Poslanje Majke Božje iz Schönstatta (dio 2.)

Poslanje Majke Božje iz Schönstatta (dio 2.)

 

U školi oca Kentenicha

učimo i poučavamo.

Otac Kentenich – Čitanje

1.5.1966.

 Poslanje Majke Božje iz Schönstatta (dio 2.)

U čemu se sastoji detaljno poslanje Majke Božje? To je veliko pitanje oko kojeg se danas previru teolozi dogmatike. Ljudski osjećaj biti nošen i tjeran Duhom Svetim svjedoči da je uloga Majke Božje gore na Golgoti, gdje je stajala pod križem kao Gospa Žalosna (Mater dolorosa), da je ta uloga najvažnija. Potanko tumačenje odnosa tamo gore između Krista koji trpi (Vir dolorum) i Gospe Žalosne (Mater dolorosa), to istražiti trebao bi biti zadatak budućeg vremena. Dakle ponovno: Ona mora igrati veliku ulogu u povijesti spasenja. Njezino poslanje mora biti doista veliko.

I onda ako razmišljamo dalje i otvorimo knjigu Otkrivenja, onda je slika ponovno nadasve vrijedna spoznaje i nadasve poučna. Tu se prikazuje Ona, dakako s Crkvom i u Crkvi, kao „veličanstven znak: Žena obučena u sunce, mjesec pod njezinim nogama, a na glavi joj vijenac od dvanaest zvijezda“ (Otk 12,1). Što to znači? To je veliki znak Pobjednice. Ona će u Crkvi i s Crkvom na kraju krajeva odnijeti potpunu pobjedu u velikoj borbi s đavlom.

Zar ne, kada mi dopustimo da to sve na nas malo djeluje, možda nas potakne da zajedno proniknemo također i u takve misli, prije svega zato jer se danas u najširim krugovima Crkve višestruko postavlja pitanje nismo li mi u prošlosti naložili Majci Božjoj preveliki utjecaj na Boga, preveliki utjecaj na ljudsko srce. Zato se vrijedi potruditi te sve dublje i samostalnije prodrijeti u planove vječnog Boga.

Ako još jednom pitam: „Kako bi trebalo detaljnije izgledati poslanje Majke Božje?“, onda iznova tražim u Svetom pismu i dopuštam da mi te tekstove tumače znanstvenici – dogmatici. Tako piše već na početku povijesti spasenja: „Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on“ (Post 2,18). To doslovno treba treba tumačiti vezano uz Adama i Evu. Prema svetom Pavlu spasenjski poredak se treba gledati u obrnutom poretku. Prema svetom Pavlu u središtu povijesti svijeta nalazi se novi Adam i nova Eva. Prema tome Adam i Eva su stvoreni prema Božjem planu na sliku novog Adama i nove Eve. Novi Adam je Krist. Tako, dakle, Krist ne treba biti sam. „Nije dobro da čovjek“, da Krist „bude sam“ kao velika snaga u povijesti spasenja; „načinimo mu pomoć“. Tko treba biti ta pomoć? To je Majka Božja. Pomoć koja mu je po mogućnosti slična, „treba biti kao on“.

Što to znači? Ako to malo bolje sažmemo, imat ćemo osnovu za ono što mi od samog početka u Schönstattu smijemo nazivati kao specifično poslanje Majke Božje u povijesti spasenja: službena trajna Spasiteljeva Pomoćnica u čitavom djelu spasenja.

„Nije dobro da čovjek bude sam“, nije dobro da Spasitelj bude sam. Pomoć! Tko je ta pomoć? Blagoslovljena među ženama. „Pomoć koja je kao On“, koja, dakle, može sudjelovati, koliko je to moguće, koliko jedan stvor može sudjelovati (treba sudjelovati) u slavi Spasitelja svijeta.

Imamo li jasan pojam o poslanju drage Majke Božje, poslanje koje Ona ima u sve vijeke? A sada: obećala je snagu Saveza ljubavi da to poslanje očito treba krenuti na dublji, opsežniji način iz Schönstatta! Iz Schönstatta kao mjesta i istovremeno odvojeno iz Schönstatta kao zajednice.

Što, dakle, želi snaga Saveza ljubavi? Ona se želi povezati po posebnom Savezu ljubavi, imati oslonac da se njezino veliko poslanje u preustrojstvu, u strašnom, zamršenom i nejasnom preustrojstvu današnjeg vremena na poseban način oslobađa po njezinom Svetištu i po zajednici iz Schönstatta.

Iz: J. Kentenich, Nagovor schönstattske obitelji, Schönstatt 1.5.1966.
in: Peter Wolf (izdavač), Njegovo poslanje naša misija
odabrani tekstovi oca Josefa Kentenicha, str. 109. i dalje,
izdano u Schönstattskoj nakladi, Hillscheider Str. 1, 56179 Vallendar,
www.schoenstatt-verlag.de, ISBN 978-3-935396-37-0

Koraci za osobno vrednovanje
Koja rečenica, koji odlomak mi posebno govori?
Što mi kaže za moje „ovdje i sada“?
Koji poticaj ću ponijeti sa sobom u sljedeće dane?

Koraci za vrednovanje u skupinama
1. Tekst po odlomcima redom glasno pročitati.
2. Tišina u kojoj svaka/svaki može tekst osobno pročitati.
Riječi ili rečenice, koje nam spontano govore, potcrtati.
3. Pročitati naglas potcrtana mjesta.
Jedni drugima reći: Što mi je u toj rečenici/riječi važno?
4. Razmjena mišljenja / Pogled na današnju situaciju: Što ću ponijeti sa sobom kao poticaj?

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.