TRODNEVICA KAO PRIPREMA NA 12. OBLJETNICU POSVETE PRVOG HRVATSKOG SCHÖNSTATTSKOG SVETIŠTA KRALJICE SRCA

TRODNEVICA KAO PRIPREMA NA 12. OBLJETNICU POSVETE PRVOG HRVATSKOG SCHÖNSTATTSKOG SVETIŠTA KRALJICE SRCA

 

PROČITAJTE:

Marijino Bezgrešno Srce (prvi dan duhovne priprave) – Naše vlastito srce (drugi dan duhovne priprave) – Živjeti u Savezu s Kraljicom srca (treći dan duhovne priprave)


MARIJINO BEZGREŠNO SRCE

Dana 18. kolovoza 2021. započeli smo prvi dan naše duhovne priprave za blagdan proslave Marije Kraljice, 12. godina od posvete našeg Svetišta. Baš je bilo znakovito da smo trodnevnicu započeli baš 18. u mjesecu – na dan Saveza!

Misno čitanje je pater Christoph odabrao od dana Bezgrešnog Srca Marijina. Tako smo u prvom čitanju slušali kako je Gospodin vodio Juditu i kako je bio uz nju u borbi protiv neprijatelja tako je Izrael mogao nju slaviti kao veliku, kao pobjednicu. U psalmu smo pjevali Gospodinu kako spašava On narod svoj. U evanđelju smo slušali o pronalasku Isusa nakon tri dana velike zabrinutosti Marije i sv. Josipa koji su ga zabrinuti tražili, misleći da se njihov sin izgubio.

U nagovoru je pater Christoph najavio da ćemo ovih dana biti koncentrirani kroz nagovore na srca. Marija je tu, Ona je živo prisutna i Ona djeluje iz našeg Svetišta. To nam pokazuju i brojna svjedočanstva o Njezinom djelovanju kroz mnoge živote koji dolaze u naše Svetište.

Ona je tu kao Kraljica Srca! Sva naša Svetišta imaju svoje poslanje koje je zajedničko svim Svetištima, ali svako naše Svetište ima i svoje specifično poslanje. Ovdje u Maloj Subotici to poslanje naše Marije je da Ona ovdje djeluje kao Kraljica Srca.

To je i vidljivo jer nas u Svetištu i oko Svetišta okružuju brojni simboli srca, Nju smo i 2016. okrunili Kraljicom Srca.

To je dvostruki put. S jedne strane stoji Marija i Njezino Bezgrešno Srce, a s druge strane je naše srce. Marijino Bezgrešno Srce je čisti nezasluženi dar kojeg je Ona primila od Boga Oca po Sinu Isusu Kristu. Njezino Srce je neokaljano i nije dotaknuto niti jednim grijehom. Nju nisu dotaknule niti posljedice istočnoga grijeha. Tako čista i lijepa, stoji Marija pred nama kao Majka Čistog i Svetog Srca.

Ovdje u Njezinom Srcu ima svako svoje mjesto i uvijek je kod nje dobrodošao. Marija ne gleda toliko na ono kako mi sami izgledamo ili kako izgleda naše srce. Ona samo čezne za nama samima. Zato je Ona tu, jer želi preobraziti naša srca i želi nas sve više i više voditi do svoga Sina i do Boga Oca. Ona bi mogla učiniti brojna čudesa u našim životima, samo kada bismo Njoj to dopustili, samo kada bi se Njoj predali i Njoj posvetili.

Ona je lijepa, a kako je pater Christoph u nagovoru rekao, lijepa je jer mnogo ljubi. Srce koje puno i nesebično ljubi, je lijepo srce! I to se onda odražava i na našem vanjskom vidljivom licu.

Ona je dobrostiva, Ona je blaga, Ona je prava Majka koja svoju djecu nesebično i bezuvjetno ljubi.

Nakon svete Mise, ostali smo u euharistijskom klanjanju. To je naš konačni put. Doći uz pomoć Marije do Isusa. Isus će nas dalje voditi do svoga i našeg Oca.

Prvog dana trodnevnice bilo je prisutno oko 50 vjernika.

Naše vlastito srce

U drugom danu trodnevnice pater Christoph se u nagovoru osvrnuo na naše vlastito srce. Tako smo u razmatranju mogli razmatrati naša srca uz pomoć molitve koju molimo našoj Kraljici srca. Kada molimo Mariju da bude ona Kraljica naših odluka, naših odnosa, našeg cijeloga života, vrijedi zastati i razmotriti gdje točno to molim Mariju. Koliko često puta kroz dan trebamo donositi male odluke i koliko često to iskreno i učinimo? Obratimo li se Njoj kada moramo odlučiti velike odluke; čak i životne odluke? Ili to učinim sam/sama ?

Koliko je naših odnosa izranjeno i potrebno je pomirenje, potrebno je oproštenje, potrebna je ljubav. Mnogi naši odnosi su narušeni, u obitelji, na radnom mjestu, u zajednicama… Marija je tu kao Kraljica, Ona strpljivo čeka da Nju uvedemo u sve naše odnose i da Njoj predajemo žezlo da se proslavi u svim našim odnosima. Ona nama izmoli pomirenje, izmirenje, Ona daruje mir.

Darovati Mariji svoje srce – to je naš Savez ljubavi. Naša srca su još uvijek podijeljena. Nisu uvijek čista i uredna, zato je Ona opet tu kao Kraljica koja nam dolazi u susret i raduje se kada Nju molimo za pomoć, posebno u liječenju naših srdaca.

Marija nas želi pripremiti za susret s Isusom i to se događa u našem Svetištu.

Drugog dana trodnevnice također smo se na kraju povezali i sa euharistijskim Isusom. Klanjanjući se Isusu, mogli smo se tako osobno obratiti, zahvaliti i moliti za sebe i za one koji su nam povjereni.

Bilo je prisutno oko 60 vjernika.

Živjeti u Savezu s Kraljicom srca

Treći dan trodnevnice pater Christoph je u nagovoru dao poticaje kako praktično doživjeti i živjeti ono što smo u protekla dva dana slušali.

Ivana