S MARIJOM SE SUSREĆEMO U SVETIŠTIMA

S MARIJOM SE SUSREĆEMO U SVETIŠTIMA

 

Ovaj duhovni poticaj, kao i sve ostale duhovne poticaje, možete pročitati na našoj schönstattskoj web stranici u rubrici Duhovno bdjenje u Svetištu – Duhovni poticaj, kliknite OVDJE.


S Marijom se susrećemo posvuda: tamo gdje gori Vječno svjetlo i u svetištima, posvuda gdje su u igri Božji i ljudski interesi. Sada je od nas ovisno hoćemo li pronaći put do nje, do njezina srca i do njezine ruke.

Kao što posvuda sije isto sunce, ali na određenim i na jedinstveno smještenim mjestima razvija posebnu plodnost i kao što tu i tamo na zemlji postoje posebni ljekoviti izvori, tako također djeluje Majka Božja na posve osobit način u svojim milosnim mjestima, to znači da običava tamo djelovati više i bogatije i plodonosnije nego što to čini na drugim mjestima.

Trebamo se samo prisjetiti kako je izgledalo njezino djelovanje na mjestima koje je ona posjetila za vrijeme svog života, onda ćemo znati što možemo očekivati od nje u pojedinostima na njezinim mjestima milosti. U kući rođake Elizabete ona se pokazala skroz kao Majka milosti. Čim je njezin pozdrav dopro do Elizabetina uha, bio je Ivan posvećen u majčinoj utrobi, a sama Elizabeta je počela prorokovati. U kući mladenaca u Kani gdje se održavala svadba ona je zahvatila čudom u ekonomsku nepriliku i tako se dokazala kao Hraniteljica. U coenaculumu ona je posred apostola izmolila u nadasve bogatoj mjeri Duha Svetoga za mlado kršćanstvo.

Nakon Gospodinove smrti ona se s Ivanom odselila u Efez gdje je pod njezinim utjecajem nastao cvatući kršćanski život, tako svjedoči sveti Augustin. On se pritom poziva na hvalu koju apostol Pavao udjeljuje stanovnicima Efeza. Čitaj – tako on kaže – riječi svetoga Pavla Efežanima koje su preplavljene hvalama, ljubavlju i radošću, riječi upućene mladoj Crkvi u Efezu o njezinom cvatućem stanju, o njihovoj pobožnosti i o revnosti u dobrim djelima: Čitaj ih i prisjetit ćeš se da je tamo boravila Marija.

Sve kuće koje je Marija na poseban način posjetila: Zaharijina kuća i kuća mladenaca, Dvorana posljednje večere i župna kuća u Efezu ukazuju jasnim prstom na nemjerljivo bogatstvo koje je Marija imala spremno u svojim svetištima tijekom kršćanskih stoljeća – prije svega u snažno ugroženim – za svoju djecu. Od tamo ona bez prestanka poziva: „Jer tko nalazi mene, nalazi život i stječe milost od Gospodina. Blago čovjeku koji mene sluša i bdi na mojim vratima svaki dan! (Izr 8,35,34).

Tako se želimo udružiti svi bez iznimke u jedan jedinstveni krug i iz dubine duše odgovoriti zajedno na „Ecce mater tua“ vapijućom prošnjom: „Pokaži da si moja Majka! Pokaži da si Majka naše župe, Majka naše biskupije, Majka našega naroda, Majka čitave Crkve, da, Majka čitavog svijeta!“

J. Kentenich

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.