OBITELJ – NADA ZA BUDUĆNOST – duhovni vikend za bračne parove i obitelji u Maloj Subotici, u svetištu Kraljice srca, 14. i 15. listopada 2023. g.

OBITELJ – NADA ZA BUDUĆNOST – duhovni vikend za bračne parove i obitelji u Maloj Subotici, u svetištu Kraljice srca, 14. i 15. listopada 2023. g.

 

Na tragu Europskog obiteljskog Kongresa održanog proljetos u Beču nastavljamo naš rad u Hrvatskoj.

21. stoljeće treba postati stoljeće obitelji. Znamo da imamo izvršiti zadatak našega utemeljitelja oca Kentenicha, da od „svetih bračnih i obiteljskih otoka“ (pismo iz grada Santa Maria) treba proizaći obnova Crkve i društva.

Sv. misu u subotu i nedjelju predslavio je generalni vikar varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. U subotu je bio u pratnji schönstattskog svećenika iz Argentine Alvara Izuriea Sea koji je u službi tajnika apostolskog nuncija iz Rima.

Mons. Antun nas je u propovijedi ohrabrio i potaknuo da unatoč poteškoćama, protivštinama,  nemirima i ratovima, vrijedi žrtvovati se i ulagati u bračne i obiteljske odnose.

Zajedno smo sudjelovali u predavanju, blagovali, molili krunicu u svetištu, te imali vrijeme za klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Nedjelju smo započeli jutarnjom molitvom, a nakon doručka, kao i prethodnog dana, o djeci su brinuli zaručnici Petra i Eduard. Zbog ružnog vremena izostao je planirani izlet, ali smo se zato igrali, plesali, pjevali, recitirali i bili kreativni…

Na kraju smo se zasladili izvrsnom schönstattskom tortom!

Obitelji su mogle sudjelovati u programu prema  svojim mogućnostima: cijeli vikend ili jedan odabrani dan.

Dijelić atmosfere donosimo kroz dojmove i iskustva nekoliko obitelji, a bilo nas je od jedne do četrdeset godina bračnog „staža.“

*”Ovaj smo vikend sa djecom proveli u Maloj Subotici. Susreli smo poznate obitelji i obogatili se iskustvima drugih bračnih parova. Ponajviše nas je osvježilo živopisno izlaganje naših predavača Mirjane i Nikice. Izlaganje je bilo prožeto dramatičnim bračnim iskustvima, živim svjedočanstvima i neizostavnim humorom. Prvoga dana vikenda naučili smo kako naše različite naravi ne trebaju biti kamen spoticanja već kamen zaglavni u našem braku. Svi smo se prepoznali u njihovim primjerima. Drugoga smo dana dobili konkretne upute kako nadvladati bračne konfliktne. Bračni par Neralić nude rješenje izvlačenja iz jame konflikta. To zvuči otprilike ovako; otići na sakramenat sv. ispovijedi, budite zajedno na sv. Misi, molite zajedno i konačno razgovarajte o svemu. To su četiri prečke na ljestvama koje nas izvlače iz ponora. Moramo spomenuti i neumorne animatore Eduarda i Petru koji su uživali čuvajući našu djecu ova dva dana. Djeca su još više uživala. Svakako, tu su bile i igre koje je osmislila sestra Ramona. Igre su bile neviđene, fantastične, barem nama. Tako smo se lijepo proveli. Svi smo mogli sudjelovati zajedno sa dječicom. Posebno nas je dotakla jutarnja molitva koju je osmislila i svojim zvonkim glasom u pjesmi predvodila s. Ramona. Naša djeca i mi smo složni u jednom; “jedva čekamo sličan susret” ili “hoćemo još” 🙂 .

* “Mi smo jako različiti. Bog još uvijek radi na nama.  On voli puno hodati, ja moram učiti brzo hodati da ga mogu pratiti.”

* Puno toga sam radio svojom silom, nakon obraćenja sam shvatio da svojim snagama i silom ne ide. Naučio sam imati povjerenje u Mariju i Isusa.”

“…suprug je šutio, ali bi mi pisao pisma, dok sam ih čitala, ja sam plakala. Sada u našem sakramentalnom braku Krist je na prvom mjestu, a Savez ljubavi je kruna našega braka.”

* “Najvažnije je što smo ovdje sada zajedno i da smo bogatiji za jedno lijepo životno iskustvo.”

* “Čuli smo svjedočanstvo kako nastaviti dalje. Unatoč svim poteškoćama pronaći izlaz i nastaviti dobrim putem.”

*”O, vidi, pa to nije samo naš problem. Upadamo u istu zamku. I drugi se susreću sa sličnim, ako ne i istim problemima. Naše različitosti možemo okrenuti tako da idu u istom, a ne u suprotnom smjeru.”

*”Jedanaest godina smo u braku,  ali ovo je, nakon zaručničkog tečaja, prvi susret gdje smo čuli konkretan život, iskreno i otvoreno.”

Obitelj – nada za budućnost, naš je zajednički zadatak i naša poruka.

Izvješće priredili: Marija i Franjo, Mirjana i Nikola

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.