3. europska konferencija odgovornih Gospe Hodočasnice u Schönstattu

3. europska konferencija odgovornih Gospe Hodočasnice u Schönstattu

 

Europska konferencija odgovornih Gospe Hodočasnice

 82 osobe iz 17 europskih zemalja sudjelovale su na Trećoj europskoj konferenciji odgovornih za Akciju Gospe Hodočasnice od 16. do 18. ožujka 2018. u Schönstattu. Nakana susreta bila je uzajamna inspiracija i povezivanje s obzirom na cilj kako izgrađivati kršćansku Europu preko apostolata Gospe Hodočasnice.

„Kraljica nove evangelizacije“, koja je u velikoj slici Auksilijara od 2012. posjetila skoro sve zemlje po dva puta, središte je susreta. Doživljaj konferencije: ONA nas povezuje!

Daj nam od svoje vatre i svog duha 

Otvorenje konferencije održava se u crkvi Klanjanja gdje najprije pozdravlja njemačka delegacija, a onda putem videa utemeljitelj. Kada „Kraljicu nove evangelizacije“ prati poljska delegacija, osjeća se: ONA je tu! S malenim državnim zastavicama delegacije kreću na mjesto gdje je otac Kentenich prije 50 godina, dana 15. rujna 1968., započeo svoj put u Vječnost. „Daj nam od svoje vatre i svog duha. Tvoja karizma živi u nama!“ – Ta molitva zvuči na svim jezicima. Čvrsto ozračje povezanosti – s ocem Kentenichom, s Joaom Pozzobonom i ne na zadnje među nama – stvorilo se u prvom času i prati konferenciju do kraja.

„Glas vremena Europe“ 

Koordinacijsko mjesto međunarodnog Schönstattskog pokreta, koje je nedugo uspostavljeno, suoblikuje dane. U svom predavanju „Glas vremena Europe“ otac Heinrich Walter realno opisuje povijesne časove Europe, cijeneći vrijednosti i budeći daleko od pesimizma. Europa je više od EU, Europa je kultura života koja je nastala na kršćanskim korijenima. Otac Josef Kentenich, utemeljitelj Schönstatta, bio je svjestan tog naloga. Zbog toga poziv: Ustati i ići putem nade, sprijateljiti se, stvarati kontakte, čvrstu mrežu solidarnosti, stvoriti kulturu saveza, kako gospodin Müller više ne bio stanovnik X iz kuće broj 7 u našoj ulici, već jedan konkretan čovjek sa svojom poviješću, sa svojim životom, na kraju brat u Kristu.

 „Naš put nade je Marija“ 

Ova izjava spada u središte iskustvenog horizonta sudionika. Kao koordinatori i animatori za aspotolat Gospe Hodočasnice pričaju svoje doživljaje i iskustva iz svojih zemalja, koji pokazuju: Marija, Gospa Hodočasnica, je na putu iz Svetišta kako bi stvorila mrežu povezanosti, kako bi sagradila kršćansku kulturu cijeneći vrijednosti i solidarnosti u kojoj može autentično uspjeti predaja kršćanske vjere.  „Gospa Hodočasnica – naš doprinos za Europu“, tako je naslovljen poticaj sestre M. Cacilde Becker. Riječju i slikom priča o povijesnom nastanku po obiteljskom ocu i đakonu Joaou Luizu Pozzobonu u Brazilu, o dobrim iskustvima, o teškoćama i o isprobanim rješenjima. Nakon 68 godina Akcija Gospe Hodočasnice u Brazilu ima svoje čvrsto mjesto u pastoralu i dostiže okruglo 24 miliona ljudi, to je 10 % stanovištva.  

Mreža pastoralne i socijalne suodgovornosti 

Mreža pastoralne i socijalne suodgovornosti nastala je nošena angažiranim muškarcima i ženama koji su udomljeni u Savezu ljubavi. Pitanja i problemi mogu biti drugačiji, djelovanje Majke Božje iz Svetišta ostaje isto: ONA je veliki misionar. ONA će činiti čuda. S tim uvjerenjem sudionici bivaju nanovo poslani iz Prasvetišta. Nanovo poslana biva i slika Auksilijara, „Kraljice nove evangelizacije“. Jedan novi zadatak, jedna nova molba predana je Majci Božjoj. ONA neka pomogne da uslijedi proglašenje blaženim oca Josefa Kentenicha, utemeljitelja Schönstatta. Crkva traži čudo.

Nije li to bilo „čudo“? 

Dva dana zajedno slušali, govorili, molili, slavili … sa 83 osobe iz 17 zemalja, na 13 različitih jezika, s ljudima iz posve različitih kulturnih i socijalnih pozadina, koji su se skoro svi prvi puta vidjeli. Dva dana doživljavanja radosne, angažirane, suodgovorne i misionarske obitelji. Nije li to čudo? A sada natrag u svagdan, to znači konkretno u Belgiju, Englesku, Francusku, Italiju, Hrvatsku, Luksemburg, Austriju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Švicarsku, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku, Češku i Njemačku. „Mi smo otišli kući s vatrom i velikom nadom. Doživjeli smo: lijepo zajedništvo, zajedničko usmjerenje, novu hrabrost. Trebamo uvijek iznova ovakve susrete.“ Sudionica iz ruske delegacije iz Moskve piše: „I think that for many of us Schoenstatt is becoming a real home and a big family.” Takva i slična povratna javljanja stižu u tajništvo projekta Hodočasničkog svetišta u čijim je rukama bilo provođenje susreta.

Želimo reći HVALA!

Valja reći od srca HVALA: sudionicima, onima koji su proveli i organizirali, timu schoenstatt-tv, koji je preuzeo tehniku prijenosa kako bi omogućili mnoge prijevode, timu Obrazovnog centra Marienland, prevoditeljicama i prevoditeljima otprije i za vrijeme konferencije. HVALA želimo reći osobito RENOVABIS-u, katoličkoj pomoći za istočnu Europu. Bez njihove finacijske pomoći ne bi bila moguća Europska konferencija 2018. Prije svega naša HVALA ide nebu za blagoslov podaren svima!

 

Aktualno i važno

Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Pogledajte važne datume i događaje.