Razmjena ljubavi, srdaca i žrtve.

Razmjena ljubavi, srdaca i žrtve.

 

Ovaj duhovni poticaj kao i sve ostale duhovne poticaje možete pročitati na našoj schönstattskoj web stranici u rubrici U školi oca Kentenicha, kliknite OVDJE.


U školi oca Kentenicha … učimo i poučavamo.

Razmjena ljubavi, srdaca i žrtve.

Danas slavimo, jer je praznik:

18. dan u mjesecu. Dan je Saveza ljubavi.

Ustvari bismo se ovdje trebali češće okupljati i slaviti. …

Za nas je Dan saveza poseban dan, to je dan saveza ljubavi i dan ruža. On treba biti dan sjećanja i obnove, dan ruža …

Rekli smo: razmjena ruža znači razmjena srdaca i razmjena ljubavi. Na što nas podsjeća današnji dan?  Na zajednicu ljubavi među nama i s dragom Majkom Božjom.

Što danas obnavljamo: obnavljamo razmjenu ljubavi, srdaca i žrtve.

Ne činimo to samo mi, naša draga Triput Divna Majka to isto čini. Ona s nama razmjenjuje svoje srce, svoju ljubav i svoje žrtve. To je obnova razmjene srdaca i ljubavi.

Prisjetimo se D-vlaka u nebo, s odjeljkom „Božanska Providnost“. Ondje čujemo kako Spasitelj razgovara s Majkom Božjom: „Da, dijete!“ – Što znači to „da“? To je izraz nježne ljubavi Spasitelja i njegove Majke prema nama. Oni skupo plaćaju to „da“. I Trojedini Bog također obnavlja svoje „da“ nama u Savezu ljubavi.

Mi sa svoje strane kažemo „Da, Oče; da, Majko“ razmjeni srdaca, ljubavi i žrtve. Nemojmo zanemariti da je i razmjena žrtve dio te razmjene …

Tu bismo uzajamnu zajednicu ljubavi i žrtve s Triput Divnom Majkom i kraljicom Schönstattskom trebali vrlo često obnavljati. Schönstattska djeca diljem cijelog svijeta svakog 18. u mjesecu obnavljaju svoj stav ljubavi i žrtve. Ona 18. dana u mjesecu Majci Božjoj donose sve svoje žrtve.

Koje smo osobite žrtve učinili od našeg sklapanja saveza 2. veljače? Dobro bi bilo, osvrnuti se na to vrijeme i sve naše žrtve na današnje jutro u tišini darovati našoj Triput Divnoj Majci.

Na svijetu postoje mnoga marijanska svetišta. No, mi znamo što je drugačije u ovom svetištu, svetištu Triput Divne Majke i Pobjednice Schönstattske. Mi ne dolazimo praznih ruku u našu kapelicu. A napuštamo ju uvijek s rukama punim milosti. Zašto donosimo svoje žrtve u svetište? Kako bi one postale sredstvo našeg spasa. Tu milost ne bismo trebali moliti samo za nas, nego i za druge, za cijeli svijet. „Posvećujem se za njih.“ Donosimo svoje žrtve i stavljamo ih u žrtvenik na oltaru, kako bi Majka Božja mogla spašavati i posvećivati duše. Taj stav bismo trebali obnavljati svakog 18. u mjesecu za idući mjesec …

Što danas želimo učiniti? Želimo obnoviti naš Savez ljubavi i žrtve, i prihvatiti trnje, koje nam daje … A kad budemo donosili svoju ružu, ni mi to nećemo učiniti bez trnja. Možemo reći: darujemo križ za križ, žrtvu za žrtvu.

Tada Ocu nećemo predati samo njezine žrtve, nego obećajemo otići kući i ondje sami prinositi žrtve. Zajedništvo između nas i drage Majke Božje izraz je ljubavi i odabranja. Mi na neki način kažemo: Triput Divna Majko i Pobjednice Schönstattska, naše trnje izraz je naše ljubavi prema tebi. A Majka Božja odgovara: Moje trnje je izraz moje ljubavi prema vama – iz ljubavi prema Bogu, a darovane vama. Mi odgovaramo: Iz ljubavi prema Bogu tebi od nas! …

Upitajmo se još jednom: Što je trnje našeg života? Je li to zločesti susjed? Prijatelj koji me prevario? Netko mi je ukrao moj dobar glas? Možda rodbina ili čak vlastita obitelj. Možda su to problemi s djecom, možda i moja slabost i bespomoćnost. Osjećam to trnje. Kažem „Ita Pater“ (Da, Oče!), želim otrpjeti to trnje, i to ne samo za sebe, nego za obnovu cijelog svijeta.

Danas ćemo donijeti odluku da ćemo idući mjesec žrtve radosno prihvaćati i darovati za otkupljenje svijeta. Dat ćemo svoje „Da“ našem stvarnom trnju, ne trnju u našoj mašti…

Dan saveza je dan razmjene ruža, ali i dan trnja. Nadolazeće korizmeno razdoblje je vrijeme trnja. Neka to bude vrijeme uzvišene ljubavi. Tu odluku darujemo dragoj Majci Božjoj na današnji Dan saveza: ljubav za ljubav, žrtva za žrtvu, trnje za trnje.

Aus: Am Montagabend Bd. 1, Seite 161 ff., Vortrag 18.2.56

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.