Savez ljubavi – Put k Ocu (3. dio)

Savez ljubavi – Put k Ocu (3. dio)

 

Ovaj duhovni poticaj kao i sve ostale duhovne poticaje možete pročitati na našoj schönstattskoj web stranici u rubrici U školi oca Kentenicha, kliknite OVDJE.


U školi oca Kentenicha … učimo i poučavamo.

Drugi odgovor ili drugi poklon na koji se nebeski Otac obvezao prema nama da će nam ga dati: stalna briga da nas oslobodi od svih naših sebičnih želja. Mi moderni ljudi uopće nemamo pojma što je prava, nepatvorena ljubav. Ah, što to znači kada mi sami sebe svjesno ili nesvjesno tražimo! Sebična ljubav nije prava ljubav. Spasitelj nam je sam posvijestio veliki zakon:

Tko želi sebe dobiti, tko želi za sebe još nešto zadržati, taj će se izgubiti, on neće nikada iznutra biti slobodan i radostan. A tko se preda Bogu posve i nepodijeljeno – to ne mora biti u obliku redovničkog života, to može također biti i u obliku bračnog života – tko dakle izgubi samoga sebe i tko se preda, taj će sebe dobiti.[1] On će postati slobodna osobnost, snažna osobnost, plodna osobnost.

Što nam dakle poklanja vječni Bog Otac po današnjoj posveti, po Savezu ljubavi? Obećanje da će nas osloboditi od nas samih. A kako bi nam te operacije, koje su nužne, učinio lakšima, on nam poklanja svoju Majku kao našu veliku Odgajateljicu. To nećemo zaboraviti ako danas s njom sklopimo Savez ljubavi. U ime Boga Oca ona preuzima naš odgoj sve do Oca. Ona nema mira sve dok mi čitavom dušom ne možemo (govoriti) i moliti: Oče, ne moja, nego tvoja volja neka bude.[2] Ona je sama tu riječ u ženskom obliku posvijestila i ovako oblikovala: „Ecce ancilla Domini, fiat mihi secundum verbum tuum.”[3]

Mi moramo u svakom slučaju računati s time da ćemo se možda jednom osjećati poput sestre Emilie. Ona se tako često bavila mišlju: Po Savezu ljubavi s Majkom Božjom ja sam joj samu sebe stavila na raspolaganje poput kovčega. Dakle, sve što mi pripada, nalazi se u kovčegu. Tu imaš sve! Ti možeš s time učiniti što ti hoćeš.

Što je Majka Božja istovremeno odgovorila? Unutarnji stav prihvaćam. Također ti iskazujem srdačnu zahvalu za tvoju spremnost. Ali zasada vraćam ti kovčeg. U svoje vrijeme uzet ću si sama iz kovčega ono što želim imati.

I vi znadete kako je dragi Bog ozbiljno činio u njezinu životu. On joj je oduzeo zdravlje, da, zapravo sve što bi čovjek nekako rado htio imati u svojoj starosti. To je drugi odgovor koji nam nebeski Otac daje na našu posvetu: On se posvećuje nama.

iz: Ponedjeljkom navečer…, S obiteljima u razgovoru, svezak 13, 18. svibanj 1959., str. 42. i dalje, u Schönstattskoj nakladi, Hillscheider Str. 1, 56179 Vallendar


[1]  Usporedi Mt 16,25.

[2]  Usporedi Lk 22,42.

[3] „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj” (Lk 1,38).

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.