SLAVLJE UNOSA SIMBOLA BOGA OCA U SVETIŠTE U IVANOVCIMA

SLAVLJE UNOSA SIMBOLA BOGA OCA U SVETIŠTE U IVANOVCIMA

 

Drugo Hrvatsko schönstattsko svetište u Ivanovcima proslavilo je 18. rujna unos simbola Boga Oca u kapelicu i treću godinu od posvete Svetišta. Redovno smo se okupljali tijekom sva tri dana moleći Boga Oca za snagu u pripremama za ovaj, za nas HŠO, veliki događaj.

Ustrajni u molitvi, hodočastili smo radosno u Svetište MTD u Ivanovce.

Hvala Ti, Majko, za ovaj prekrasan, lijep i sunčani dan i tako sretne hodočasnike koji pune Tvoje Svetište, koje je građevinski znatno napredovalo u odnosu na prošlu godinu. Iako do njegovog konačnog završetka ima još dosta posla, mi ćemo pomagati izgradnji duhovno i materijalno, prema našim mogućnostima.

Izražavamo svoju zahvalnost molitvom jer smo danas ovdje zajedno, bilo u duhu ili fizički prisutni.

“Hvala Ti, Bože, za ovaj dan!”

Svečano misno slavlje

Svečano misno slavlje predvodio je naš predsjednik vlč. Tomislav Ćorluka u koncelebraciji s još četiri svećenika.

U svojstvu domaćina, pater Christoph naš duhovnik i ravnatelj Svetišta u Maloj Subotici i Ivanovcima, srdačno je pozdravio sve nazočne na početku svetog misnog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao zbor iz Valpova.

U svom nagovoru, vlč. Ćorluka podsjetio je kako je ovdje bilo prije više godina, kada smo došli na čistu obrađenu poljanu – ali praznu. S vremenom smo tu postavili Marijinu sliku na stupu, kako mi to zovemo – Bildštok. No, marljivim radom, pritjecanjem materijalnih doprinosa i našom molitvom, postavljen je kamen temeljac i tako nastavljajući graditi, proslavili smo i posvetu našeg Svetišta 2018. godine.

Nastavljena je izgradnja, a danas proslavljamo i treću obljetnicu posvete i unos simbola Boga Oca.

Bože, slava Ti, u Tvome Svetištu

 Vlč. Ćorluka svoj naglasak u nagovoru stavio je na molitvu kojom ćemo više častiti i slaviti Boga Oca jer je On svima nebeski i duhovni Otac kojemu se trebamo moliti i zahvaljivati za sve. On najbolje zna naše zajedničke i osobne potrebe. Jedna od mogućih, vrlo lijepih molitava je i devetnica Bogu Ocu, koju je za nas napisao pater Christoph, koju možemo moliti tijekom cijele godine, bilo iz zahvale ili bilo koje druge potrebe.

Za važnost majke u obitelji rekao je da je jednako važna kao i otac za odgoj i brigu o svojoj djeci. Ali uz njih imamo i nebesku Majku i nebeskog Oca, tako je naš zemaljski otac slika nebeskog Oca, a našu nebesku Majku slavimo kao duhovnu Majku koju nam je Isus, Otkupitelj Svijeta, ostavio za suotkupiteljicu, pomoćnicu i zagovornicu.

U svome je nagovoru vlč. Ćorluka nadalje promišljao o žalosnoj Gospi jer je na taj blagdan posvećeno ovo naše Svetište. Gospodin Isus, koji nam preko sv. Ivana daje svoju Majku za našu duhovnu majku – je Savez ljubavi. Ona, žalosna Gospa, koja je pratila i bila na putu s Isusom do križa, mi schönstattovci imamo vjerni dokaz naš – križ jedinstva.

Podsjećajući na strahote rata od prije 30-ak godina na ovim našim prostorima, naglasio je činjenicu da su mnoge naše crkve teško oštećene ili potpuno porušene, kao npr. Svetište Gospe u Aljmašu, gdje je ostao samo jedan ugao crkve, ili u Sarvašu potpuno srušena crkva. Hvala našoj nebeskoj majci Mariji, dragoj Kraljici Hrvata, tamo je izgrađena nova crkva. Rekao je da je važna gradnje crkava zato što su one srce i duša svake župe, ali isto tako još važnija je i živa crkva koja smo svi mi.

Obratimo se i mi žalosnoj Gospi da nas oslobodi svih napasti i udijeli nam strpljenja i ustrajnosti u dobru.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja i primljenog svečanog blagoslova, uslijedila je pjesma … „Kad zazvone zvona, zvona Hrvatska …“

Slavlje saveza i stavljenje simbola Boga Oca u Svetištu

Imali smo kratku pauzu nakon koje smo nastavili sa slavljem Saveza s pjesmom Najljepše riječi…, uz nagovor patra Christopha i molitvene nakane upućene nebeskom Ocu u pet točaka te napomenu da će nas uvijek naša Majka Marija voditi do Oca.

Naša schönstattska sestra Mariana unijela je Očev simbol u Svetište.

Postavljen je iznad Gospine slike na oltaru.

Sam unos bio je popraćen pjesmom Oče naš dobri, nakon čega je uslijedio unos duhovnih darova (u vrčevima).

Bože, hvala Ti, slava, hvala Ti!

Slijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Isusu smo zajedno u tišini zahvalili za ovaj predivan i radostan dan, Bog je s nama tu.

Kada god dođemo u kapelicu MTD, zahvalno pogledajmo u Očev simbol i budimo sigurni da dobri Bog Otac uvijek bdije nad nama jer smo svi njegova ljubljena djeca.

Obred Saveza ljubavi

Potom, još jedan blagoslov u ovom danu – obred Saveza ljubavi – drugi stupanj: gospođa Anđelka Brešić iz Kaštel Starog.

Na samom kraju proslave, uz animaciju zbora Josipovac, zajedno smo otpjevali schönstattsku himnu – Ti plaštem nas zaogrni!

Tako smo cijelu proslavu priveli kraju. Naši domaćini ponudili su nam fine domaće kolače, sok i kavu, a gđa Anđelka Brešić sve je počastila lijepo ukrašenom velikom tortom, kao zahvalu Bogu i nebeskoj Majci za ovaj veliki dan. Ostali smo još u druženju uz još neku riječ o ovom velikom danu i našoj zajedničkoj povezanosti. Pozdravili smo naše članove iz zapadne Hrvatske, posebno zahvalili članovima udruge Ceh iz Goričana, koji su uveličali svojim prisustvom naše misno slavlje.

Hvala i svima ostalima iz Međimurja, svima iz Zagreba, i zapadne Slavonije, kao i našim članovima iz Srijema iz Rume i svima našim članovima iz ostatka Slavonije. Na odlasku smo jedni drugima poželjeli opet neki novi susret u Svetištu jer tamo:

Majka nas uvijek čeka!

Ana Sršić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.