenajavljenoj posjeti bio On!

Učile smo zajedno da bismo mogle lakše vidjeti i prepoznati Njegove tragove, trebamo biti samo malo tiše, samo malo senzibilnije, samo malo otvorenije…

Uz to, postavile smo male jaslice i našega Spasitelja u samo središte jaslica. Upravo smo u meditaciji učile da kada Isusa stavimo u središte našega života, tada sve dobiva svoj smisao. On se rodio ne u palači, nego u štalici, među životinjama, pa ipak njegovo rođenje donijelo je takvo svjetlo toj štalici kakvim ni jedna palača ne svijetli! To je naš Isus, On rasvjetljava svaku tamu, u nemire donosi mir, u strah donosi ljubav i utjehu.

Na kraju susreta imale smo još malo vremena kojeg smo iskoristile za osobni razgovor s Marijom i za osobnu molitvu s pratnjom meditativne glazbe. Susret smo završile  pjesmom „Visom leteć“ koju je opet otpjevala i odsvirala gđa. Đurđica.

Zanimljivo je bilo, kako do zadnjeg trenutka nismo znale koliko će se njih odazvati na susret, pripremila sam cvjetiće koje smo stavile na mahovinu oko malenoga Isusa. Ispalo je da je bilo baš 9 cvjetića, a i nas je bilo ukupno 9. Kada to gledamo duhovnim očima, na neki način, u obliku tog cvjetića, svaka od nas se stavila do Isusa, „položila“ kraj njega uz želju da se potpuno sjedini s Njime.

Jedan od komentara je bio; „To se osjeća da je sve rađeno s puno ljubavi, zato i toliko puno uvijek primimo na ovim susretima“.

Bogu zahvaljujemo za sve i neka nam svima ova adventska meditacija bude na pomoć da svoja srca, svoju nutrinu, pripremimo za skori dolazak Isusa – našega Spasitelja!

Ivana Mikac Dodlek