SRCE KOJE JE GORJELO ZA ISTOK

SRCE KOJE JE GORJELO ZA ISTOK

 

Prema objavi zajednice Schönstattskih patara iz Vallendara, patra dr. Rudolfa Chrysostomusa Grilla, u njegovoj 79. godini života, milosrdni Bog pozvao je u svoju vječnu svjetlost na dan, 10. srpnja 2020.

Za svećenika zaređen 1968., razvio je snažan interes za to da se Istočna i Zapadna Crkva, Zapad i Orijent, međusobno nadopunjuju i donose plodove.

Karakteristično je za njega da je pri tomu važnu ulogu odigrao sv. Vinzenz Pallotti, kao zaštitnik i uzor, čiji je Katolički apostolat počeo pružanjem pomoći kaldejskim kršćanima u Iraku.

Biografija

Rudolf Chryostomus Grill rođen je 1940. godine u Tichtihöfenu u Böhmerwaldu u Češkoj.

U valu seobe, 5. kolovoza 1946. došao je u Njemačku s roditeljima, braćom i sestrama gdje je u Aalen-Wasseralfingenu pronašao novi dom. Kasnije je u Königsteinu / Taunus išao u školu gdje je i maturirao. Studirao je filozofiju i teologiju u Tübingenu, Münchenu i Rimu. U razdoblju od 1966. do 1968. susretao se i razgovorao s ocem Josefom Kentenichom, osnivačem Schönstattskog pokreta. O. Kentenich je podržavao njegovu fascinaciju i zanimanje za teologiju i duhovnost istočne Crkve i ohrabrilo ga da studira na Ruskom Kolegiju (Collegium Russicum) i na Papinskom institutu Orientale u Rimu. Tamo se Chrysostomus Grill zaredio za đakona bizantinskog obreda. Po savjetu oca Kentenicha vratio se latinskom obredu za ređenje.

Za svećenika je zaređen 1968. u Schönstattu, u Vallendaru, u crkvi Klanjanja. Bio je aktivan u pastoralnoj skrbi i kao voditelj duhovnih vježbi za mlade, žene i obitelji. Od 1991. do 1992. uslijedile su daljnje studije u Rimu.

Apostolat na Istoku

Pater Grill rado je preuzeo apostolske dužnosti u Istočnoj Europi. Pomogao je u izgrađivanju Schönstattskog pokreta u Jugoslaviji. Slovenija, Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina nisu mu bile nepoznate regije, pri čemu su ga manje privlačila mjesta za odmor a više kontakti sa svećenicima i obiteljima. Dakle, Schönstatt na Balkanu mu puno duguje.

Sveta zemlja je također bila fokus njegova rada. Njegova apostolska putovanja u Betlehem i Nazaret su puno pomogla da Schönstatt nađe mjesto među kršćanskim stanovnicima Isusove zemlje. Kućna crkva Nazareta preko patra Grilla je našla nastavak u mnogim Kućnim svetištima i Hodočasničkim svetištima.

Pater Grill bio je uključen u razne zadatke Schönstattskog pokreta. Tako je bio pratitelj Schönstattskog pokreta za djevojčice/mlade žene i ligu žena. Bio je neko vrijeme voditelj schönstattskih hodočašća, rektor raznih filijalnih zajednica Schönstattskih patara, a njegova zadnja dužnost bila je ona duhovng asistenta u Schönstattskom obiteljskom savezu.

Posve novi zadatak u njegovoj kasnoj životnoj fazi bio je onaj bolničkog dušobrižnika u bolnici Milosrdne braće u Montabauru.

Pater Grill također je rano uvidio mogućnosti interneta. Na njegovu inicijativu, uz tehničku podršku iz Austrije, pokrenuta je prva web stranica Schönstattskog pokreta u Njemačkoj. Da ne ostane ne spomenuto i njegovo sudjelovanje u Vijeću Sudetsko – njemačkog svećeništva (Sudetendeutschen Priesterwerkes) i, naravno, njegov rad kao autora različitih knjiga i urednika časopisa/biltena »Schoenstatt-Istok”.

Izvor: www.schoenstatt.de

Prijevod s Njemačkog: Jasna Lovrinčević

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.