Proslava Dana osnutka u Maloj Subotici

Proslava Dana osnutka u Maloj Subotici

 

Dana 20.10.2019. u Svetištu Kraljice srca svečano smo proslavili Dan osnutka našeg pokreta. Na slavlju su sudjelovali članovi iz Zagreba, Samobora i okolice te članovi naših lokalnih zajednica.

Sv. Misu u 15 sati predvodio je pater Christoph. Te nedjelje slavila se i misijska nedjelja. Pater Christoph je na početku svoga nagovora istaknuo: „Što može biti više misijsko nego se prisjetiti povijesti našeg osnutka!“ Nebeski Otac je već u povijesti odabrao malene i neznatne za svoje veliko djelo ljubavi. I sama Majka Marija je jedan od najsjajnijih primjera kako se Bog proslavlja kroz život malenih, poniznih, neznatih.

Naš utemeljitelj, izvana gledano, nije bio ništa posebno, mjesto Šenštat mnogima toliko nepoznato mjesto, maleno mjesto…

Naš utemeljitelj usudio je izraziti ne samo svoju želju, već je to više od svega bila Božja želja da se Majka Božja na poseban način nastani u tom malenom mjestu i dijeli svoje brojne milosti.

Otac Kentenich je znao da, ukoliko to molimo Mariju, trebamo Njoj nešto zauzvrat darovati. To je sve iznosio tim mladim studentima, osnivačkoj generaciji… Poziv na svetost, i to poziv mladim studentima, u pubertetu – netko bi, doista, rekao: „Pa to je ludost!“ Ne ono veliko, nego čak štoviše, ono najveće!

Sada, nakon 105 godina od utemeljenja i mi smo na neki način opet na početku. I mi smo ta osnivačka generacija. Sada smo mi ti „studenti“ pred kojima stoji taj isti poziv – poziv na svetost svakodnevice. Hoćemo li se odazvati tome pozivu? Hoćemo li se svojim svakodnevnim nastojanjima truditi još više „privlačiti dragu Majku Mariju“ da bude još više ovdje prisutna? Hoćemo li Nju „zadržati“ ovdje svojim zalaganje, svojim samoodgojem?

Sve su to pitanja koja su upućena i nama samima. Otac Kentenich je uvijek poštivao slobodu čovjeka. I mi smo slobodni, i mi se u slobodi smijemo i možemo sami odlučiti hoćemo li prihvatiti taj poziv naše Kraljice Srca i poziv Nebeskoga Oca.

Nakon sv. Mise nastavili smo sa Slavljem saveza u kojem smo se po našem obrascu najprije zahvalili našoj MTD za sve primljene milosti svih ovih godina, zahvalili za Šenštat te, uz nekoliko rečenica iz Povelje osnutka, prisjetili smo se kako se to otac Kentenich obraćao mladima, a s time i svima nama. Posebnost ovog dana je bila i da je 8 kandidata sklopilo Savez ljubavi. Dvoje kao bračni par postajući time članovi Lige obitelji, jedna kandidatica kao neudana žena te se pet kandidatica učlanilo samim time u Ligu žena i majki.

Bilo je doista jako dirljvo i posebno upravo 18.10. sklopiti Savez ljubavi sa Marijom! Sigurni smo kako će svima, koji sklapaju Savez ljubavi sa MTD, život dobiti jedan sasvim novi smisao! Svima njima želimo obilje Marijinih milosti i Duhovnih darova u ovom Savezu. Kako je ocu Kentenichu jedna od najvažnijih vrlina i značaja bila vjernost, to želimo i mi svi svim novim kandidatima: vjerno življenje Saveza ljubavi.

Ivana Mikac Dodlek