ŽIVOT OKO SVETIŠTA U MALOJ SUBOTICI – Trodnevica uoči godišnjice Svetišta

ŽIVOT OKO SVETIŠTA U MALOJ SUBOTICI – Trodnevica uoči godišnjice Svetišta

 

PROČITAJTE: Pater Christoph je ponovno stigao; Dan saveza; Trodnevica uoči godišnjice Svetišta; 19.08.2020. – prvi dan trodnevnice; 20.08.2020. – drugi dan trodnevnice; 21.08.2020. – treći dan trodnevnice


Pater Christoph je ponovno stigao

U ponedjeljak 17.08.2020. slavili smo svetu Misu s p. Christophom. Bili smo radosni da je pater opet među nama, posebno zbog svih okolnosti u kojima sada živimo.

Dan saveza

U utorak 18.08. je bio Dan saveza. Slavili smo večernju svetu Misu i poslije toga Slavlje saveza. Čuli smo kako je otac Kentenich doživio križ i patnju. Otac Kentenich nas poučava da su križ i patnja molba nebeskog Oca za cijelo naše srce! Križ i patnja nije zahtjev, nije odredba, nije naređenje niti je pak to protiv nas, nego je to molba Oca nebeskoga. To vrijedi puno razmatrati i promišljati! Na kraju smo spalili ceduljice s našim doprinosima za „milosni kapital“. Uvijek je dirljivo gledati taj pun vrč. Mi trebamo Mariju, ali i ona treba nas!

Trodnevica uoči godišnjice Svetišta

Kao obično pripremili smo se trodnevicom na proslavu godišnjice Svetišta. U nagovoru dobili smo svaki dan korisne poticaje od p. Christopha.

19.08.2020. – prvi dan trodnevnice: Duhovna priprema trodnevnice za proslavu našeg Svetišta uvijek je potrebna kako bismo obnovili karizmu onoga što imamo i što slavimo.

22.08. slavimo blagdan Marije Kraljice, slavimo 11 godina posvete našeg Svetišta. Marija nam u ovom Svetištu nudi i daruje svoje vlastito srce, svoju izlječujuću ljubav. Mnogo toga u krugu Svetišta ima oblik srca. Već od početka simbolima srca pokazujemo što je Marija za nas u ovom Svetištu, te što ona iz ovog Svetišta želi za nas: oblikovati i odgojiti naša srca. 20.08.2016. nadbiskup Đuro Hranić simbolično je okrunio našu Majku Triput Divnu u Svetištu u Maloj Subotici, Kraljicom srca!

Naš život protkan je i pustinjama. Duša je gladna, srce je žedno. U životu dolazi i nesigurnost, sumnja, strah, patnja, bol. I u toj pustinji života u očajanju, postoji među nama jedna bogata oaza, izvor „vode“. Ova oaza je naše Svetište. Ovdje kuca za nas jedno živo, toplo, ljubeće srce. Srce naše Majke Marije koju nam je, vjerujemo, sam Isus Krist darovao s križa.

U mjesecu ožujku trebao je biti apostolat p.Christopha u Hrvatskoj. Sve je već bilo spremno i pripremljeno. Mi planiramo, ali Bog odlučuje. Bog je dopustio da se dogodi jedna velika kriza, granice se zatvaraju, dolazi novi opasan virus… Međutim, prihvaćanjem stvari takve kakva je, odnosno vjerujući njemu, otvaramo srce njegovom djelovanju i on nas tada savršeno dobro vodi. Tako je nastala mogućnost za p. Christopha da piše povijest Hrvatske Schönstattske obitelji.

Pitanje je bilo, što je bilo ključno da Schönstatt „opstane“ sve ove godine u našoj domovini. Otkrivala su se tri važna i ključna odgovora:

  1. Povezanost sa Svetištem
  2. Povezanost s Marijom – mi to zovemo osobna povezanost s MTD – Savez ljubavi
  3. Povezanost s ocem utemeljiteljem Josefom Kentenichom

„Povezanost“ je nit vodilja!

Biti povezan znači iz dubine srca živjeti s osobama, mjestima s kojima smo povezani.

Biti povezan znači u srce uklesati, duboko i neizbrisivo, ono što želim živjeti.

U prvom danu trodnevnice molili smo u molitvi vjernika našu molitvu „Molitva za Svetište srca“.

20.08.2020. – drugi dan trodnevnice: Tog dana slavili smo 100 godina od osnivanja Schönstattske apostolske lige. Kao Liga žena i majki, 2016. godine na svečanosti krunjenja Marije Kraljicom srca, Liga žena i majki poklonila je MTD žezlo. Kako je u uvodu početka velike devetnice (do Majčinog dana) rekla lokalna voditeljica Lige žena i majki Terezija Jeđud: sada je došlo vrijeme da Mariji iskreno darujemo žezlo nad našim srcima. Ovo je sada najpogodnije vrijeme da Mariji simbolom žezla iskažemo povjerenje i vjernost.

Na kraju svete Mise bio je program uvoda u veliku devetnicu te pojašnjenje o simbolu žezla. P. Christoph je predmolio molitvu koju ćemo sada Mariji moliti devet mjeseci. Kroz sve to vrijeme žezlo će biti sada ispred ambona u našem Svetištu.

U nagovoru toga dana p. Christoph nas je uvodio u razmatranje vlastitoga srca. Ponovno smo dobili poticaje da smo izabrani; ne od čovjeka već od same majke Marije. Mi smo primili poziv i mi smo se tome pozivu odazvali. Ne toliko samoj službi u Svetištu, već puno više odgoju! Žene koje su majke znaju koliko je odgoj dugotrajan proces i da se odgoj ne događa preko noći. Tako i naš proces odgoja kod nebeske Majke Marije traje – cijeli život.

U drugom danu trodnevnice molili smo u molitvi vjernika našu molitvu „Molitva za jedinstvo“.

21.08.2020. – treći dan trodnevnice

U nagovoru je nama p. Christoph dao poticaje o međusobnom darovanju srdaca, moje srce koje se daruje Majčinom srcu i Majčino srce koje se daruje mojem vlastitom srcu. Pozvani smo odazvati se na Marijin poziv. Ona nas treba, stoga smijemo živjeti naše geslo „Ništa bez tebe, ništa bez nas“. Ona će nas u našim službama, ulogama, odgovornostima voditi, samo trebamo sami otvoriti svoja srca. Marija nas u ovom Svetištu odgaja. Ona želi da smo mi njezina zdrava djeca. Ona je lijek našim ranama. Ona nas poznaje i najbolje zna što je nama potrebno. Nikada nećemo dovoljno iscrpsti iz ovog blaga Svetišta. U trećem danu trodnevnice u molitvi vjernika molili smo našu molitvu „Molitva za suradnike“.

U svim ovim danima p. Christoph trudio se pripremiti nas za našu proslavu. Svaku večer nakon svete Mise imali smo i klanjanje. Marija nas svojim odgojem vodi Bogu. U ovom Svetištu on je tu, živo prisutan, ljubav je Marijina. Isus je došao da nam pomogne, da nas spasi od nas samih.

Ivana Mikac Dodlek