Smisao svake nesigurnosti: povećana sigurnost u srcu Božjem

Smisao svake nesigurnosti: povećana sigurnost u srcu Božjem

 

Položaj u svijetu zahtijeva više nego ikada -sutra još više nego danas – sretan život iz vjere u Providnost… Samo on daje mir i sigurnost, što je današnjem čovjeku itekako potrebno, ako ne želi da ga život slomi. Sigurnost je to povezana s vedrom mirnoćom.


U školi oca Kentenicha …

učimo i poučavamo.

Otac Kentenich – Čitanje

Smisao svake nesigurnosti: povećana sigurnost u srcu Božjem

  • Neshvatljivost Boga u današnjim svjetskim zbivanjima neiscrpni je izvor najtežih kriza u životu nebrojeno mnogo ljudi. Ona se može riješiti samo nepatvorenom, dubokom, nadnaravnom vjerom, koja poznaje sveukupnu odluku za osobnog Boga koji uvijek ostaje smion pothvat (rizik)

 

  • To je od Boga željeni smisao svake nesigurnosti i nezaštićenosti: povećana sigurnost i zaštićenost u Božjoj ruci i srcu. To vrijedi za pojedinačni život, to vrijedi također za život naroda.

 

  • Položaj u svijetu zahtijeva više nego ikada -sutra još više nego danas – sretan život iz vjere u Providnost… Samo on daje mir i sigurnost, što je današnjem čovjeku itekako potrebno, ako ne želi da ga život slomi. Sigurnost je to  povezana s vedrom mirnoćom, dok se  moderni poganin koji u današnjem općem potopu vidi svoj život osuđen na propast, grčevito drži samog sebe… Istinski kršćanin priznaje svoje granice… svoju malenost, ali se pun povjerenja baca u Očeve ruke i tako postaje gospodar nad svim svojim brigama, dok se moderni poganin koji ove odnose ne poznaje grčevito drži samog sebe i prije ili kasnije se slomi.

 

  • Ako Boga ne nađemo prije ili kasnije postat ćemo razočarani jer naše srce ostaje nemirno, da, iz dana u dan ono je nemirnije i razočaranije, na kraju stoji zdvajanje. Kako god to onda bilo, dolazimo na trag Bogu.

 

  • Od vječnosti stoji u mudrosti i planu ljubavi, to što mi se sada događa bilo to ovako ili onako. Ovo odmaranje, ovo duboko odmaranje u osobi, u volji, volji ljubavi vječnog Boga oca opušta tijelo i oslobađa dušu.

 

  • Razumijemo li svaku stvorenu stvar kao riječ od Boga i o Bogu, tako se smiju sve stvorene stvari, naravne i nadnaravne, shvatiti kao velika Božja slikovnica, kao čitanka o njemu, kao živa Božja pouka koja nas kod pronalaženja Božjih želja rijetko ostavlja na cjedilu.

 

  • Kao što je živa vjera u Božju providnost poseban dar milosti, jedna vrsta karizme s kojom je Bog nadario Schönstattski pokret, tako je ona ujedno i obvezatna zadaća. Mi idemo kao nositelji i navjestitelji radosne vijesti od praktične vjere u Providnost k narodima… Tako brinemo za to da strahoviti suvremeni događaji ne postanu grobari već akteri novog života u Kristu. ( J. Kentenich)

 

KORACI

Koraci za osobno vrednovanje
Koja rečenica, koji odlomak mi posebno govori?
Što mi kaže za moje „ovdje i sada“?
Koji poticaj ću ponijeti sa sobom u sljedeće dane?

Koraci za vrednovanje u skupinama
1. Tekst po odlomcima redom glasno pročitati.
2. Tišina u kojoj svaka/svaki može tekst osobno pročitati.
Riječi ili rečenice, koje nam spontano govore, podcrtati.
3. Pročitati naglas podcrtana mjesta.
Jedni drugima reći: Što mi je u toj rečenici/riječi važno?
4. Razmjena mišljenja / Pogled na današnju situaciju: Što ću ponijeti sa sobom kao poticaj?

Aktualno i važno

Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Pogledajte važne datume i događaje.