HODOČAŠĆE OBITELJI 2023.

HODOČAŠĆE OBITELJI 2023.

 

KAO OBITELJ – UZDIGNIMO SE PREMA NEBU …bila je tema, osmog po redu, hodočašća obitelji u Svetište Kraljice srca, u Maloj Subotici pored Čakovca, održanog u subotu, 3. lipnja 2023. g. Obitelji su hodočastile iz Zagreba, Sesveta, Dugog Sela, Velike Gorice i okolice, iz okolice Bjelovara, Kloštar Ivanića i naravno Međimurja.

Da je život kao vožnja balonom, donosimo slikom i riječju atmosferu iz suncem obasjane zelene oaze u obliku srca. Sv.misno slavlje predvodio je p. Christoph, pjesmom animirao glazbenik Antonio Tkalec, a dirljivo i svečano bilo je sklapanje Saveza ljubavi obitelji Crnjak, Anite i Dine.

Na ljetnom oltaru, u duhovno kreativnom programu za cijelu obitelj, učili smo se voziti balonom na drugi način: “Uvijek višlje prema gore! Dalje od “ja”, prema “Tebi”! Višlje prema gore, u srce Božje, i to tako da u srcu Majke Božje nađemo gnijezdo” – kako kaže naš utemeljitelj otac J. Kentenich.

U zanimljivom igrokazu “posjetio nas je” čuveni Leonardo da Vinci i govorio o svom životu i izumima. Također, upoznali smo braću Montgolfier – osvajače neba u balonu na vrući zrak.

Kroz igru i sudjelovanje obitelji, naučili smo što je sve potrebno da bi se balon našeg života mogao vinuti u nebeske visine.

Posjetio nas je pravi pilot Tomo Krištof i ispričao zašto voli letjeti balonom. Procesijom sa križem i vrčem, uz pjesmu, došli smo u svetište gdje smo našu Kraljicu srca molili da i nama daruje srce okrenuto prema nebu, predali joj naš balast tj. vreće sa pijeskom i obećali: bilo ovdje bilo doma, Tvoje Srce ide s nama!

Slijedio je obiteljski piknik koji je završio ukusnim desertom – tortama kojima su nas sve počastili slavljenici današnjeg dana Anita i Dino.

Tako osnaženi, obiteljski timovi igrali su igru “utrke s balonima” uz zdušno navijanje

kao i virtualnu igru leta balonom u dvorani hodočasničkog doma. U smiraj dana svi smo se opustili i zapjevali uz duhovnu glazbu Antonija Tkaleca.

Donosimo i dojmove obitelji hodočasnika:

“Prvi puta smo došli na hodočašće obitelji. Početak sa sv. misom uz predivnu glazbu i prekrasne pjesme, oko nas mnoštvo obitelji, osjećaj povezanosti sa svima, iako se ne poznajemo. Predivno iskustvo, predivan osjećaj, upoznati nove ljude i sa njima podijeliti neka svoja životna iskustva i situacije, te od istih čuti njihova iskustva, mišljenja i komentare. Toliko nam je povijesti ispričano i prikazano kroz igru, gdje djeca mogu puno naučiti i usvojiti. Bravo za organizatore! Igra s balonima je bila toliko euforična, svi smo bili ko jedno, navijali i borili se svi zajedno. Lovro je bio toliko sretan i slobodan da se sa svima igrao i svima prilazio bez ustručavanja. Predivan dan, prepuno srce, kao da smo svi jedna velika obitelj! Hvala ti Majko, na blaženom i spokojnom danu i na predivnim ljudima!”

“Nama i djeci je bilo prekrasno, još smo uvijek pod dojmom i gledamo slike i video… Tako nešto lijepo i milosno nismo dugo doživjeli. Osjetila se Marijina ljubav i njena prisutnost. Predivno iskustvo, vjerujem da se vidimo i slijedeće godine. Mala Antonija već pita jel idemo opet za vikend tamo! Hvala vam od srca!”

“Najljepše je biti u Svetištu i gledati Kraljicu srca. Njezin je lik tako nježan, a pogled tako blag. Meni su lijepi pokloni koje smo dobili s obrascem za jutarnju i večernju molitvu. Dirljiva je bila molitva obitelji Crnjak pri sklapanju Saveza ljubavi, a torte odlične! Našem mlađem sinu bila je najljepša vožnja u kolicima s balonima, dok je starijem bilo super kad su baloni letjeli u zrak. Sve je bilo lijepo!”

“Prvi puta smo bili na hodočašću obitelji. Kad smo stigli srdačno su nas dočekali p. Christoph i s. Ramona. Svidio nam se susret na zraku u predivnom okolišu. Posebnost i važnost susreta bilo je to što je započeo, a ne završio, upravo sv. misom. Program je bio bogat i vrlo zanimljivo osmišljen. Naša djeca pažljivo su pratila i rado sudjelovala u aktivnostima, što je za nas jako važno. Također, bilo je i poučno pa smo puno saznali o letu, balonima i o tome kako se uzdići više prema Stvoritelju. Procesija s balonima bila je neuobičajena, a time baš posebna. Antonio koji je glazbeno pratio program doprinio je i pomogao da osjetimo Božju prisutnost i kroz majku Mariju koja nas je sigurno pozvala na ovaj divan susret. Djeca su inzistirala da ostanemo na koncertu. Nismo planirali ostati jer smo iz okolice Kloštar Ivanića (župa uznesenja BDM), ali nešto nam jednostavno nije dalo da odemo kući. Nismo požalili. Bili smo do kraja, a srca su bila ispunjena i s radošću smo dalje svjedočili onome što samo Božja ruka može učiniti. Veselimo se i nadamo ponovnom dolasku!”

Na kraju ovog izvješća želimo zahvaliti: našoj s. Ramoni glavnoj scenaristici teme ovoga dana, p. Christophu koji je lomio Božju riječ i podijelio nam euharistijskog Isusa, veliko hvala na dolasku i podršci Antoniju i Agati. Hvala domaćinima obitelji Horvat i Taradi, volonterima Svetišta, Petri i Eduardu, obitelji Crnjak…jer bilo je puno koraka, poslova i detalja koje je trebalo pripremiti i odraditi.

Hvala i vama drage obitelji, dragi roditelji, bake i djedovi i draga djeco, što ste se odazvali pozivu Kraljice srca i svojim prisustvom i sudjelovanjem obogatili naše zajedništvo!

Mirjana i Nikola Neralić