Majka Božja nam progovara kroz Povelju osnutka (1. dio)

Majka Božja nam progovara kroz Povelju osnutka (1. dio)

 

Mjesec za mjesecom hodočastili smo ovamo da bismo obnovili Savez ljubavi sa našom Triput Divnom Majkom i Kraljicom Schönstattskom i vraćali kući, bogato obdareni. Odlazili bismo tako kući u praktični, svakodnevni život da tamo živimo u Duhu Božjem kao što je od vječnosti bilo i određeno za nas.

U školi oca Kentenicha …
učimo i poučavamo.

Otac Kentenich – Čitanje
18.10.1956.

Majka Božja nam progovara kroz Povelju osnutka (1. dio)

Mjesec za mjesecom hodočastili smo ovamo da bismo obnovili Savez ljubavi sa našom Triput Divnom Majkom i Kraljicom Schönstattskom i vraćali kući, bogato obdareni. Odlazili bismo  tako  kući u praktični, svakodnevni život da  tamo živimo  u Duhu Božjem kao što je od vječnosti bilo i određeno za nas.

Pritom nam se moglo dogoditi kao u ono vrijeme Naamanu, Sirijcu (usp. 2 Kr 5,1-14) koji je bio napadnut gubom. On se okupao u Jordanu i tako bio oslobođen gube. I mi smijemo prihvatiti da smo  se po svakoj obnovi posvete oslobodili „gube“. Što  u ovom slučaju možemo razumjeti pod gubom? To su naše bijede, to su naše slabosti, to su naše pogrješke. Koliko smo često tijekom ove godine mogli  tiho reći sami sebi,  ali sigurno i jedni drugima: kako smo bili  promijenjeni, koliko smo pogrješaka napustili! Za to ćemo danas Triput Divnoj Majci i Kraljici Schönstattskoj reći od srca, naše veliko:  Hvala lijepo!

Da, 18. listopada je osnivački dan Schönstatta. U to se doba Majka Božja nastanila u malom svetištu i zaključila kontakt sa Schönstattom ( lat. Pismeni ugovor, – misli se na tekst Povelje). Da, ona je potpisala svoje ime ispod ugovora, a vidjela je te 1914. i naša imena, kada smo ih stavljali tamo ispod ugovora. Možemo li danas  razumjeti naš  osjećaj za to da bi  Majka Božja  na poseban način željela biti plodonosna među nama? Mislim da  nam gotovo pred oči želi staviti Povelju osnutka koju smo potpisali, ali koju je i ona potpisala. Iz ove je Povelje istaknula posebno tri važne rečenice.

Prva rečenica glasi: „ Ego diligentes me diligo. Ja ljubim one koji mene ljube.“  (usp. Povelja osnutka). Da, mogli bismo stoga također  reći: Ostat ću vjerna Savezu ljubavi, ako  vi ostanete vjerni Savezu ljubavi.

Ako sada opet pogledamo na protekle mjesece u kojima smo pripadali obitelji, ako primjerice pogledamo  kako smo sklopili savez s Majkom Božjom, možemo li  priznati da smo ostali vjerni savezu, da smo Majku Božju ljubili? Pa ona  kaže: Ja ljubim one koji mene ljube. Stoga smijemo prihvatiti: u mjeri u kojoj smo je ljubili, ona je uzvraćala ljubav.

Čujmo sada još jednom: „Ja ljubim one koji mene ljube.“ Mi smo Majku Božju ljubili, djelatno  ljubili, trajno ljubili. Nije nam bilo teško, istovremeno kad smo izgovarali: Tvoj sam Majko Triput Divna, Kraljice Schönstattska, čuti i njene riječi: Tvoja sam! Tvoja – i pritom je izgovarala  naša imena, naša prezimena.

Koraci za osobno vrednovanje
Koja rečenica, koji odlomak mi posebno govori?
Što mi kaže za moje „ovdje i sada“?
Koji poticaj ću ponijeti sa sobom u sljedeće dane?

Koraci za vrednovanje u skupinama
1. Tekst po odlomcima redom glasno pročitati.
2. Tišina u kojoj svaka/svaki može tekst osobno pročitati.
Riječi ili rečenice, koje nam spontano govore, potcrtati.
3. Pročitati naglas potcrtana mjesta.
Jedni drugima reći: Što mi je u toj rečenici/riječi važno?
4. Razmjena mišljenja / Pogled na današnju situaciju: Što ću ponijeti sa sobom kao poticaj?

Aktualno i važno

Pogledajte važne datume i događaje. Prinesite svoj doprinos i potrebe našoj Majci. Preuzmite važne objave i poticaje. Neka i u vaš dom dođe Gospina slika.