ŽIVOT OKO SVETIŠTA U MALOJ SUBOTICI – TRAVANJ 2021.

ŽIVOT OKO SVETIŠTA U MALOJ SUBOTICI – TRAVANJ 2021.

 

PROČITAJTE: Dolazak fra Ivana i đakona Vedrana (17.4.2021.) – Dan slavlja Saveza (18.4.2021.); dan kada nanovo obnavljamo svoj Savez s Majkom Triput Divnom


Dolazak fra Ivana i đakona Vedrana (17.4.2021.)

U subotu, 17.4.2021., u popodnevnim satima posjetili su naše Svetište fra Ivan iz susjedne župe sv. Nikola biskup i đakon Vedran s članovima svoje uže obitelji. Nakon što smo im dali mali uvid u našu duhovnost i Svetište, ostali su u osobnoj molitvi. Također su punili i vrč svojim osobnim doprinosima za milosni kapital. Jedna od posjetiteljica prima Gospu Hodočasnicu i svjedočila je kako joj je sada puno jasnije što znači kada Gospa Hodočasnica dolazi u njezin dom, jer sada i ona sama zna odakle zapravo i sama Gospa Hodočasnica dolazi. Opet se potvrđuje koliko je ipak važno upoznavati ovaj izvor milosti. Oni su obećali svoj ponovni dolazak kojem se već sada radujemo.

Dan slavlja Saveza (18.4.2021.); dan kada nanovo obnavljamo svoj Savez s Majkom Triput Divnom

Misno slavlje predvodio je vlč. Davor Šumandl iz Koprivnice.

Nagovor vlč. Šumandla uvijek bude poučan i sadržajan. Vezano na prvo čitanje, u kojem slušamo kako je Isus Krist kao pravednik osuđen na smrt iz neznanja, vlč. Šumandl nas usmjerava na činjenicu, da i mi ne budemo takvi, da ne budemo u neznanju življenja vjere. Bitno je da kod molitve budemo usmjereni, ne samo svojoj volji ili nakani, nego da molimo uvijek s naglaskom: „Ali Bože, neka bude volja Tvoja“ jer, ljudski gledano, mi najčešće molimo kada smo u gladi, u žalosti, u siromaštvu ili u bolesti, ali spremnost na Božju volju mora biti prisutna.

Nije ni Isusu život bio bez križa i patnje. Trpio je kad je bio krivo osuđen i umro na kraju da bi uskrsnuo. Tako i mi moramo kroz molitvu moliti za snagu od Isusa da u slabostima i patnjama, kušnjama i napastima lakše možemo ići naprijed. U tome nam može uvelike pomoći i naša Majka.

Vlč. Šumandl nas ujedno poziva na zajedništvo da ne gledamo na druge s predrasudama, nego da u poveznici jedni s drugima crpimo tu Božju snagu koja nas povezuje odozgo. To zajedništvo najviše se opisuje u današnjem čitanju kod lomljenja kruha.

Kako se nalazimo još uvijek u vremenu začaranog kruga, u vremenu pandemije, pozvani smo na promišljanje koliko smo se u narednih godinu dana zapravo promijenili u krugu svoje obitelji, kolega na poslu, prijatelja. Dragi Bog ne očekuje od nas velike korake, naša mnogobrojna mikro djela biti će dovoljna da budemo radost Crkvi i zajednici u kojoj živimo i djelujemo.

Kako su pred nama razni sakramenti: vjenčanja, svete pričesti, svete potvrde, dragi Bog nam i ovom pandemijom ukazuje na bit ovih događanja. Crkva je otvorena da se ovi događaji provedu u budnosti jer je ovdje bitan Isus Krist, a ne slavlja, darovi i slično. Kako su okupljanja u ovim vremenima ograničena, zasigurno i kroz ove sakramente dragi Bog želi ukazati na srž onoga što zapravo dobivamo u tako svečanim vjerskim događanjima.

S obzirom na to da je vlč. Šumandl i dušobrižnik bolnice u Koprivnici, potiče nas na još jedno vrijedno promišljanje, a to je da u obiteljima otvorimo slobodan razgovor o tome gdje smo sa stavom oko primanja bolesničkog pomazanja ili posljednje pomasti jer mi nikad ne znamo dana, ni časa kada se možemo naći u situaciji da nismo sposobni sami donositi neke odluke. Obitelj mora znati kako bismo mi u takvim trenucima postupili, što bi zapravo tada bila naša volja. Zapamtite, takvim činom ne priziva se smrt, nego se bolesnome donosi Isus Krist koji je sama ljubav i milosrđe.

Kako je pred nama nedjelja Dobrog pastira, pozvani smo da još intenzivnije molimo za svećenike, biskupe, redovnike i sve pastire naše Crkve.

Ujedno, ne zaboravimo moliti i za bolesničko osoblje, koje u ovim vremenima treba dodatnu snagu, da bi mogli svoj posao obavljati što kvalitetnije; što češće pohodimo svete Mise, svete ispovijedi i uvijek budimo na duhovnoj relaciji s Gospodinom.

Po završetku svete Mise i lijepih poticajnih smjernica, nastavili smo sa Slavljem saveza te na kraju u zajedničkoj molitvi predali Majci svoje nakane, žrtve i prošnje kao doprinos u milosni kapital.

Opet smo proveli jedno lijepo zajedništvo s Gospodinom i našom Kraljicom srca, napunili dušu lijepim poticajima i u zanosu današnjeg psalma koji kaže: „Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom svoga lica!“ možemo krenuti u nove dane i biti svjetlo za druge na način da, šireći Božju riječ, dotaknemo i mnoga druga srca.

Slađana i Ivana