PROSLAVA 104. GODINE OSNUTKA SCHÖNSTATTSKOG POKRETA U NOVOM SVETIŠTU U IVANOVCIMA

PROSLAVA 104. GODINE OSNUTKA SCHÖNSTATTSKOG POKRETA U NOVOM SVETIŠTU U IVANOVCIMA

 

Na dan 18.10.2018. s našim duhovnikom i rektorom Svetišta u Ivanovcima paterom Christophom Hornom smo prvi put održali Slavlje saveza u Svetištu i proslavili 104. godinu osnutka Schönstattskog pokreta.

„Ne želimo mirovati, dok Savez ljubavi ne učinimo temeljnim oblikom našeg sveukupnog života i pregnuća.“ Ove riječi našeg osnivača , ostvaruju se i danas, nakon 50 godina od njegove smrti, o čemu upravo svjedoči i naše novo Svetište MTD u Ivanovcima.

Trodnevna priprema

Ususret Slavlju saveza, tijekom tri dana duhovno smo se pripremali upoznajući schönstattsku duhovnost kroz život Josefa Englinga u povodu stote obljetnice njegove smrti. Članovi lokalnih zajednica, dolazili su već od 17 sati, a pater Christoph je u sakristiji svakodnevno ispovijedao. U kapelici smo u isto vrijeme molili krunicu i litanije, a u 18 sati slavili smo svetu Misu.

Mnogima je to bio prvi susret s Majkom Triput Divnom nakon blagoslova Svetišta. Osjećaji radosti, mira i ljubavi koje Majka zrači prema nama, prenosili smo jedni drugima.

Misno slavlje započinjali smo pjesmom, dok je pater Christoph prilazio oltaru kroz punu kapelicu. Bio je to prizor u kojem se stopila slika Majke Triput Divne, koja nas gleda s oltara, kao da nam želi nešto reći, a iznad svetohraništa u crvenoj i zlatnoj boji, sjaji se Križ jedinstva, upravo kao i na novoj misnici patera Christopha.

Članica tima koordinacije Svetišta, Jozefina Varžić, zabilježila je o proslavi sljedeće:

„Pater nas je u te dane podsjećao na tajnu Svetišta u Ivanovcima, a naglasio je Svetište vlastitoga srca po uzoru na Jesepha Englinga čiju smo 100. godišnjicu smrti proslavili 4.listopada. U nagovoru je rekao da nam je Joseph Engling veliki primjer samoodgoja i življenog saveza ljubavi:

Za odgoj je važno da JA ŽELIM odgajati sebe, naći svoj OSOBNI IDEAL – moje originalno životno poslanje, uvesti DUHOVNI DNEVNI RED, davati DOPRINOS U MILOSNI KAPITAL, jer je najveća ljubav u žrtvi i biti POVEZAN – a sa Svetištem.

Te stvari su nam najpotrebnije kako bi ostvarili geslo: MOJE SRCE – TVOJE SVETIŠTE!

Dan osnutka

Voditeljica osječkog područja Štefica Klasić je zabilježila:

Za nas je bila posebna radost proslavljanje 104. g. osnutka Schönstatta i Slavlje saveza iz našeg drugog Svetišta ovdje u Ivanovcima. Marija nas iz Svetišta na osobit način povezuje s Isusom, s nebeskim Ocem i međusobno kao braću i sestre u HŠO. Zato najveći čovjek nije onaj koji puno govori ili stoji pred ljudima, nego onaj koji u tišini žrtvuje i radi na sebi.“ Po Mariji k Isusu nama je uvijek iznova ustati i ići putem nade, stvarati kontakte  za čvrstu mrežu i kulturu Saveza. Da svaki čovjek sa svojom poviješću, bude brat u Kristu.

S područja Đakova, na Slavlje saveza stigao je minibus pun hodočasnika, a naša regionalna voditeljica Mira Erceg o tome nam je napisala:

Pripremali smo se trodnevicom, a sam dan slavila je zajedno cijela Slavonija. Večernje slavlje započeli smo krunicom, jer je Gospin mjesec-listopad. Jesenji dan je bio lijep i suh, tako da smo pored pune kapelice mogli ispuniti i cijeli prostor ispred nje.

Zajednice su pristizale iz svih područja: Đakova, Gunje, Drenovaca, Koške, Bizovca, Josipovca, Valpova, Osijeka, Ladimirevaca, Ivanovaca i okolice… Vladalo je svečano ozračje, slika naše Majke i Kraljice bila je iznad svih, a naši pogledi usmjereni prema njoj. Bili smo ispunjeni nekom toplinom oko srca, možda još od utisaka s nedavne posvete.

Imali smo priliku i Isusu zahvaliti za sve do sada i za to što imamo ovo mjesto, a sve svoje svakodnevne molitve i žrtve, stavljati njegovoj Majci u milosni kapital.

Zajednička pjesma koja se čula uokolo sve do plodnih njiva, značila je da smo vjerni i zahvalni punim srcem našoj Majci Triput Divnoj za sve što nam je dala i što imamo. Uzvratiti joj možemo našim dolascima i šireći njeno ime slavno, u njezino Svetište dovodeći nove ljude stalno!

Slavlje saveza i blagoslov

Na kraju misnog slavlja 18.10. održali smo Slavlje saveza, koje su predvodile lokalne zajednice iz Narda, iz Osijeka i iz Đakova. Molili smo i od srca radosno pjevali uz vodstvo zbora Majke Triput Divne iz Josipovca.

Na kraju slavlja, pater Christoph je blagoslovio slike Majke Triput Divne za Kućna svetišta i posebno još sliku s krunom za svetište lokalne zajednice HŠO Josipovac, koja će biti postavljena u župnoj crkvi sv. Josipa u Josipovcu.

Želimo da Majka Triput Divna iz Svetišta u Ivanovcima, kao i iz svih naših svetišta u Hrvatskoj i šire, iz Kućnih i Župnih svetišta, dijeli svoje blago, milosti i ljubav, da nas odgaja i ohrabruje, jer stvoreni smo da činimo velika djela iz ljubavi.

Najviše i iznad svega molimo da naše srce bude svetište Majke Triput Divne u kojem stanuje Trojedini Bog, da iz ljubavi budemo spremni na žrtvu, jer samo tako možemo mijenjati sebe i svijet oko nas, na to smo pozvani.

Marija Račić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.