PORUKA GENERALNOG PREZIDIJA SCHÖNSTATTSKOJ OBITELJI

PORUKA GENERALNOG PREZIDIJA SCHÖNSTATTSKOJ OBITELJI

 

PORUKA GENERALNOG PREZIDIJA SCHÖNSTATTSKOJ OBITELJI

POVODOM 50. GODIŠNJICE SMRTI OCA JOSEPHA KENTENICHA (15. rujna 1968.)

P. Juan Pablo Catoggio- predsjednik

Draga Schönstattska obitelji,

15. rujna 2018. godine obilježit ćemo 50. godišnjicu smrti našeg oca i osnivača. Zbog toga smo ovu godinu proglasili Godinom oca Kentenicha, tijekom koje želimo na različite načine svjedočiti o njemu i njegovoj karizmi.

Doživjeli smo veliki jubilej 2014. godine kao vrijeme milosti i obnove koje nas je obvezalo da postanemo Schönstatt u pokretu (Pentecost Congress 2015.)

Dok nam se primiče 15. rujan, to je razlog zbog kojeg se pitamo: „Što nam naš otac i osnivač želi reći 50 godina nakon svoje smrti?“ I što mi, njegova Schönstattska obitelj, želimo reći njemu?

1)  Što nam naš otac i osnivač govori u ovom trenutku?

U svom oproštajnom govoru, Isus svojim sljedbenicima ostavlja tri zapovijedi:

„Ostanite u meni, kao što ja ostajem u vama“ (Iv 15, 4), „volite jedni druge kao što sam ja volio vas“ (Iv 15, 12), i „ja sam izabrao vas, da donosite plodove, plodove koji će trajati“ (Iv 15, 16). Naš Osnivač je za nas, odraz  Krista, zato možemo zamisliti da bi on nama govorio na sličan način.

2) „Ostanite u Meni, kao što ja ostajem u vama“ (Iv 15, 4)

Bog nas je pozvao zajedno s našim osnivačem, i u njemu. Mi vjerujemo u njega, u njegovu  karizmu i njegovu misiju. Također vjerujemo da nam kroz Savez ljubavi s Blagoslovljenom Majkom, Bog dozvoljava da sudjelujemo u njegovom osnivačkom duhu. Ako mi „ostanemo u njemu“, ako ostanemo povezani s njim kroz Savez ljubavi, tada će on „ostati u nama“ i njegova karizma će biti aktivna na kreativan način, te postati plodonosna u Crkvi i za Crkvu.

3) „Volite jedni druge kao što sam ja volio vas“ (Iv 15, 12) – Jedno srce u ocu

 Baš kao što je o.Kentenich naglasio autonomiju svake zajednice koju je osnovao, također je naglašavao i zahtijevao međusobno jedinstvo i solidarnost pojedinih zajednica i grana naše federalno oblikovane Obitelji. On je on predvidio da je Bog svoju duhovnu obitelj planirao kao veliku zajednicu srca: „Čini se da je Božja namjera držati tu povezanost srca sljedećih 50 godina preko Obitelji,…ne za samo sljedećih 50 godina, nego za sva vremena u budućnosti“ (o. J. K . 25. prosinca 1967.)

Cor unum in patre – Jedno srce u ocu – treba se izraziti danas u konkretnoj solidarnosti, među različitim zajednicama i nacionalnim schönstattskim obiteljima, na svjetskoj i multikulturalnoj razini. Mi trebamo jedni druge. Solidarnost treba biti izraz i početak plodonosne kulture saveza.

  4) „Ja sam izabrao vas, da donosite plodove, plodove koji će trajati“ (Iv 15, 16) – Schönstatt u pokretu

O. Kentenich s radošću razmatra misionarsku struju koja danas inspirira Obitelj. Posuđujući izraz pape Franje, mi želimo biti „Schönstatt u pokretu“, misionarski Schönstatt koji rado želi prenijeti evanđeosku poruku, filtriranu kroz Schönstatt, za Crkvu i svijet današnjice.

Savez postaje misija, Savez postaje kultura. U svim sferama života: mladež, obitelj, obrazovanje, Crkva, u svim područjima društva i kulture (Pentecost memorandum 2015.)

