Očinski stav Božji

Očinski stav Božji

 

… Čujete li, to je nova poruka i za današnje vrijeme! Tako stoji pred nama jasno isklesan očinski stav Oca pred nama. Ali to još nije dosta. U čemu ima korijen taj stav? Kako to u Svetom pismu dobivamo tako jasno prikazano! U stvarnom očinstvu. Bog je stvarno naš Otac, mi smo stvarno njegova djeca.


U školi oca Kentenicha …

učimo i poučavamo.

Otac Kentenich – Čitanje

Očinski stav Božji

Kada razmišljam o Spasiteljevu nauku, što tu nalazim? Potpuno jasno izraženo: Bog je Otac! Bog je Otac – da, što to hoće reći? Dvije stvari. Bog ima nadasve dubok očinski stav, ne samo prema masi naroda, nego i prema pojedincima.

Ali čak ni to nije dosta: očinski stav i prema najmanjim sitnicama svakoga pojedinca. Čujete li proturječenja? Kako je to moralo djelovati u tadašnje vrijeme, na tamnoj pozadini tadašnjega vremena!

Pogledajte u Novi zavjet: kako se Spasitelj trudi pojam Oca ispuniti svime što ga može nositi: s puno ljubavi, milosrđa, vjernosti! To zvuči uvijek tako puno, kada on govori o Bogu Ocu i o njegovu očinskom stavu, štoviše, nema ljudskoga očinstva koje bi samo donekle moglo biti slično tome božanskom očinstvu.

Ako ste vi ljudi, koji se nazivate očevima, ako ste vi dobri svojoj djeci, koliko više je to vaš Otac nebeski (usp. Lk 11,13)! I kako se Spasitelj trudi tu očinsku ljubav Božju, tu očinsku brigu prema pojedinim ljudima u najmanjim sitnicama posvuda posebno jako istaknuti! Ponekad se čini kao da hoće učiniti nasilje pravednosti, samo da bi na poseban način istaknuo Očevo milosrđe.

Pomislimo samo na radnike u vinogradu (Mt 20,1.16). Oni posljednji radnici dobivaju istu plaću. Nije li to, čini se, nepravda? Što želi pokazati? Dobrotu i milosrđe Božje. Pomislimo na sve druge prispodobe.

Spasitelj, što čini? Ostavlja devedeset i devet ovaca, da bi potražio jednu (Mt 18,12sl.). I povrh toga, kako se Spasitelj trudi iznova predstaviti: Otac daje da sunce sja posvuda, svima (usp. Mt 5,45))! A tek kada počinje opisivati Očevu brigu za pojedinca sa svim njegovim nevoljama i brigama, tada rabi poetske slike, najbogatije riječi.

To je zacijelo najklasičnije mjesto čitave svjetske književnosti. Govori o pticama nebeskim, o ljiljanima u polju; ne siju, ne žanju… Koliko se onda više brine za vas (Mt 6,25 sl.). Čujete li, to je nova poruka i za današnje vrijeme! Tako stoji pred nama jasno isklesan očinski stav Oca pred nama. Ali to još nije dosta. U čemu ima korijen taj stav? Kako to u Svetom pismu dobivamo tako jasno prikazano! U stvarnom očinstvu. Bog je stvarno naš Otac, mi smo stvarno njegova djeca.

Iz: J. Kentenich, 9. Vortrag der Exerzitien, Vollkommene priesterliche Lebensfreude, Schönstatt 1934.
U: Peter Wolf (Hrsg.), Unter den Augen des barmherzigen Vaters. Ausgewählte Texte von Pater Kentenich zur Barmherzigkeit, str. 41-42, Schönstatt-Verlag, www.schoenstatt-verlag.de

KORACI

Koraci za osobno vrednovanje
Koja rečenica, koji odlomak mi posebno govori?
Što mi kaže za moje „ovdje i sada“?
Koji poticaj ću ponijeti sa sobom u sljedeće dane?

Koraci za vrednovanje u skupinama
1. Tekst po odlomcima redom glasno pročitati.
2. Tišina u kojoj svaka/svaki može tekst osobno pročitati.
Riječi ili rečenice, koje nam spontano govore, podcrtati.
3. Pročitati naglas podcrtana mjesta.
Jedni drugima reći: Što mi je u toj rečenici/riječi važno?
4. Razmjena mišljenja / Pogled na današnju situaciju: Što ću ponijeti sa sobom kao poticaj?

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.