Tvoje svetište naš je Nazaret

Tvoje svetište naš je Nazaret

 

Počela je nova godina. Pred nama je kao neispisani papir. Mi ne znamo kakve će nam pojedinosti donijeti. Ipak, vjernom molitvom za vrijeme duhovnog bdijenja u našem Svetištu želimo usrdno vapiti za Božji blagoslov za Crkvu i svijet, za schönstattske obitelji i također za nas osobno.

Ove godine želim vas pozvati da dopustite da vas u našim časovima molitve potaknu hore Schönstattskog oficija, koji nam je podario otac Kentenich u Dachauu. Neki su ga svećenici za to molili, jer u koncentracijskom logoru nisu mogli moliti brevijar. Zasigurno ćemo iz njega moći crpsti mnoge poticaje za naš duhovni život.

U Schönstattskom oficiju na originalan način otac Kentenich dodijeljuje svakoj dnevnoj dobi molitve biblijsku scenu iz Marijina života. On svako mjesto iz Biblije sa svojim događanjem gleda kako u Svetištu postaje novom stvarnošću.

Struktura pojedinih hora je lako prepoznatljiva: prva dva retka određuju temu pojedine hore. Prva kitica upućuje na mjesto iz Biblije, druga na njegovo originalno proživljavanje u nas, a treća na smisaonu molitvu.

Pogledajmo prvi sat (ponoćnicu). Njemu otac Kentenich dodijeljuje čas naviještenja.

Tvoje svetište naš je Nazaret,
koji stoji u noći ovoga vremena.

Mnogo je umjetnika predstavilo i slikalo Mariju u toj situaciji kako meditira o riječima proroka i kako je zadubljena u molitvu. Za oca Kentenicha je to borba u molitvi punoj čežnje. U tu čežnju dolazi Božji glasnik sa svojim nalogom. U Marijinom fiatu sve je odlučeno na dobro, preokrenuo se Adamov i Evin ne. Svijet je obasjan.

Ondje se Ti, Bezgrešna, boriš u molitvi
punoj čežnje za zorom spasenja.
Ondje je ono mjesto u kojem Ti Gabrijel donosi ponudu,
a Tvoj FIAT rasvjetljuje svijet.

Otac Kentenich tumači schönstattsko Svetište u svjetlu časa naviještenja u Nazaretu. Ovdje na ovom svetom mjestu obnavlja se pristanak i njezin fiat postaje stvarnost koja budi život. Iza toga stoji vjerska sigurnost da Bog želi Schönstatt i da je on odabrani sjajan svjetionik u našem modernom vremenu. „Svjetionik“ je slika koja govori o orijentaciji i blizini luke u koju se može skloniti.

Ponovno promatram kako tiho izgovaraš svoj Fiat,
i kako svjetlo iz Schönstatta probija noć,
jer ga je Bog pun mudrosti milostivo izabrao
za sjajan svjetionik današnjem svijetu.

Onda slijedi aktualizacija u osobnom životu pojedinca. Povezna točka je opet fiat Majke Božje. To se razumije kao potpuno predanje u vlasništvo i spremnost. U tome bi trebao pojedini kršćanin postati sličan Mariji. Otac Kentenich odabire izraz koji je on jako volio: „bjanko punomoć“. Netko stavlja svoj potpis na bijeli papir, a netko drugi smije gore napisati što god želi. To je kao predaja bjanko čeka: dati se Bogu na raspolaganje bez ograničenja, ne mu odbiti niti jednu želju. Tko se pak posve prepusti Božjoj volji, dolazi u sukob sa zlim, sa „starim zmajem“.

Majko, nauči me što znači biti Bogu bez ograničenja u potpunosti na raspolaganju. Tebi u tome postati posve sličan, to je najveća svetost! Daj mi da svoj život posve uložim u poslanje koje me povezuje sa schönstattskim Svetištem.

Dopusti mi da kao Ti stojim uz bjanko-punomoć
i pođem u borbu za starim zmajem,
i da Ti kao oruđe budem potpuno na raspolaganju,
radosno posvećenim životom schönstattskom poslanju.

Takvo promatranje može se zaključiti samo sa hvalom Trojedinom Bogu. Otac Kentenich je za to skomponirao predivnu Gloria patri (Slava Ocu). Za sve što se dogodilo u času naviještenja Mariji, za sve ono što Bog želi u meni pokrenuti, neka bude Ocu iskazana čast. Njemu pripada „Veliča duša moja Gospodina“ što pjevamo „po Kristu, s Marijom“.

Sva ta čast prinosi se Bogu „u Duhu Svetom punom slave“. Sve se treba uključiti u hvalu Bogu i na Božju čast. Takva hvala ne smije nikada završiti. Ona treba trajati sada i kroz svu vječnost. Zapjevajmo također i mi puni radosti uvijek iznova tu hvalu!

Radosno kličimo: Slava Bogu Ocu
po Kristu, s Marijom, budi hvaljen,
u Duhu Svetom punom slave
od vijeka, sada i u sve vijeke. Amen.

Priredila sestra Mariana Hermann

(Izvor: Peter Wolf, Gebetsschule ‘Himmelwärts’, S. 167, 171-174.)

 

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.