ŽIVOT OKO SVETIŠTA U MALOJ SUBOTICI – Simbol Boga Oca je među nama

ŽIVOT OKO SVETIŠTA U MALOJ SUBOTICI – Simbol Boga Oca je među nama

 

Od nedjelje 09.02.2020. pa sve do subote 15.02.2020., imali smo svakodnevno svetu Misu u našem Svetištu. Od ponedjeljka do srijede sv. Misu je služio vlč. Damir, u četvrtak vlč. Josip Horvat, a u petak su bila čak dvojica domaćih svećenika, vlč. Josip Horvat, te pater Josip Krčmar.

On je čak vikend prije hodočastio sa svojim župljanima iz Bregenza u Austriji u naše Prasvetište u Schönstatt. Pater Josip je naš domaći svećenik, ali je u službi u Austriji i tamo je već otvorio krug Gospe Hodočasnice u Grazu, gdje je najprije bio u službi,  kada je premješten u Bregenz nije dugo trajalo da se prva slika Gospe za prvi krug, nastani u novoj župi u Bregenzu.

Kroz dan, simbol Boga Oca je putovao, odnosno obilazio naše obitelji i onda je bio ponovno navečer u našem Svetištu.

U ponedjeljak je sestra Ramona održala predavanje i prezentaciju o simbolu Boga Oca. Tako smo slušali što Biblija već govori o simbolu Boga Oca, o tome kako Očev pogled počiva na svakome od nas.

Slušali smo što papa emeritus, Benedikt XVI kaže o Bogu Ocu; smijemo osjećati uvijek, u svakoj situaciji; „Ja sam gledan“… Netko mene stalno gleda. Taj Očev pogled koji uvijek i stalno bdije nada mnom, nije zato da se bojim; da je ono što činim ili ne učinim pogrešno, već ta istina u nama smije probuditi one pozitivne osjećaje, netko me gleda, Ocu sam bitan/bitna i zato Njegov pogled bdije nada mnom. On brine o meni, On pazi na mene, On me štiti…

Slušali smo također što za Schönstatt znači simbol Boga Oca, te kako je sve to kroz schönstattsku povijest išlo…

Slušali smo i riječi oca Kentenicha o simbolu Boga Oca. Predivno je bilo za nas prisutne čuti i značenje svakog detalja ovog divnog simbola.

Kako je čudesno što se u Schönstattu  svakom detalju pridaje toliko pažnje i važnosti. Kasnije je i s. Ramona ispričala da je u Schönstattu ljepota jako važna i da je zapravo stil Schönstatta dati važnost toj ljepoti; Marija je lijepa žena, Bog Otac je sama ljepota…

Sestra Ramona nam je također pustila i film kako je to izgledalo u Schönstattu 2014. kada se na svečani način unosio i postavio simbol Boga Oca u Prasvetištu. Tako je tamo Otac prisutan na jedan poseban način. To će se također dogoditi, još ove godine i u našem Svetištu u Ivanovcima, a godinu kasnije i u Maloj Subotici.

Za Schönstatt simbol Očevog oka znači; s Marijom u ruci doći do Isusa i do Boga Oca i voditi i druge, čak cijeli svijet do Boga Oca. Otac Kentenich kaže da je zadaća Isusa i Marije ponovno dovesti cijeli svijet Ocu! Zato želimo još svjesnije živjeti i naš Savez ljubavi, da nas Marija kao velika Odgojiteljica odgaja za susret s Isusom i Nebeskim Ocem, da uz Njezinu pomoć lakše nađemo svoj put do Oca.

U četvrtak, 13.02., smo imali klanjanje pred presvetim ponovno sa simbolom Očevog oka, a u petak nakon sv. Mise u 09:00 sati polako smo se oprostili s našom s. Ramonom kojoj ovom prilikom zahvaljujemo svi od srca za svaki trud koji ulaže u školovanje i podučavanje nas kao suradnika i  članova schönstattske obitelji.

Blagoslov novih slika Gospe Hodočasničke

U subotu 15.02. sv. Misu u 17:30 služio je fra Ivan Crnković iz župe sv. Nikole u Čakovcu. On je prije sv. Mise sudjelovao s nama i u molitvi krunice.

Nakon svete Mise na svečani način je blagoslovio nove slike Gospe Hodočasnice (16 slika). Bilo je jako svečano i baš nekako čudesno. On je najprije već sv. Misu služio s nakanom za sve suradnike Svetišta i za sve koji hodočaste našoj Kraljici srca, te za sve primatelje Gospe Hodočasnice. U blagoslovnoj molitvi uključio je sve one koji brinu za Gospe, za sve postojeće krugove, ali i za sve nove obitelji, pojedince kod kojih će Gospa stići. Kako je i on sam rekao: „neka svi dolaskom ove slike u svoje domove, živo iskuse da im dolazi živa Majka i Isus s Njom“. Tako će sada naše slike krenuti na svoj put; neke u Makarsku, neke u Split … tamo gdje se ljudska srca otvaraju i daju za Božje djelovanje!

Ivana Mikac Dodlek