Sve darujem tebi kao dar ljubavi

Sve darujem tebi kao dar ljubavi

 

Jutarnja molitva koju je otac Kentenich sastavio u Dachauu sadrži i jednu molitvu s naslovom „Dobra nakana“. Taj oblik molitve zahvaća u ono što sveti Pavao savjetuje Kološanima: „sve što god riječju ili djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu“ (Kol 3,17). Naš otac i utemeljitelj, dakle, savjetuje da promislimo nakratko o različitim djelatnostima novog dana i da ih imenujemo u molitvi.

Što nosim i podnosim
što kažem i na što se odvažim
što razmišljam i što ljubim
što zaslužim,
čime upravljam i što izborim
što mi je križ i što je radost:
Sve što jesam i što imam
Tebi dajem kao dar ljubavi
za sveti izvor milosti
koji istječe iz Svetišta
da zahvati duše
koje svoja srca ostavljaju u Schönstattu
da vode onamo sve
koje Ti dobrostivo izabireš
da sve svrši dobrim činom
posvećeno Bogu Trojedinom.

Malo riječi ukazuje na tolike mogućnosti u kojima ne ostaje propušteno niti jedno područje života (aktivnost, patnja, govor, rizik, razmišljanje, ljubav, milost, moć, rasprava, tuga i radost. Sve želi postati darom ljubavi. Samo onaj tko poznaje ljubav, poznaje želju sve podariti. Samo ljubav nalazi takve riječi. Sve što radim, sve što jesam i imam posvećujem Majci Božjoj u nadi da će donijeti blagoslov „za sveti izvor milosti koji istječe iz Svetišta“ (9. redak). Iza tih redaka skriva se vjera u realnost milosti i ‘milosnog kapitala’, kao što je naš otac često govorio. Schönstatt je poput talijanskog hodočasničkog mjesta Valle di Pompei nastao tako da ljudi sve svoje molitve i činjenje žele žrtvovati i podariti na Božju inicijativu u jedno milosno mjesto na Marijin zagovor. Mi trebamo svako jutro ili također za vrijeme našeg činjeničnog ili duhovnog bdijenja u Svetištu obnoviti tu nakanu i tako svim svojim nastojanjima potaknuti Majku Božju da postavi svoje milosno prijestolje u Svetištu i da učini  čudo pretvorbe. Tako će naša svakodnevnica postati plodonosnom i mnogim ljudim postati blagoslovom. Tako će nastati novi pozivi za Schönstatt. Tako će također plodonosno procvasti apostolski projekti našeg pokreta koje mi posvećujemo Trojedinom Bogu, kojemu na kraju sve pripada.

Božji blagoslov nek sađe
da svaki sreću i spas nađe
koji se sasvim Schönstattu posveti
sada i u sve vijeke vjekova. Amen.

Završetak Jutarnje molitve je molitva za blagoslov. Molimo za sreću i zdravlje. Sreća za život u ovom svijetu i zdravlje koje seže sve u vječni život. To molimo za sve koji su se u Savezu ljubavi posve posvetili Schönstattu. To nas potiče da živimo dan u povezanosti i solidarnosti s našom duhovnom obitelji.

Oba zadnja retka donose još jednom do izražaja motiv posvete, jednog od središnjih strujanja pokreta. Posvetom Majci Božjoj događa se zapravo uvrštavanje u veliku Schönstattsku obitelj. Ta posveta uključuje u sebi da se pojedinac u potpunosti pripisuje Schönstattu i da za to želi živjeti kako bi to duhovno, karizmatično kretanje postalo blagoslovom Crkvi i svijetu. Tako nastaje obiteljska povezanost u Savezu ljubavi za vrijeme i vječnost. Tako ćemo sve više postajati „Jedno srce u Ocu“.

s. Mariana Hermann

 (Izvor: Peter Wolf, Gebetsschule ‘Himmelwärts’, s. 34.-37.)

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.