Prva „Noć Svetišta“ u Ivanovcima

Prva „Noć Svetišta“ u Ivanovcima

 

Hrvatska Schönstattska obitelj u suradnji s Uredom za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije u subotu, 31. kolovoza 2019. organizirala je u Ivanovcima, filijali župe Harkanovci, prvu „Noć svetišta“ – susret mladih u Svetištu Majke Triput Divne, s temom „Vjerodostojni“. Prije godinu dana nadbiskup Đuro Hranić posvetio je drugo Schönstattsko svetište u Hrvatskoj, pa je ovo bila izvrsna prilika da se mladi upoznaju sa Svetištem, ali i s djelovanjem Schönstattske obitelji. U svakom svetištu nalazi se milosna slika Majke Božje koja prikazuje duboko jedinstveno između Marije i njezina Sina. Susret je inicirala s. M. Ramona Sneider iz Schönstatta po uzoru na susrete u Njemačkoj, koji se također održavaju pod nazivom – „Noć Svetišta“.

Organizacijska priprava susreta započela je prije pola godine, a duhovna priprava tjedan dana uoči susreta. Svakoga dana misna slavlja u Svetištu predvodio je vlč. Tomislav Ćorluka, župnik Župe Svih svetih iz Đakova i predsjednik Hrvatske Schönstattske obitelj. Petnaestak mladih pripremalo je scenski prikaz „Vjerodostojni“ uz asistenciju s. Ramone, a u organizaciju je bilo uključeno i dvadesetak odraslih osoba iz Župe Harkanovci i okolice.

Na samu „Noći svetišta“ u popodnevnim satima okupilo se stotinjak mladih iz raznih dijelova Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao i nekoliko mladih iz međimurskoga kraja, gdje se nalazi prvo Schönstattsko svetište. Misno slavlje predvodio je vlč. Ćorluka, a u koncelebraciji je bio dekan Valpovačkog dekanata preč. Franjo Bodonji, domaći župnik Josip Martinović te župni vikar u Donjem Miholjcu Luka Ivković. Na raspolaganju za ispovijed bio je župnik u Petrijevcima Matej Glavica i župni vikar u osječkoj Retfali Filip Sertić.

Ono što je vrijedno postiže se žrtvom

U svojoj homiliji vlč. Ćorluka mladima je rekao: „Evo nas oko Marije, Nebeske Majke. Uz majku se osjećamo voljeno, ljubljeno, prihvaćeno, sretno, a to nam svima treba – da nas netko voli, prihvaća, da budemo sretni. Zašto su tolika Gospina svetišta za Veliku Gospu puna mladih i starih? Svima nam treba majka jer majka najbolje zna što treba njezinoj djeci… Ne mogu nas promijeniti neki gala susreti, ni susreti s lošim ljudima, ali susret s Isusom i Marijom može nas promijeniti na bolje.“ Potaknuo je mlade da se ne boje susresti s Isusom jer: „Samo On može dati smisao tvome životu, samo On može utkati ljepotu u sve tvoje odnose, samo On može ispuniti tvoje srce do kraja onim što tražiš u svakom susretu.“

Osvrnuo se i na temu „Noći svetišta“ i rekao: „Biti vjerodostojan – to znači da se naše riječi i djela slažu, da smo vjernici i u crkvi i na ulici. Marija je živjela u vrijeme kad nisu trebali javni bilježnici, ugovori, pečati, potpisi. Kad je riječ bila dovoljna. Danas svaki čas netko maše ovjerenim dokumentima kojima nitko ne vjeruje. Kažu to nije vjerodostojno. Danas se izgubila vjerodostojnost riječi, obećanja. Marija nam je uzor vjerodostojnosti. Jedna njezina riječ: Neka mi bude bila je dovoljna za cijeli život i ostala je pri tome što je obećala.“

Propovjednik je istaknuo da bez truda u životu nema uspjeha te neka se čuvaju instant ponuda i lakih rješenja. Uputio je na Majku Triput Divnu, uzor i odgajateljicu u svim životnim borbama i previranjima. „Ono što je vrijedno redovito se postiže žrtvom“, poručio je mladima preč. Ćorluka. Misno slavlje pjesmom je animirao Zbor mladih „Izrael“ iz Đakova.

Pozvani na svetost

Program je nastavljen u Društvenom domu, gdje su mladi iz Harkanovaca izveli scenski prikaz na temu „Vjerodostojni“. Interakcijom likova prikazali su obične i male ljude pozvane živjeti svetost te Blaženu Djevicu Mariju – uzor mlade, slobodne, snažne i hrabre djevojke pune povjerenja u volju Božju.

S. Ramona potom je predstavila o. Josefa Kentenicha, osnivača internacionalne Schönstattske obitelji, odgajatelja mladih u davnom ratnom vremenu 1914. godine. On je odgoj mladih povjerio Majci Božjoj te su mladi s Njom ušli u uzajamni Savez ljubavi pod geslom „Ništa bez Tebe – ništa bez nas!“. Sudionicima „Noći svetišta“ u Ivanovcima pojašnjeno je kako je Svetište u Ivanovcima nastalo iz Prasvetišta u Schönstattu (Njemačka), kao i da je iz toga Prasvetišta nastalo još oko 200 svetišta po cijelom svijetu. Marija se naziva Triput divna jer je Majka Božja, Majka Spasiteljeva i Majka naša, a cilj Pokreta je oblikovati ono božansko u čovjeku, pa su tako i sudionici ovoga susreta pozvani na svetost, služenje drugima te svjedočenje vlastitim životom. Mladi su imali zadatak napisati svoje nakane, ali i ono što su spremni učiniti za Gospu, i sve to ubaciti u „vrč Svetišta“.

Uslijedio je večernji program na kojemu se okupilo još više mladih, a započeo je procesijom i pjesmom Zbora mladih iz Bizovca.

Kruna susreta bilo je slavlje Saveza i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

„Noć svetišta“ zaključena je koncertom Alana Hržice i Molitvene zajednice „Srce Isusovo“, zahvalom organizatorima te vatrometom.

Jozefina Varžić i Lana Galović

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.