„Neka se novi svijet izdigne u snazi Saveza ljubavi i gdje god da živimo i djelujemo, donesimo snažnu kulturu saveza.“ (Molitva za Godinu o. Kentenicha)

„Trebamo milost odozgora, a dobit ćemo ju kada vjerujemo u Savez ljubavi. Budite sigurni da je mnogostruka karizma povezana s našim savezom“(O. J. K., 25. studenog 1965.)

Dilexit Ecclesiam našeg Osnivača je – On je volio Crkvu – koji je izabrao za svoj nadgrobni spomenik je naslijeđe koje nas vodi i koje nas potiče da se obavežemo.

 2) Što mi kao Schönstattska obitelj možemo reći našem ocu i osnivaču, danas?

 Prvo što možemo izraziti, jest naša zahvalnost za dar koji nam je Bog dao u o. Kentenichu.

Imamo prema njemu dug zahvalnosti za Schönstatt i za sve ono što Schönstatt za nas predstavlja: svetište , izvor milosti, duhovni dom i obitelj, duhovnost i njena orijentacija, svrha i misija.

Za nas je o. Kentenich uzor, otac, osnivač i prorok. Zbog toga smo mu zahvalni od sveg srca.

Kao što smo rekli Blagoslovljenoj Majci, možemo reći i njemu: „Gdje bismo bili bez tebe?!“

Sljedeće što želimo izraziti su naše potrebe i molbe. U svjetlu velike misije koju nam je on povjerio, svjesni smo naših slabosti i ograničenja. Tako tražimo od njegovog proročkog duha kao što je Elizej tražio od Ilije:“ daj da primim dva dijela tvoga duha“ (2 Kraljevi 2, 9). Tijekom ove godine mi tražimo od Boga: „Daj nam njegove vatre i njegovog osnivačkog duha! Neka njegova karizma bude tako živa u nama da uzmognemo oblikovati budućnost i Crkve i društva (molitva za godinu o. Kentenicha). U svjetlu naše misije također molimo Boga za jedinstvo Obitelji i da Blagoslovljena Majka može privući k sebi mnoga „mlada srca“ koja će joj se potpuno predati u njenoj misiji.

Iznad svega, obećat ćemo Ocu našu dostupnost i odanost: odanost njemu i njegovoj karizmi, odanost njegovoj misiji za Crkvu i svijet danas. U tom duhu  želimo obnoviti savez s njim i molimo Blagoslovljenu Majku da sve naše napore i trud vodi procesu beatifikacije na takav način da se iz svih naših schönstattskih svetišta, posebno Matri Ecclesiae, svetišta u Belmonteu njegova karizma dokaže kao blagoslov za Crkvu.

Draga Schönstattska obitelji,

sada kada je prošlo 50 godina od njegove smrti, preostaje da uvidimo u kojoj mjeri osnivač ostaje živ i povijesno priznat. O budućnosti Schönstatta bit će odlučeno u tom trenutku. Ono što je počelo u njemu ima duboke korijene u njegovoj Obitelji i u nama. O. Kentenich bi nam mogao reći, kao sv. Pavao: „Ti si naše pismo preporuke, upisano u naša srca, svima znano i čitano. Uistinu, ti si pismo Kristovo pisano našom službom, ne tintom, nego duhom živoga Boga…“ (2 Kor 3, 2-3).

Kada je grupa schönstattovaca zatražila od pape Ivana Pavla II da kanonizira o. Kentenicha, on je odgovorio: „Vi ga kanonizirajte!“ Ovo je naša gorljiva molba, da se ponovi čudo svete noći. Kada se Obitelj ozbiljno zalaže za njegovu svetost, tada će osnivač biti kanoniziran. Joseph Engling iz osnivačke generacije, čija će stogodišnjica smrti biti obilježena 4. listopada ove godine predvodi nas u gorljivom zalaganju za njegovu svetost zajedno s mnogima. Prvo čudo za koje molimo je svetost Schönstattske obitelji.

Samo Duh Sveti to može ostvariti. U vjeri i povjerenju u našega oca i osnivača, kročimo zajedno u budućnost. „Primit ćete snagu Duha Svetoga i bit ćete moji svjedoci do kraja svijeta” (Dj 1, 8).

U ime Međunarodnog predsjedništva Schönstattskog djela,

O. Juan Pablo Catoggio

S engleskoga prevela: Roberta Andonov

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.