PROSLAVLJENA GODIŠNJICA OSNUTKA NAŠEG POKRETA – Ivanovci, 17. listopada 2021.

PROSLAVLJENA GODIŠNJICA OSNUTKA NAŠEG POKRETA – Ivanovci, 17. listopada 2021.

 

U našem Svetištu u Ivanovcima proslavili smo još jednu godinu i prisjetili se vremena kada je osnovan našeg pokret. Bilo je to godine 1914., a do sada još uvijek živi, postoji u toliko zemalja svijeta i odolijeva svim situacijama, punih 107 godina. Tako još postoji i u našoj domovini, Hrvatskoj. Trudimo se nositi ga i pronositi drugim, novim ljudima te o njemu govoriti.

U našoj kapelici osmijeh naše Majke i Kraljice ne silazi s lice još od nedavne proslave. Opet smo tu pred njom, na vratima slika o. Kentenicha, skoro kao nekad tijekom osnutka u kapelici u Schönstattu.

Sv. Misu predvodio je naš pater Christoph. Bio je sunčan i lijep dan, svi na otvorenom, postojeće epidemiološke mjere još su na snazi. U svojoj homiliji osvrnuo se pater na čitanja toga dana i kako je rekao zahvaljuje Bogu da u Svetom Pismu ima mjesta i za ljudske priče. Ivan i Jakov su braća koji žele dobiti prvo mjesto u Božjem kraljevstvu i sjediti pored Isusa. Takvih ljudskih želja ima ponekad i u nama, ali nerado to priznajemo…I ostali apostoli su željeli takvo što, ali tada dolazi do ljubomore i zavisti, svi su ljuti na spomenutu braću. Isus nam daje veliku temeljitu poruku: „Sin čovječji nije došao da bude služen, već da služi, i život svoj je dao kao otkupninu za mnoge. Na Posljednjoj večeri Isus je oprao noge svojim apostolima, a na Veliki petak je napravio nešto još više, svojom predragocjenom krvlju oprao je naše grijehe, a svoj život dao za sve nas. To je jedna velika ljubav. Primjer i poziv svima nama da i mi služimo jedni drugima. Stvoreni smo na Božju sliku, zato ljubav trebamo davati, dijeliti i širiti. Pozvani smo da ljubimo i služimo.

Ovdje bih mogla nadodati još kako možemo služenje usporediti i sa svim našim schönstattskim prihvaćanjima dužnosti. Svi oni koji su prihvatili neku od obaveza i sebe stavili na raspolaganje pokretu, preuzeli dužnosti, nisu to preuzeli da bi bili služeni, već isto kako je Isus rekao – da bi služili, radili, povezivali sve članove, i što je najvažnije, dijelili i širili ljubav među svima, što ponekad i mi drugačije protumačimo.

Slavili smo i Misijsku nedjelju, rekao je pater da misijsko polje nije više samo Afrika i Indija, nego i Europa, čak i naša vlastita domovina. Pozvani smo svi biti misionari: svjedoci Božje ljubavi i blizine. Kvalitetno razgovarati jedni s drugima je veliko misijsko djelo.

Svi smo mi braća i sestre, danas na poseban način povezani u radosti, mislio je pater na cijelu HŠO, ne samo na nas okupljene u Ivanovcima. U našim Svetištima imamo Majku koja nas uvijek čeka, ljubazna i srdačna Majka. Također imamo i Oca koji nas gleda pogledom ljubavi i milosrđa, koji naš život mudro vodi u svojoj očinskoj providnosti. Po Isusovoj današnjoj poruci želimo služiti jedni drugima, želimo kvalitetno razgovarati jedni s drugima. Neka nas naša nebeska Majka uči poniznosti i srdačnosti. Tako ćemo biti njezini apostoli i misionari, svjedoci Božje ljubavi i blizine.

Nakon kratke pauze slijedilo je Slavlje saveza ljubavi. Pjevali smo „Bože slava ti“ za početak. Obnovili smo zajedno Savez ljubavi, zahvalili Majci Božjoj za sve one koje je pozvala u Savez i oni koji su danas sklopili Savez s njom. Zahvalili smo i za milost što smo dio velike obitelji i što smo uključeni u Međunarodno slavlje prvog Saveza ljubavi. Nebeskom Ocu smo zahvalili za ruku koja nas drži, srce koje nas krije i njegov pogled pun ljubavi koji s blagonaklonošću počiva na nama. Pater Christoph je u svom nagovoru rekao da godišnjica osnutka treba nama biti poticaj za obnovu Saveza ljubavi i oživljavanje naših ideala kao i novi žar u našem apostolatu. Mi smo danas osnivačka generacija, kao i 1914. godine mladići u Schönstattu. U Gospinoj školi smo, ona nas odgaja u zajedništvu. Želimo još puno raditi na sebi, na svome samoposvećenju. Schönstattsko svetište je kolijevka svetosti. Tko će biti prvi svetac ili svetica? Zahvalio je u svoje i Gospino ime svima koji žive i rade za ovo Svetište.

Imamo za budućnost još jedan zajednički cilj: drugi simbol Očeva oka za naše Svetište u Maloj Subotici. Zahvalni smo našoj s. Ramoni koja se pobrinula da ga dobijemo. Planiramo veliku svečanost unosa u kolovozu 2022. godine. Zajedno smo još na putu prema Ocu, nismo na cilju. Nebeski Otac nas ljubi više nego mislimo. Zato je potrebno povjerenje u njega i naše poslanje. S njim možemo razgovarati svaki dan, navečer zahvaliti za sve, možda i pismeno. JEDNO SRCE U OCU – to geslo nas vodi do cilja.

Onaj, za sve nas, dragi dio našeg slavlja je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Radosno smo pjevali i za sve zahvalili, klečali i molili za one koji nisu mogli doći, koji su bolesni, za naše obitelji, za cijelu schönstattsku obitelj, one s kojima smo povezani u zajedničkoj molitvi, posebno danas. Molili smo blagoslov za sve. Zapalili smo i ceduljice s našim doprinosima za Milosni kapital, okupljeni uz pjesmu naše himne.

Bio je kraj današnjeg slavlja, svi smo ispunjeni i sretni, današnjim susretom i povezanosti s našom Majkom i Kraljicom od koje smo toliko toga danas primili. Milosti dijelila svima okupljenima i onima koje smo danas njoj prikazali i molili za sve, mir i blagoslov u našim domovima i obiteljima. Ona je predobra Majka koja će sve izvesti na dobro – Triput Divna Majka.

Naši domaćini su za sve nas priredili ručak i zajedničko druženje. Hvala im za to, bilo je to lijepo iznenađenje, naravno. Pratila nas sve i čuvala naša Nebeska Majka na svim našim putovima.

Ništa bez Tebe  –  ništa bez nas

Mira Erceg

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.