PRIPREME ZA PROSLAVU GODIŠNJICE SVETIŠTA U IVANOVCIMA

PRIPREME ZA PROSLAVU GODIŠNJICE SVETIŠTA U IVANOVCIMA

 

Pater Christoph Horn nas je od 18. do 20. rujna trodnevnicom pripremao proslaviti godišnjicu njenog djelovanja u Slavoniji. Svaki je dan omogućio svetu ispovijed, već uobičajeno u 17 sati, u 17:30 sati započinjali smo krunicu, a u 18 sati svetu Misu s nagovorom, te na kraju završavali klanjanjem.

Već je prošlo godinu dana od kada je Triput Divna Majka s nama u svom Svetištu u Ivanovcima. Ona nas je rado ovdje čekala i željela da se na njenim rukama odmorimo i da se njenim plaštem osjećamo zaogrnuti. Zato smo joj zahvalni. Tijekom te godine dolazili su pojedinci i grupe povjeriti svoje brige Majci.

Pater Christoph Horn nas je od 18. do 20. rujna trodnevnicom pripremao proslaviti godišnjicu njenog djelovanja u Slavoniji. Svaki je dan omogućio svetu ispovijed, već uobičajeno u 17 sati, u 17:30 sati započinjali smo krunicu, a u 18 sati svetu Misu s nagovorom, te na kraju završavali klanjanjem.

U nagovoru prvog dana trodnevnice, pater Christoph nam je govorio o tome kako Bog vodi našu zajedničku povijest, te da ništa nije slučajno. Mi imamo svetu, zajedničku povijest. U knjižici, koju je pater poklanjao lani na posveti Svetišta, piše o tome. Rekao je: „Otac Kentenich nas potiče razmatrati život, događaje i ljude. Trudio nam se približiti ne samo radost i sreću, već križ i patnju. Sam nam je dao svijetli primjer da križ i patnja mogu biti korist za druge. Bog je izabrao i prvo i drugo mjesto za Svetište. Izabrao je i ljude, ne samo mjesta, i to malene i neznatne ljude. Ako možemo prihvatiti da smo maleni, puno smo razumjeli. Ovih dana smijemo se radovati jer smo izabrani, ali i prihvatiti tu odgovornost. Sada dolazi pitanje vjernosti i ustrajnosti. Oba Svetišta imaju dar zavičaja, udomljenja, oblikovanja i apostolske plodnosti, a svako Svetište ima svoje posebno poslanje. Mi nismo proizvod slučaja. Stvoritelj je stvorio moju dušu iz ljubavi i ima za mene plan ljubavi i mudrosti. Dobili smo i Majku, zato je ovdje moj dom. Pozvan-a sam i zato mi ponovno treba ohrabrenje.“

Sljedeći dan, pater Christoph nam je otkrivao ljepotu naše Kraljice srca: „Ona vidi moje srce i želi da budem zrela, zdrava i sretna osoba. Želi moje srce oblikovati i odgajati. Može biti Kraljica moga srca kada se njoj otvorim, povezujem se s njom i živim s njom. Izgradnjom Svetišta ušli smo u njenu školu. Sva nerazumijevanja su manje bitna. Treba se potruditi oko dobre komunikacije i razvijanja zajedništva“ .

Trećega dana naše priprave pater Christoph nam je govorio o darovima Svetišta u Ivanovcima. Na početku nagovora dao nam je primjer oca Kentenicha koji je svjesno živio u Božjoj prisutnosti. Uvijek se pitao što mi Bog želi reći. „Otkrijmo Božje vodstvo. Vrijedi opipati što Bog meni želi reći. Marijina čežnja je da se s Isusom povezujemo i s njim živimo. Vodi nas do Isusa po Savezu ljubavi. Njenu povezanost s Isusom vidimo u Križu jedinstva. Ovo Svetište će imati veliku budućnost s Marijom i Isusom. Simboli Euharistije će doprinijeti da  Isusa štujemo, slavimo i s njime živimo. Marija ima ulogu pokazati nam Oca i uliti nam povjerenje. Za godinu dana kada budemo slavili dvije godine Svetišta unijet ćemo simbol Boga Oca. Marija nas vodi i povezuje s Duhom Svetim. Jednom ćemo dobiti i simbol Duha Svetoga. Ona nas povezuje sa Presv. Trojstvom, ali i s braćom. Tu smo u školi odgoja srdaca, u koju nas je ona pozvala.

Svaki dan smo umjesto molitve vjernika molili jednu od schönstattskih molitvi: za Svetište srca, za jedinstvo i za duhovna zvanja. Ovo trodnevlje nas je još više približilo Božjoj ljubavi i posvijestilo naše poslanje i potrebu ustrajnog življenja duhovnosti kojom smo zahvaćeni, pogotovo od kada imamo Svetište u Slavoniji. Hvala patru Christophu na ovako bogatoj i dubokoj pripravi kako bi se otvorili djelovanju naše Kraljice srca i povezali se s Isusom po njenom zagovoru, te tako što ljepše proslavili godišnjicu našega Svetišta.

Jozefina Varžić

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.